Wintersport Wiki
Op de Wintersport Wiki pagina voor kinderen kan je van alles leren over wintersport. Wat zijn de pisteregels? Hoe ontstaat sneeuw? Alles wat met wintersport te maken heeft, van lawines en gletsjers tot wintersport materiaal en freestyle trucs. Kijk snel verder om meer over wintersport te leren, speciaal voor kinderen met coole video’s!
Als je alle Wintersport Wiki pagina’s gelezen hebt, dan is het tijd om je kennis over wintersport te testen! Moes heeft twee Wintersport Wiki Quizzen gemaakt. Je kan de quizzen vinden op zijn pagina!
Pisteregels
- De pisteregels zijn belangrijk voor iedere wintersporter om te weten. Zonder deze regels zouden er veel ongelukken gebeuren op de piste. Om de ongelukken te voorkomen is het belangrijk dat jij de regels kent. De regels zijn opgesteld door de FIS (Fédération Internationale de Ski), dat is de internationale ski federatie. Hierdoor gelden de pisteregels overal ter wereld.
Kijk bij de pisteregels voor alle 10 regels op een rij, en een coole video!
Geschiedenis van de wintersport
- De eerste tekenen van wintersport gaan heel ver terug. In Scandinavië is een afbeelding gevonden van tussen de 6.000 en 7.000 jaar oud waarop mensen op ski’s te zien zijn. Skiën werd toen nog puur gedaan door de bergbewoners om zich te verplaatsen en in hun dagelijkse behoeften te kunnen voorzien. De oudste ski die ooit is gevonden is meer dan 5.000 jaar oud en ligt in het Ski Museum in Oslo. In die tijd werd vaak gebruik gemaakt van een lange glijski en een korte afzetski. Met één lange stok zetten de skiërs zich af en bleven ze in balans. In de 19e eeuw werd het skiën steeds meer ontwikkeld. In de Noorse provincie Telemark werd de eerste ‘binding’ gemaakt, een gevlochten koord dat ervoor zorgde dat de voet niet alleen aan de voorkant, maar ook aan de achterkant aan de ski bevestigd werd. Ook werden hier nieuwe technieken uitgevonden om te sturen en te remmen waardoor het skiën ineens een dynamische sport werd. Ben je benieuwd naar de volledige geschiedenis? Lees dan hier verder!
Materiaal
- In de geschiedenis van de wintersport heb je al kunnen zien dat de ski’s en snowboards veel veranderd zijn over de jaren. Tegenwoordig heb je veel verschillende ski’s en snowboards. Wil jij meer weten over de verschillen? Kijk dan bij wintersport materiaal voor meer informatie! Hier kun je alle informatie vinden over het materiaal van iedere wintersport, dus ook voor langlaufen.
Alpendieren
- Als je na een nacht sneeuwval in de lift zit, zie je ze onder elke lift: dierensporen. Er leeft van alles op en onder de sneeuw. Helaas zijn dieren graag op plekken waar de mensen niet zijn. Daarom is het niet makkelijk om dieren in het skigebied te zien. Toch valt er her en der nog wat te bespeuren, als je weet welke richting je moet opkijken. Maar wie zit waar? Lees alles over de dieren in de Alpen!
Wat is een gletsjer?
- Gletsjers zijn heel bijzonder. Misschien heb je er al wel eens over gehoord, of zelfs op een gletsjer geskied. Ze zijn heel lang geleden ontstaan. Maar hoe ontstaan gletsjers eigenlijk? En wat is de invloed van klimaatverandering op de gletsjer? Lees het hier!
Hoe ontstaat sneeuw?
- Sneeuw heeft iets magisch. We vinden het allemaal mooi als het landschap is bedekt met een witte laag sneeuw. Alles ziet er vredig uit. Soms kan sneeuw ook een beetje overlast geven in het verkeer. Maar sneeuw zorgt vooral voor heel veel plezier. Sneeuwballen gooien, sneeuwpop maken, sleeën en wintersporten! Maar hoe ontstaat sneeuw eigenlijk? En is elke sneeuwvlok hetzelfde? Lees het hier!
Wat is kunstsneeuw?
- Er is nog een speciale soort sneeuw die op een hele andere manier ontstaat. Dat is kunstsneeuw! Kunstsneeuw wordt door mensen gemaakt om ervoor te zorgen dat er genoeg sneeuw ligt om een skigebied te kunnen openen. Lees hier hoe kunstsneeuw gemaakt wordt, wat de voordelen zijn, en wat de nadelen zijn.
Lawinekunde voor beginners
- Misschien heb je al wel eens van een lawine gehoord. Lawines kunnen veel problemen veroorzaken. Maar maak je geen zorgen want op pistes die open zijn ben je veilig voor lawines. Daar zorgt de pistedienst voor. Wil je weten wat zij precies doen tegen lawines? Of wil je graag weten wat een lawine is en hoe ze ontstaan? Lees dan snel verder! Er zijn ook coole video’s te zien.
Wat is snowfarming?
- Uitgestelde seizoensopeningen, minder pistes open en een paar jaar op rij een groene kerst in de Alpen. Het is langzamerhand geen nieuws meer dat skigebieden het zwaar hebben als Vrouw Holle ze in de steek laat. Maar sinds enkele jaren is er het toverwoord ‘snowfarming’. Deze slimme truc gaat de wintersport veranderen. Het is de wintersport al aan het veranderen. En het is nog milieuvriendelijk ook! Lees snel verder wat snowfarming is.
Skiliften
- De skilift is niet te missen als je op wintersport gaat. Want het zorgt ervoor dat je bovenaan de skipiste belandt. Er zijn diverse type skiliften te onderscheiden. Beginnende wintersporters vinden skiliften soms eng. Vooral hoe je met ski’s in een sleeplift moet instappen vinden ze moeilijk. Gelukkig zijn skiliften altijd veilig. Dus je hoeft niet bang te zijn dat er ongelukken met skiliften gebeuren. Er zijn wel veel verschillen tussen de liften. Wat die verschillen zijn, lees je op deze pagina.
Skipassen
- In elk skigebied heb je een skipas nodig. Soms kunnen deze heel goedkoop zijn. Maar soms ook niet. Wat gebeurd er eigenlijk met het geld dat je voor een skipas betaald? En soms kan je problemen hebben met een skipas. Hoe gebruik je deze eigenlijk? Lees het allemaal op deze pagina
Skipistes
- Skipistes zijn eigenlijk de straten en wegen van de berg. Samen met de skiliften vormen ze het totale skigebied. Op de skipiste kom je van alles tegen zoals je mede-skiërs en snowboarders maar ook tourskiërs, de pisteredding en veel verschillende borden. Net als in het verkeer gelden er daarom pisteregels. Op de verschillende borden kun je zien op wat voor soort piste je bent, waar je je op de piste bevindt of de routekaart naar je favoriete restaurant. Hierover leer je op deze pagina veel meer, speciaal uitgelegd voor kinderen!
Prepareren van skipistes
- Prepareren is het netjes en strak maken van de sneeuw die op de skipiste ligt. Vers geprepareerde skipistes lijken de normaalste zaak van de wereld. Want hoe kom je anders veilig naar beneden? Vroeger hadden ze geen grote pistenbully’s die de boel even strak trokken. Naar beneden skiën of snowboarden was echt een grote uitdaging! Lees hier alles over het prepareren van skipistes, en pistebully’s, uitgelegd speciaal voor kinderen.
Vervoer naar skigebieden
- Er zijn verschillende manieren om te reizen naar je wintersportbestemming. De meeste mensen gaan met de auto. Maar sommigen pakken ook de trein, het vliegtuig of de bus als vervoersmiddel. De trein wordt bijvoorbeeld steeds populairder om mee naar wintersport te reizen. Dat komt omdat de trein makkelijk is en goed voor het milieu. Waarom is de trein nog meer gemakkelijk? Lees het op deze pagina.
Wat betekenen de paaltjes aan de zijkant van de piste?
- Pistepaaltjes helpen je om de weg te vinden in het skigebied. Pistepaaltjes vind je aan zowel de rechter- als aan de linkerkant van de piste. Zorg er altijd voor dat je tussen de paaltjes skiet, anders ski je off-piste. De pistepaaltjes en de bordjes hebben de kleur groen, blauw, rood of zwart. Die kleur geeft aan hoe moeilijk dat de piste is.
Wil jij graag meer weten over de paaltjes aan de zijkant van de piste? Lees dan hier verder, met een coole video!
Regels in het funpark
- Je hebt vast al eens een snowpark of funpark gezien in het skigebied. Misschien ben je er al eens doorheen geskied of geboard. Een snowpark of funpark zijn meestal heel erg leuk, maar niet zonder gevaar. Naast de 10 FIS pisteregels gelden er ook andere regels in het snowpark. Wil jij op een veilige manier trucs doen in het snowpark? Kijk hier voor de regels zodat je daarna kan gaan oefenen in het snowpark!
Laatste nieuws