Trainer/Coach worden

Om de top te halen in wedstrijdskiën en snowboarden verlangen sneeuwsporters van jongs af aan – op skitechnisch / snowboardtechnisch, mentaal en fysiek gebied – een gedegen begeleiding. De basis hiervoor moet worden gelegd door goed gekwalificeerde trainers en coaches. De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) biedt zowel opleidingen tot trainer/coach niveau 3 als niveau 4 aan

Trainer/Coach niveau 3

Ben je een ervaren wedstrijdskiër/snowboarder of geef je al jaren ski- en/of snowboardles? Zou je graag training willen geven aan toekomstige atleten? Dan is de opleiding trainer/coach 3 iets voor jou. De opleiding is gebaseerd op competentiegericht leren. Dat wil zeggen dat de opleiding ‘praktijkgericht’ en ‘op maat’ is voor elke cursist. Tijdens de opleiding doorloop je de volgende leertrajecten:

 1. Geven van trainingen
 2. Coachen bij wedstrijden
 3. Organiseren van activiteiten
 4. Aansturen van sportkader
 5. Afnemen van vaardigheidstoetsen

Een leertraject bestaat uit het werken en leren in de praktijk aan de hand van praktijkopdrachten in combinatie met ondersteunende workshops. De praktijkopdrachten worden uitgevoerd bij een zelfgekozen team en op het niveau waarvoor wordt opgeleid. Gedurende de opleiding ben je wekelijks actief bij het team onder leiding van een praktijkbegeleider. De Trainer/Coach niveau 3 opleiding bestaat uit twee delen, beide onderdelen moeten op volgorde gevolgd worden om het diploma te kunnen ontvangen.

 1. fundamentals (generiek)
 2. sportspecifiek

De fundamentalsfase
Jouw opleiding begint met een fundamentfase.

Je volgt deze samen met cursisten uit verschillende disciplines. Leren met andere sporten inspireert en samen leren motiveert! In dit deel van je opleiding ga je aan de slag met:

 • Didactiek: hoe geef je les?
 • Pedagogiek: hoe bied je een sporter een fijne en veilige plek waar ze optimaal plezier ervaren in de sport?
 • Motoriek: hoe ontwikkelt een sporter zich op veelzijdig bewegen?
 • Trainingsleer en blessurepreventie
  Bij het geven van trainingen komt meer kijken dan het aanleren van de techniek van de discipline. Oog hebben voor wat jouw sporter écht nodig heeft om het plezier in de sport te vergroten is minstens zo belangrijk!

Je kunt je nu inschrijven voor de fundamentfase. Deze fase wordt georganiseerd door de KNGU.*

*Tijdens het inschrijven moet er een naam ingevuld worden als praktijkbegleider. De praktijkbegleider wijzen we na je inschrijving aan vanuit de bond. Voor de inschrijving selecteer je: Praktijkbegeleider KNGU - externe sportbond p.

We willen je graag begeleiden tijdens de gehele opleiding, wil je ons laten weten als de aanmelding voor deel 1 is gelukt. Neem dan contact op met opleidingen@wintersport.nl

De sportspecifiekefase
Heb je de fundamentfase afgerond? Dan stroom je door naar het deel van de opleiding dat je samen volgt met cursisten in de door jouw gekozen discipline. Dit wordt vanaf september 2024 aangeboden. Zo heb je genoeg tijd om aan de slag te gaan met deel 1, de fundamentalfase en je stage!

Tijdens de sportspecifieke fase kies je voor een specialisatie (alpine ski of freestyle snowboard).
We gaan in Nederland aan de slag waarbij je veel sportspecifieke informatie krijgt over training geven, methodiek, techniek en wedstrijdvoorbereiding. Ook wordt er gewerkt aan je eigen vaardigheid om van jou een zelfstandige trainer/coach te maken, die uiteindelijk het beste uit zijn atleten weet te halen.
Nadat je de opleiding afgerond hebt, kun je zowel beginnende- als jeugdige wedstrijdskiërs/snowboarders trainen en begeleiden bij wedstrijden.

Tijdens de fundament fase en de sportspecifieke fase ga je aan de slag met een portfolio. Hierin verzamel je leermomenten uit je stage, praktijkopdrachten en rond je examen onderdelen af. De opleiding sluit je af met een reflectie - interview gesprek. Tijdens het gesprek ga je in gesprek met een aangewezen examinator. Je blikt samen terug op de opleiding en bespreekt open eindjes.

Na het positief afsluiten van het gesprek ben je bevoegd om aan de slag te gaan in het werkveld.

Heb je vragen over de opleiding? Neem dan contact op met opleidingen@wintersport.nl

Waar en wanneer volg je een opleiding tot trainer/coach niveau 3?

De opleiding tot trainer/coach niveau 3 wordt door verschillende organisaties in Nederland georganiseerd. Je kunt de opleiding via een sportbond of opleidingsinstituut volgen.

Datum Aanmelden bij
September 2024 opleidingen@wintersport.nl

Downloads


Trainer/Coach niveau 4

Heb je TC3-er al een aantal jaar jeugdige wedstrijdskiërs/snowboarders training gegeven en wil je graag een stap verder in je carrière naar internationaal niveau? De opleiding tot trainer/coach 4 is dan voor jou de logische volgende stap. Heb je deze opleiding helemaal afgerond, dan ben je als hoofdtrainer in staat om (assistent-)trainers aan te sturen en een meerjarenbeleid uit te stippelen waarmee je het niveau van het hele team weet te verhogen op internationaal niveau.

Waar en wanneer volg je een opleiding tot trainer/coach niveau 4?

De opleiding tot trainer/coach niveau 4 wordt door verschillende organisaties in Nederland georganiseerd. Je kunt de opleiding via een sportbond of opleidingsinstituut volgen.

Datum Aanmelden bij Locatie Kosten

Downloads

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues