Wedstrijdsport voor de jeugd


Wat leuk dat jij wilt meedoen met ski-, snowboard-, en/of langlaufwedstrijden! Ook in Nederland kan je meedoen met wintersport wedstrijden. Er worden zelfs ski- en snowboardwedstrijden gehouden speciaal voor kinderen. Benieuwd welke wedstrijden er zijn en de spullen die je hiervoor nodig hebt? Lees dan snel verder, want hier vind je alle handige informatie die je nodig hebt om jouw wedstrijden succesvol te kunnen starten!

NK Schoolteams

Het NK Schoolteams is de perfecte wedstrijd om mee te beginnen! Samen met je vrienden en vriendinnen van school kan je je aanmelden voor deze wedstrijd, zonder dat je iets anders nodig hebt. Het NK Schoolteams is de leukste wedstrijd van het jaar en een perfecte kennismaking met de wedstrijdsport, voor zowel skiën als snowboarden. Kijk daarom snel op de pagina van het NK Schoolteams voor meer informatie!

Voor welke verschillende disciplines zijn er wedstrijden?

Er zijn heel veel verschillende wedstrijden. In elke wintersportdiscipline worden wedstrijden gehouden. In Nederland zijn er wedstrijden voor alpineskiën, freestyle skiën, snowboarden en langlaufen.

Skiwedstrijden

In Nederland worden wedstrijden georganiseerd voor alpineskiën en freestyle skiën. Bij het alpineskiën worden wedstrijden op een outdoorbaan gehouden, maar ook in een sneeuwhal. Meestal zijn dat slalomwedstrijden, maar ook wedstrijden voor de combirace en parallelslalom. Daarnaast organiseert de Nederlandse Ski Vereniging ook wedstrijden in het buitenland, waarbij ook reuzenslalomwedstrijden gehouden worden. Alle wedstrijden staan op de wedstrijdkalender.

In de discipline freestyle skiën wordt een gave wedstrijdserie in Nederland en België georganiseerd voor alle leeftijden. De Freestyle Tour is de topcompetitie voor de freestyle sport in België en Nederland. Er worden nog meer evenementen georganiseerd in binnen- en buitenland, dus neem snel een kijkje!

Snowboardwedstrijden

De Nederlandse Ski Vereniging organiseert ook snowboardwedstrijden. Als je wilt kennismaken met alpine snowboardwedstrijden dan kun je meedoen met het NK Schoolteams. Als je wilt meedoen met freestyle snowboardwedstrijden, dan is de Freestyle Tour iets voor jou. En wanneer het je juist leuk lijkt om mee te doen aan snowboardcross wedstrijden, dan vind je de SBX Holland Cup leuk.
Kijk voor alle snowboardwedstrijden bij evenementen.

Langlaufwedstrijden

Voor langlaufen is het Noords Festival de leukste week van het jaar. Tijdens deze week in het buitenland zijn er trainingen, clinics, mooie tochten en de NK langlauf. Als je eerst wilt kennismaken met langlaufen dan kun je het beste een vereniging bij jou in de buurt zoeken. Lokale verenigingen organiseren ook leuke wedstrijden in Nederland. Deze langlaufwedstrijden kun je op onze kalender vinden.

Hoe kan ik meedoen aan wedstrijden?

Stap 1 - Sluit je aan bij een wedstrijdteam- of club

Om met een wedstrijd mee te doen is het belangrijk dat je kan trainen. Voor een goede wedstrijdtraining heb je een piste of baan nodig. Sluit je daarom aan bij één van de teams, verenigingen of banen in Nederland! Op wintersport in de buurt vind je een team, vereniging of baan bij jou in de buurt.

Stap 2 - Kies bij welke club je wilt gaan trainen

Elke club of team heeft een eigen doel en mogelijkheden. Je hebt clubs voor langlaufen, voor freestyle skiën of snowboarden, en voor alpineskiën. Bepaal welke wintersport jij het leukste vind. Dan kan je kijken wat je wilt bereiken in de sport en wat het beste bij jou past.

Stap 3 - Veel trainen

Als je wedstrijden wilt gaan skiën, snowboarden, of langlaufen, is het eerste wat je moet doen; trainen! Door te trainen word je steeds beter, sneller, en handiger op je ski’s of snowboard. Zo worden wedstrijden steeds leuker.

Stap 4 - Doe mee met een wedstrijd in de buurt

De meeste wedstrijdteams of clubs organiseren zelf wedstrijden voor hun leden. Ook is er elk jaar het NK Schoolteams. Dat is een ski- en snowboardwedstrijd voor scholieren van de basisschool en middelbare school. Hier kan jij met jouw vriendjes en school aan meedoen! Voor het NK Schoolteams hoef je geen lid te zijn van een club of vereniging. Kijk voor meer informatie bij het NK Schoolteams. Dit is een leuke eerste wedstrijd!

Stap 5 - Zorg dat je gezond en fit bent

Om zo snel mogelijk te kunnen skiën, snowboarden of langlaufen, is het belangrijk dat je lichaam goed getraind is. Ook als jij hele moeilijke trucjes wilt doen in de freestyle sport is het belangrijk dat je lichaam gewend is aan alle bewegingen die je moet maken. Daar heb je een sterk lichaam voor nodig. Met een sterk lichaam krijg je ook minder snel een blessure. Kijk bij SneeuwFit-pagina voor oefeningen om fit te worden!

Stap 6 - Onderhoud je materiaal goed

Als je goed met je materiaal omgaat, dan gaat het ook langer mee. Ook kan je met goed materiaal veel beter presteren. Het is dus belangrijk om je materiaal te waxen en slijpen, en voorzichtig met het materiaal om te gaan.

Welke materialen heb ik nodig?

Als eerste heb je een aantal standaard materialen nodig, zoals wintersport kleding en handschoenen. Daarnaast verschillen de materialen per wintersport die je wilt doen. Hieronder kun je de materialen die je nodig hebt per wintersport lezen.

Alpineskiën

Voor skiën heb je altijd een helm en skibril nodig. Je hebt natuurlijk ook ski’s en skistokken nodig. Als je begint met wedstrijdskiën in Nederland dan heb je genoeg aan één paar slalomski’s. Dan heb je ook nog skischoenen nodig. Skischoenen moeten niet te stijf zijn, en ook niet te slap. Ook moeten skischoenen goed aansluiten om je voet zodat je de ski’s goed kan sturen. Het kan lastig zijn om goede skischoenen te vinden. Laat je daarom adviseren door een specialist en probeer veel skischoenen uit.
Tot slot heb je voor slalomwedstrijden boven de 12 jaar ook nog andere bescherming nodig. Je hebt beenkappen voor je schenen, stokkappen voor je vingers, en een helmbeugel voor je gezicht nodig. Als je op een hoger niveau gaat wedstrijdskiën dan kan een racepak of een extra paar wedstrijdski’s handig zijn.

Alpinesnowboarden

Bij snowboarden heb je ook altijd een helm en skibril nodig. Daarnaast maakt het verschil of jij alpinesnowboarden wilt doen of freestyle snowboarden. Voor alpinesnowboarden heb je harde schoenen nodig, die lijken op skischoenen. Ook heb je een snowboard nodig die stijver is en een platte achterkant heeft.

Langlaufen

Voor langlaufen heb je andere materialen nodig dan bij skiën of snowboarden. Een helm is bij langlaufen niet verplicht. Je hebt natuurlijk wel langlaufski’s en langlaufschoenen nodig. Ook heb je extra lange stokken nodig. Voor de rest moet je kleren aantrekken waarin je makkelijk kan bewegen, maar die niet heel erg ‘los’ zitten.

Freestyle skiën en snowboarden

Voor freestyle snowboarden heb je zachte snowboardschoenen nodig. En een normaal snowboard die flexibel is en makkelijk draait. Dit zijn de bekendste snowboards, en snowboardschoenen.
Voor freestyle skiën heb je een twintip ski nodig. Deze ski’s zijn heel flexibel, hebben dezelfde voor- en achterkant, en de skibinding is precies in het midden van de ski gemonteerd. Hierdoor kun je makkelijk draaien, achteruit skiën en trucjes doen.

Ski- en snowboardcross

Voor de skicross kun je dezelfde materialen gebruiken als voor het alpineskiën. Bij de snowboardcross kun je dezelfde materialen gebruiken als voor het alpinesnowboarden, maar ook zachte snowboardschoenen, of een normaal snowboard kan je gebruiken.

Aan welke regels moet ik me houden?

In de sport zijn regels belangrijk. De regels zijn ervoor om sportiviteit en respect te garanderen. Dat betekent dat sport op een eerlijke manier beoefend kan worden, en dat sport in een veilige omgeving gebeurd. Iedereen moet zich lichamelijk en geestelijk veilig voelen in de wintersport. Hieronder laten we jullie de belangrijkste regels zien.

Grensoverschrijdend gedrag

Helaas komt grensoverschrijdend gedrag nog steeds in de sport voor, ook jij kan ermee te maken krijgen. Het is belangrijk dat als je onprettig gedrag ervaart dit aan iemand verteld. Grensoverschrijdend gedrag is gedrag die een persoon als gedwongen en onprettig ervaart. Dit kan bijvoorbeeld discrimineren, pesten, beledigen, bedreigen, mishandeling of seksuele intimidatie zijn. Heb jij last van grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met de vertrouwenspersoon van de Nederlandse Ski Vereniging.

Anti-doping

Iedere sporter die deelneemt aan (inter)nationale wedstrijden moet de dopingregels kennen. Iedere sporter moet zich aan deze regels houden. Als je meer wilt weten over doping, kijk dan op de pagina over sportiviteit en respect of op de website van de dopingautoriteit. De dopingautoriteit geeft alle informatie over dopingcontroles, risico’s, rechten en plichten van de sporter en ze geven dopingvoorlichting. De dopingautoriteit heeft zelfs een e-learning gemaakt als je meer wilt leren over doping.

Spelregels

Naast de gedrags- en dopingregels moet je je ook houden aan de spelregels. De spelregels en de nationale ranglijst verschilt voor elke wintersport discipline. De informatie kun je vinden op de specifieke pagina’s van alle evenementen. In het boekje wedstrijdskiën kun je alle informatie voor het alpineskiën vinden.

Vertrouwenspersoon

Grensoverschrijdend gedrag kan overal gebeuren, helaas ook in de sport. Als je ermee te maken krijgt, is het belangrijk te weten waar je terecht kunt voor hulp, ondersteuning en advies. De NSkiV heeft een vertrouwenspersoon die je helpt naar het juiste advies. De vertrouwenspersoon is er ook voor ouders en begeleiders. Je kan contact opnemen met vertrouwenscontactpersoon van de NSkiV voor een melding of een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag. Dit kan door een e-mail te versturen aan vertrouwenscontactpersoon@wintersport.nl. De melding wordt vertrouwelijk behandeld. Ook kan je annoniem een vraag stellen.

Hoe wordt ik een topsporter?

Stap 1 - Heel veel plezier

Om topsporter te worden is het belangrijk dat jij heel veel plezier hebt in jouw sport. Je moet namelijk veel trainen om goed te worden in jouw sport. Als je veel wilt trainen is het belangrijk dat je ook veel plezier hebt tijdens de training. Skiën, snowboarden of langlaufen moet leuk blijven om te doen.

Stap 2 - Trainen

Naast heel veel plezier is het ook belangrijk dat je veel traint. Niemand kan heel goed skiën, snowboarden of langlaufen als die geboren wordt. Maar door heel veel te oefenen kan je beter worden. Sluit je aan bij een wedstrijdteam of vereniging zodat je veel kunt gaan trainen!

Stap 3 - Wedstrijden

Aan wedstrijden meedoen is ook heel belangrijk als je een topsporter wilt worden. In Nederland kun je aan veel wedstrijden meedoen. Kijk op de evenementenpagina naar alle mogelijkheden. Ook in het buitenland kun je aan wedstrijden meedoen. Tijdens wedstrijden kun jij je vergelijken met leeftijdsgenoten en elkaar beter maken. Blijk jij nu heel goed te kunnen skiën? Dan kan je jezelf aanmelden bij een talententeam. Er zijn vijf talententeams in Nederland die precies weten hoe ze van jou een goede skiër kunnen maken! Kijk bij talententeams voor meer informatie. En zoek een wedstrijdteam bij jou in de buurt.

Voor snowboarders worden ook veel wedstrijden georganiseerd, bijvoorbeeld de Freestyle Tour. Doe jij het heel goed tijdens de Freestyle Tour? Dan maak je misschien kans om lid te worden van het Rookie Team! Het Rookie Team is de jeugdselectie van de Nederlandse Ski Vereniging. De snowboarders uit het Rookie Team worden begeleid naar de snowboardtop voor de onderdelen big air en slopestyle. Wil jij onderdeel worden van dit team? Dan kun jij je aanmelden voor de selectiedag. Deze dag wordt door de Nederlandse Ski Vereniging georganiseerd. Kijk voor meer informatie bij talentherkenning.

Voor langlaufen zijn ook veel wedstrijden en teams waar jij kan trainen! Vind snel een vereniging of club om te trainen en mee te doen aan wedstrijden. Of kom naar het Noords Festival!

Ook als para-sporter heb je veel verenigingen in Nederland waar jij kunt trainen! Er is zelfs een topsport programma voor para-sporters, om jezelf te ontwikkelen tot de wereldtop.

Official partners
Partners
Championship venues