Snowboardleraar worden

Wil jij graag snowboardleraar worden? En wil je als snowboardleraar werken in Oostenrijk, elders in de Alpen of bij een Nederlandse wintersportorganisatie? De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) biedt cursisten verschillende opleidingen tot snowboardleraar aan in Nederland en in Oostenrijk. Deze Nederlandstalige opleidingen hebben elk een ander niveau en bepalen aan wie, waar en hoe je uiteindelijk snowboardles mag geven.

In Nederland streven de sportbonden verenigd in NOC*NSF naar professioneel en dus goed opgeleid sportkader. Onderling hebben zij daarom afspraken gemaakt over de te onderscheiden niveaus van het sportkader. Niveaus die aansluiten bij Europese afspraken en door het Nederlandse ministerie van VWS zijn erkend. De opleidingen van de Nederlandse Ski Vereniging voldoen aan de Kwalificatiestructuur Sport (KSS 2017).

Snowboardleraar niveau 2

De opleiding tot snowboardleraar niveau 2 is dé start van je carrière als snowboardleraar! Deze opleiding is relatief kort en betaalbaar, zodat je eerst kunt kijken of lesgeven iets voor je is. Als snowboardleraar niveau 2 ben je in staat om beginnende snowboarders les te geven. Dit zal meestal bij een Nederlandse sneeuw-, borstel- of rolbaan zijn voor het begeleiden van introductielessen, groepsuitjes en kinderfeestjes. Er zijn ook mogelijkheden om met Nederlandse reisorganisaties mee te gaan naar het buitenland. Het gaat dan vaak om het begeleiden van jongerenreizen bij hun eerste wintersportervaring.

Waar en wanneer volg je een opleiding tot snowboardleraar niveau 2?

De opleiding tot snowboardleraar niveau 2 wordt door verschillende organisaties in Nederland georganiseerd. Je kunt de opleiding via een skischool, reisorganisatie of opleidingsinstituut volgen. In totaal bestaat deze opleiding uit ± 28 uur opleiding, inclusief examens die op verschillende manieren afgelegd kunnen worden.

Datum Aanmelden bij Locatie Kosten
9 september - 30 september 2023 SnowWorld Rucphen Rucphen €390

Downloads


Snowboardleraar niveau 3

Tijdens de opleiding tot snowboardleraar niveau 3 leer je lesgeven aan (licht)gevorderde wintersporters. Je leert hoe je groepen bijvoorbeeld begeleidt wanneer ze een week op vakantie zijn in de Alpen, maar voorafgaand aan een sneeuwweek in Oostenrijk, zul je vooral aan de slag gaan op de Nederlandse sneeuw-, borstel- of rolbaan. Daar bereiden veel Nederlandse snowboarders zich immers voor op de wintersportvakantie. Lichtgevorderde wintersporters die in Nederland les nemen, willen in een korte tijd zo veel mogelijk leren. Het is dus belangrijk dat jij als leraar precies weet hoe je het beste leerresultaat kunt behalen.

De in Nederland opgedane kennis en ervaring kun je uiteindelijk in Oostenrijk in de praktijk brengen. Tijdens de sneeuwweek ga je veel snowboardkilometers maken, maar vooral ook leren lesgeven in de bergen. Daar komt meer bij kijken dan je wellicht zou verwachten! Heb je er weleens aan gedacht hoe het kan zijn als het -15 graden Celsius is, de wind aantrekt en de wolken het zicht belemmeren, terwijl je een groep leerlingen bij je hebt? Goed, vlot en veilig organiseren is nog een hele kunst. Daarnaast leer je lessen opbouwen op basis van verschillende thema’s en krijg je informatie over sneeuw en lawinekunde. Natuurlijk is er ook voldoende tijd om aan je eigen vaardigheid te werken, een snowboardleraar moet wel het juiste voorbeeld kunnen geven.

Waar en wanneer volg je een opleiding tot snowboardleraar niveau 3?

Datum Aanmelden bij Locatie Kosten
23 maart - 30 maart 2024 Nederlandse Ski Vereniging €1599 Kaprun (Oostenrijk)

Downloads


Snowboardleraar niveau 4

Tijdens de opleiding snowboardleraar niveau 3 heb je technisch netjes leren snowboarden. Je bent in staat om onder redelijke omstandigheden oefeningen goed voor te doen. Snowboarders die graag hun niveau willen opschroeven, vervolgen hun opleiding met snowboardleraar niveau 4. Deze opleiding draait vooral om het leren omgaan met variabelen. Natuurlijk zal er in het begin nog stilgestaan worden bij de basics, maar die zullen worden gebruikt om onder moeilijkere (lees: leukere) omstandigheden te presteren. Steilere pistes, hogere snelheid, nieuwe technieken, functioneel bewegen, actie/reactie, piste/off-piste, buckels en race. Zomaar een greep uit de verschillende onderwerpen die je tijdens de opleiding tegenkomt.

Je zult op al deze onderdelen zelf stukken beter worden en leert ook hoe je dit in je eigen lessen kunt gebruiken. Met de opleiding snowboardleraar niveau 4 op zak, ben je een echte meerwaarde voor een wintersportorganisatie en kun je vaker aan de slag met de gevorderde lessen en het begeleiden/trainen snowboardleraren.

Waar en wanneer volg je een opleiding tot snowboardleraar niveau 4?

Datum Aanmelden bij Locatie Kosten
22 - 31 maart 2024 Nederlandse Ski Vereniging Kaprun (Oostenrijk) €1599

Downloads


Lawinekunde

Na het volgen van de Snow Safety-module ben je bevoegd om met een groepje leerlingen buiten de gezekerde pistes te komen. Je kunt je leerlingen dus op een verantwoorde wijze laten kennismaken met het off-piste snowboarden!

Hoe beslis jij straks of het verantwoord is? Je zult een lawinebericht en een beslissingsstrategie moeten leren toepassen. Je gaat het terrein leren lezen, routes en verzamelpunten leren bepalen, steilheid leren inschatten. Daarnaast leer je de tekenen van de natuur te herkennen. Natuurlijk leer je ook hoe je te werk moet gaan in een noodsituatie (lawine), zodat je precies weet hoe je je lawinepieper, schep en sonde moet gebruiken. De Snow Safety module is geen kennismakingscursus, maar een zeer complete opleiding die internationaal hoog aangeschreven staat. De inhoud van de opleiding wordt verzorgd door het Snow Safety Center en maakt daarbij gebruik van Nederlands sprekende berggidsen.

Waar en wanneer volg je een opleiding lawinekunde?

Datum Aanmelden bij Locatie Kosten
Official partners
Partners
Championship venues