Skiliften

De skilift is niet te missen als je op wintersport gaat. Want het zorgt ervoor dat je bovenaan de skipiste belandt. Er zijn diverse type skiliften te onderscheiden. Beginnende wintersporters of kinderen vinden skiliften soms eng. Vooral hoe je met ski’s in een sleeplift moet instappen, wordt als moeilijk ervaren. Gelukkig zijn skiliften altijd veilig. Dus je hoeft niet bang te zijn dat er ongelukken met skiliften gebeuren. Het aantal en de verschillende soorten skiliften kan van belang zijn als je moet kiezen waar je op wintersport wil gaan. Er is namelijk veel verschil tussen de verschillende liften. Wat die verschillen zijn, en nog veel meer, lees je op deze pagina. Een mooi overzicht van alle skiliften, speciaal voor kinderen!

Wat zijn skiliften?

Een skilift is een grote installatie wat ervoor zorgt dat jij, zonder te hoeven lopen, boven aan de berg komt. Ze zijn onmisbaar in het skigebied. Om gebruik te mogen maken van de skiliften, heb je een skipas nodig. Dit is in feite je toegangskaartje voor de bergwereld.

Er zijn verschillende soorten skiliften. Het verschil zit hem voornamelijk in de afstand, comfort en het aantal personen wat de lift omhoog kan brengen. De drie soorten skiliften zijn; sleepliften, stoeltjesliften en gondels.

Sleepliften

Een sleeplift wordt meestal gebruikt voor korte of vlakke stukken. De sleeplift is ook de goedkoopste optie. Een belangrijke tip voor alle sleepliften is: blijf rechtop staan, kijk vooruit en blijf in het liftspoor!

Pannenkoeklift: De pannenkoekenlift is ook wel bekend als schotellift of tellerlift. Het is een stang met een platte schotel die je tussen je benen plaatst zodat je omhoog kan glijden.
Ankerlift: Deze sleeplift lijkt op een anker. Je kunt er met 1 of 2 personen mee naar boven. Skiërs plaatsen het anker achter de billen, snowboarders tussen de benen.
Touwlift: Een touwlift vind je vaak bij funparks of kinderweides. Het is een laaghangende kabel die je kan vasthouden en waarmee je naar boven wordt gebracht.
Magic carpet: Dit is niet echt een sleeplift maar eigenlijk een platte, rubberen band waar je op staat. Voor jonge kinderen is deze lift erg fijn omdat ze zich nergens aan vast hoeven te houden. Soms is de ‘magic carpet’ overdekt en wordt er zelfs muziek gedraaid!

Stoeltjesliften

Stoeltjesliften zijn er in verschillende soorten en maten. De ouderwetse stoeltjesliften zijn vaak voor 2 of 4 personen en niet zo comfortabel. Tegenwoordig worden de meeste stoeltjesliften voor 6, 8 of 10 personen gebouwd en ze hebben vaak een stormkap.

Dit is een voorbeeld van een wat oudere 4-persoons stoeltjeslift. Bij koud weer en harde wind is het niet altijd een pretje om in zo’n lift te zitten.
Als je in deze stoeltjeslift zit, voelt het net als een autostoel aan. Daarnaast heeft deze lift ook een stormkap, stoelverwarming en een lopende band om het instappen makkelijker te maken!

Gondel- en kabelbanen

Gondel: De ‘gewone’ gondel heeft 1 kabel.
2S-gondel: 2S staat betekent 2 kabels. Éen trekkabel en één draagkabel. Hierdoor is een 2S-gondel beter bestand tegen harde wind.
3S-gondel: Deze gondel heeft één trekkabel en rolt over twee draagkabels. Moeilijk terrein is makkelijk te overbruggen met een 3S-gondel. Zelfs met windstoten tot 120 km/h kan hij op normale snelheid draaien.
Pendelbaan: Een pendelbaan bestaat uit twee cabines die steeds tegelijkertijd heen en weer gaan. Hier kunnen vaak veel meer mensen in dan in een gewone gondel. Het is ook erg geschikt voor het overbruggen van lange afstanden met weinig liftpalen zoals met diepe afgronden en valleien.
Funitel: Omdat deze gondel twee parallelle trekkabels heeft, kunnen zelfs hele grote cabines met harde wind gewoon blijven draaien.
Funifor: Dit is hetzelfde als een pendelbaan maar nu hoeven de cabines niet op hetzelfde moment te gaan. Het brede kabelspoor zorgt voor grote windstabiliteit.
Funicular: Een funicular wordt meestal een kabeltreintje genoemd. Een treintje op rails dat door één of meerdere kabels wordt voortgetrokken.

Wat kost een skilift?

Een skilift is niet goedkoop en het opbouwen van een skilift is een enorme klus. Al het materiaal moet, vaak zonder lift, boven op de berg gebracht worden. Een stoeltjeslift kost al gauw tussen de 3 en 10 miljoen euro. Wil je een gondel, dan betaal je eerder 14 á 15 miljoen. De prijs is vooral afhankelijk van het comfort, de lengte en hoe makkelijk de afstand te overbruggen is. Een megaproject als de Alpine Crossing in Zermatt kost bijvoorbeeld al het dubbele: 30 miljoen Zwitserse Franken. Omdat de aanschaf van skiliften erg duur is, worden de oude liften uit bijvoorbeeld de Alpen verkocht aan skigebieden die het financieel niet heel breed hebben zoals in Oost-Europa of Azië.

Ontwikkeling van de skilift

De ontwikkeling van de skilift gaat snel. Door middel van verschillende digitale snufjes wordt de liftrit van de toekomst een compleet andere belevenis. Nieuwe liften zorgen er vaak voor dat er meer toeristen komen. Het levert bijvoorbeeld kortere wachttijden op of er kunnen nieuwe pistes aangelegd worden. De oudere sleepliften worden steeds vaker vervangen door stoeltjesliften of gondels. Veel skigebieden investeren namelijk in extra comfort voor de wintersporters. Daarnaast kunnen stoeltjesliften en gondels ook in de zomer gebruikt worden voor wandelaars en mountainbikers.
Soms zijn er lokale milieu organisaties die het niet eens zijn met het bouwen van nieuwe liften. Het gaat volgens hen eerder ten koste van het milieu. Dit leidt vaak tot ergernis bij de liftbouwers en het skigebied. Voor sommige kleine skigebieden is het namelijk noodzakelijk om te verbinden met andere gebieden zodat de toeristen blijven komen.

Bouw van nieuwe skiliften

Als het aan de wintersporter lag, zouden er het liefst overal superluxe gondels komen. Maar er zijn meer dingen die bepalen wat voor soort skilift er kan worden gebouwd. Steeds meer mensen willen op wintersport en daarom staat de bouw van skiliften nooit stil. Zo is er altijd ergens in de Alpen een bouwproject aan de gang voor het komende seizoen.

Ongelukken met skiliften

Skiliften zijn prachtige staaltjes van transporttechniek. In Oostenrijk zijn skiliften zelfs openbaar vervoer. De hoogste per skilift bereikbare pistetop van de Alpen ligt maar liefst op 3.523 meter, dus the sky is the limit! Toch zijn sommige liften niet bij iedereen geliefd. Sommige wintersporters twijfelen over de veiligheid van de liften als het hard waait. Toch kan het geen kwaad. Je hoort soms wel eens over storingen waardoor mensen vast komen te zitten in een skilift. Gelukkig traint de pistereddingsdienst geregeld in het redden van wintersporters uit een skilift. En vanwege de strenge controles gebeurt het bijna nooit dat een skilift omlaag stort. Dramatische liftongelukken zoals de cabinetragedie in Vaujany of de treinramp in Kaprun zijn dan ook uitzonderlijke gevallen.

Regels voor skiliften

Net als de FIS pisteregels zijn er ook regels voor het gebruik van een skilift. En dan zijn er nog de ongeschreven gedragsregels. Voordringen in de rij voor de skilift wordt niet gewaardeerd. En wees elkaar niet tot last in de lift. Aan volwassenen wordt weleens gevraagd om een kind mee te nemen. Op deze manier kan een skileraar kind voor kind de gehele skiklas veilig omhoog krijgen. Zorg dat bij skiliften altijd het maximale aantal plaatsen worden gevuld. Ook als dit betekent dat je naast ‘vreemden’ zit. Hierdoor wordt de wachttijd een stuk korter, een win-win situatie voor iedereen.

Official partners
Partners
Championship venues