Trainer/Coach worden

Om de top te halen in wedstrijdskiën en snowboarden verlangen sneeuwsporters van jongs af aan – op skitechnisch / snowboardtechnisch, mentaal en fysiek gebied – een gedegen begeleiding. De basis hiervoor moet worden gelegd door goed gekwalificeerde trainers en coaches. De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) biedt zowel opleidingen tot trainer/coach niveau 3 als niveau 4 aan

Trainer/Coach niveau 3

Ben je een ervaren wedstrijdskiër/snowboarder of geef je al jaren ski- en/of snowboardles? Zou je graag training willen geven aan toekomstige atleten? Dan is de opleiding trainer/coach 3 iets voor jou. Verschillende opleidingsinstituten in Nederland bieden een generieke trainer-coach opleiding aan op niveau 3 van de KSS (Kwalificatiestructuur Sport). Het sportspecifieke gedeelte van deze opleiding volg je via de Nederlandse Ski Vereniging in Oostenrijk. De opleiding is voor startende trainer-coaches die de ambitie hebben om op niveau 3 te gaan werken als trainer/coach binnen een ski- of snowboardteam. Daarnaast biedt de opleiding de gelegenheid om van collega’s uit andere takken van sport te leren.

De opleiding is gebaseerd op competentiegericht leren. Dat wil zeggen dat de opleiding ‘praktijkgericht’ en ‘op maat’ is voor elke cursist. Tijdens de opleiding doorloop je de volgende leertrajecten:

  1. Geven van trainingen
  2. Coachen bij wedstrijden
  3. Organiseren van activiteiten
  4. Aansturen van sportkader
  5. Afnemen van vaardigheidstoetsen

Een leertraject bestaat uit het werken en leren in de praktijk aan de hand van praktijkopdrachten in combinatie met ondersteunende workshops. De praktijkopdrachten worden uitgevoerd bij een zelf uit te kiezen team en op het niveau waarvoor wordt opgeleid. Gedurende de opleiding ben je wekelijks actief bij het team onder leiding van een praktijkbegeleider.
Je zal ook in de bergen aan het werk moeten om de opleiding af te kunnen ronden. Er zijn twee praktijkperiodes in Oostenrijk van in totaal negen dagen. Tijdens deze opleidingsdagen zul je veel sportspecifieke informatie krijgen over training geven, methodiek, techniek en wedstrijdvoorbereiding. Ook wordt er gewerkt aan je eigen vaardigheid om van jou een zelfstandige trainer/coach te maken, die uiteindelijk het beste uit zijn atleten weet te halen. Nadat je de opleiding afgerond hebt, kun je zowel beginnende en jeugdige wedstrijdskiërs/snowboarders trainen en begeleiden bij wedstrijden.

Waar en wanneer volg je een opleiding tot trainer/coach niveau 3?

De opleiding tot trainer/coach niveau 3 wordt door verschillende organisaties in Nederland georganiseerd. Je kunt de opleiding via een sportbond of opleidingsinstituut volgen.

Datum Aanmelden bij Locatie Kosten

Downloads


Trainer/Coach niveau 4

Heb je TC3-er al een aantal jaar jeugdige wedstrijdskiërs/snowboarders training gegeven en wil je graag een stap verder in je carrière naar internationaal niveau? De opleiding tot trainer/coach 4 is dan voor jou de logische volgende stap. Heb je deze opleiding helemaal afgerond, dan ben je als hoofdtrainer in staat om (assistent-)trainers aan te sturen en een meerjarenbeleid uit te stippelen waarmee je het niveau van het hele team weet te verhogen op internationaal niveau.

Waar en wanneer volg je een opleiding tot trainer/coach niveau 4?

De opleiding tot trainer/coach niveau 4 wordt door verschillende organisaties in Nederland georganiseerd. Je kunt de opleiding via een sportbond of opleidingsinstituut volgen.

Datum Aanmelden bij Locatie Kosten

Downloads

Official partners
Partners
Championship venues