Hoe ontstaat sneeuw?

Sneeuw heeft iets magisch. We vinden het allemaal mooi als het landschap is bedekt met een witte laag sneeuw. Alles ziet er vredig uit. Als kind kun je lekker in de sneeuw spelen, sneeuwballen gooien, en een sneeuwpop maken. Maar hoe ontstaat sneeuw eigenlijk? En is elke sneeuwvlok hetzelfde? Lees het allemaal op deze pagina. Alle informatie speciaal voor kinderen!

Hoe ontstaat een sneeuwkristal?

Sneeuw ontstaat hoog in de wolken waar het heel koud is. Een sneeuwvlok ontstaat altijd uit een ‘vrieskern’. Dit kan bijvoorbeeld een klein stofdeeltje zijn. Als het hoog in de wolken kouder is dan 0 graden celcius dan vriezen kleine waterdeeltjes vast aan dat stofdeeltje. Hierdoor ontstaan er kleine ijsschijfjes in een zeshoekige vorm. Dit wordt ook wel een sneeuwkristal genoemd. De vorm van een sneeuwkristal kan heel erg verschillen. Dat hangt af van hoe koud het is, en hoeveel vocht er in de lucht is. Maar een sneeuwkristal zal altijd een zeshoekige vorm hebben. Kijk op de afbeelding hieronder voor de verschillende sneeuwkristallen.

Van sneeuwkristal tot sneeuwvlok

Doordat er steeds meer kleine waterdeeltjes aan het sneeuwkristal vast vriezen, wordt het sneeuwkristal te zwaar. Dan begint het kristal te vallen. Op de val naar beneden vriezen er nog meer kleine waterdeeltjes vast aan iedere hoek van de sneeuwkristal. Hierdoor krijgt de sneeuwkristal zes kleine armpjes. En er is een kleine sneeuwvlok ontstaan. De armpjes van de sneeuwvlok kunnen er iedere keer weer anders eruit zien, dat hangt af van de temperatuur en de hoeveelheid vocht in de lucht. De wind kan de armpjes van de sneeuwvlok zelfs kapot maken. Hierdoor zijn er heel veel verschillende sneeuwvlokken, en is iedere sneeuwvlok uniek. Als de sneeuw in de buurt van de grond komt is de temperatuur meestal net onder de 0 graden. Bij deze temperatuur kunnen de sneeuwvlokjes aan elkaar plakken. Hierdoor ontstaan mooie grote sneeuwvlokken.

Verschillende soorten sneeuw

Zoals jullie hierboven al hebben gelezen is iedere sneeuwvlok uniek. Zo heb je bijvoorbeeld natte of vochtige sneeuw, deze sneeuw valt als het net onder 0 graden celcius is en er veel vocht in de lucht zit. Deze sneeuw plakt super goed en daarom kan je goed sneeuwballen en sneeuwpoppen hiermee maken! Er bestaat ook poedersneeuw. Deze sneeuw is heel licht en plakt niet aan elkaar. Meestal valt deze sneeuw als het kouder is dan -10 graden celcius.

Sneeuwmetamorfose

Sneeuw kan zelfs nog veranderen als het op de grond ligt. Dat heet sneeuwmetamorfose. Daarom zijn er veel verschillende soorten sneeuw. Door temperatuursverschillen kunnen sneeuwvlokjes veranderen naar kleine losse ijsballetjes. Dit wordt ook wel oude sneeuw genoemd. Kijk hieronder voor een afbeelding.

Daarnaast kan er ook een harde sneeuwlaag vormen. Deze sneeuw ontstaat door smelten en weer vast vriezen van sneeuwkristallen. Hierdoor verandert de vorm van een sneeuwkristal en krijg je meestal een harde laag sneeuw. Een harde sneeuwlaag kan ook ontstaan doordat sneeuw wordt samengedrukt, dit gebeurd meestal door de wind. Deze sneeuw wordt ‘hars’ genoemd. Je hebt smelthars en windhars, afhankelijk van hoe deze harde laag ontstaan is. En dan bestaat er ook nog kunstsneeuw, dat is sneeuw die door mensen gemaakt wordt.

Official partners
Partners
Championship venues