Sporters met een beperking


Para Snow Day

Wil je eens kennismaken met het aangepaste wintersporten alvorens je je aanmeldt bij een vereniging of andere wintersportorganisatie? Bezoek dan eens de Para Snow Day, want een beperking hoeft je niet te beperken de sneeuw in te gaan.


Opleiding tot leraar aangepast wintersport

Wil je aan de gang met alle specialisaties die bij aangepast wintersporten komen kijken en een erkend diploma behalen? Dan is opleiding aangepast wintersportinstructeur niveau 2 van de NSkiV iets voor jou! Meer informatie over de opleiding vind je hier.


Werven van sporters met een beperking voor bestaand of nieuw sportaanbod

Ben je actief bij een wintersportorganisatie die met aanbod voor sporters met een beperking wil beginnen of dit aanbod juist verder ontwikkelen? Hans Mater (KNHB) bespreekt in deze video met Sandra Van Wijhe-Faase (Team Sportservice provincie Utrecht) hoe je sporters met een beperking werft.

In het gesprek is onder ander aandacht voor het stappenplan ‘Samen Sporten’ van NOC*NSF. Aan de hand van deze stappen wordt het traject doorlopen om te komen tot een structureel en duurzaam sportaanbod. Sandra geeft sportclubs mee dat ze er rekening mee moeten houden dat het waarschijnlijk om een kleiner aantal sporters zal gaan dan dat sportclubs bij hun reguliere sportaanbod gewend zijn en dat het persoonlijk contact met de sporters een belangrijk uitgangspunt is. Bij het opstarten van het sportaanbod is het raadzaam om eerst contact op te nemen met de betreffende sportbond en een buurtsportcoach of regionale coördinator om de mogelijkheden te bespreken.

Is de sportclub eenmaal begonnen met het aanbod en wil het extra sporters werven? Dan is het inzetten van de huidige sporters als ambassadeurs een aanrader. Om structureel en duurzaam sportaanbod aan te bieden is het tenslotte van belang om te investeren in het kader (coaches, trainers, begeleiding) van de sportclub.

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Neem dan contact op via: sport@wintersport.nl


Sporters met een beperking aan de slag als vrijwilliger binnen de vereniging

Heeft jouw sportclub sporters met een beperking rondlopen? Creëer dan meer betrokkenheid met de sporters door ze ook in te zetten als vrijwilliger, want dat is win-win voor zowel de sportclub als de sporters. Hans Mater (KNHB) bespreekt in deze video met Caroline van Lindert (Mulier Instituut) en Jesper Boom (Il Primo) hoe je sporters met een beperking ook inzet als vrijwilliger binnen de sportclub.

Caroline vertelt over de meerwaarde van sporters met een beperking die zich ook inzetten als vrijwilliger vanuit haar rol als onderzoeker en stipt daarbij aan dat het sportaanbod hier ook door verbeterd. Maar hoe krijg je de sporters zover dat ze zich ook als vrijwilliger willen inzetten? Ten eerste is het belangrijk dat de sportclub zich goed presenteert aan de sporters om duidelijk te maken wat het doel is. Ten tweede is het belangrijk om de taken en rollen goed in kaart te brengen om duidelijk te maken wat het vrijwilligers oplevert en ga hierover open het gesprek aan met de sporters.

Jesper vertelt over zijn ervaring bij skiclub Il Primo uit Bergen. Jesper skiet graag met zijn vrienden bij Il Primo, maar zet zich ook in als vrijwilliger voor de vereniging. Hierbij vindt Jesper het sociale aspect en de gezelligheid het belangrijkst. Als vrijwilliger steekt Jesper z’n tijd onder andere in het slijpen van de ski’s en het controleren van de skimatten. Hij begon als vrijwilliger vanuit een schoolstage en ondervindt dat de werkzaamheden steeds beter gaan, mede dankzij een goede begeleider. Door zijn taken bij Il Primo wordt Jesper steeds zelfstandiger en voelt hij zich meer betrokken bij de vereniging. Als tip geeft hij de kijkers nog mee om vooral iets te doen als vrijwilliger waar je plezier uit weet te halen.

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Neem dan contact op via: sport@wintersport.nl

Official partners
Partners
Championship venues