Skileraar worden

Wil jij graag skileraar worden? En wil je als skileraar werken in Oostenrijk, elders in de Alpen of bij een Nederlandse wintersportorganisatie? De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) biedt cursisten verschillende opleidingen tot skileraar aan in Nederland en in Oostenrijk. Deze Nederlandstalige opleidingen hebben elk een ander niveau en bepalen aan wie, waar en hoe je uiteindelijk skiles mag geven.

In Nederland streven de sportbonden verenigd in NOC*NSF naar professioneel en dus goed opgeleid sportkader. Onderling hebben zij daarom afspraken gemaakt over de te onderscheiden niveaus van het sportkader. Niveaus die aansluiten bij Europese afspraken en door het Nederlandse ministerie van VWS zijn erkend. De opleidingen van de Nederlandse Ski Vereniging voldoen aan de Kwalificatiestructuur Sport (KSS 2017).

Skileraar niveau 2

De opleiding tot skileraar niveau 2 is dé start van je carrière als skileraar! Deze opleiding is relatief kort en betaalbaar, zodat je eerst kunt kijken of lesgeven iets voor je is. Als skileraar niveau 2 ben je in staat om beginnende skiërs les te geven. Dit zal meestal bij een Nederlandse sneeuw-, borstel- of rolbaan zijn voor het begeleiden van introductielessen, groepsuitjes en kinderfeestjes. Er zijn ook mogelijkheden om met Nederlandse reisorganisaties mee te gaan naar het buitenland. Het gaat dan vaak om het begeleiden van jongerenreizen bij hun eerste wintersportervaring.

Waar en wanneer volg je een opleiding tot skileraar niveau 2?

De opleiding tot skileraar niveau 2 wordt door verschillende organisaties in Nederland georganiseerd. Je kunt de opleiding via een skischool, reisorganisatie of opleidingsinstituut volgen. In totaal bestaat deze opleiding uit ± 28 uur opleiding, inclusief examens die op verschillende manieren afgelegd kunnen worden.

Datum Aanmelden bij Locatie Kosten
14 juni - 28 juni 2023 Ski-Mere Almere €395
7 september - 1 oktober 2023 AlpineSports Den Hoorn €435
9 september - 30 september 2023 SnowWorld Rucphen Rucphen €390
10 september - 7 oktober 2023 SkiDiscovery Den Haag €395
22 september - 13 oktober 2023 Delphindoorski Ermelo €405

Downloads


Skileraar niveau 3

Tijdens de opleiding tot skileraar niveau 3 leer je lesgeven aan (licht)gevorderde wintersporters. Je leert hoe je groepen bijvoorbeeld begeleidt wanneer ze een week op vakantie zijn in de Alpen, maar voorafgaand aan een sneeuwweek in Oostenrijk, zul je vooral aan de slag gaan op de Nederlandse sneeuw-, borstel- of rolbaan. Daar bereiden veel Nederlandse skiërs zich immers voor op de wintersportvakantie. Lichtgevorderde wintersporters die in Nederland les nemen, willen in een korte tijd zo veel mogelijk leren. Het is dus belangrijk dat jij als leraar precies weet hoe je het beste leerresultaat kunt behalen.

De in Nederland opgedane kennis en ervaring kun je uiteindelijk in Oostenrijk in de praktijk brengen. Tijdens de sneeuwweek ga je veel skikilometers maken, maar vooral ook leren lesgeven in de bergen. Daar komt meer bij kijken dan je wellicht zou verwachten! Heb je er weleens aan gedacht hoe het kan zijn als het -15 graden Celsius is, de wind aantrekt en de wolken het zicht belemmeren, terwijl je een groep leerlingen bij je hebt? Goed, vlot en veilig organiseren is nog een hele kunst. Daarnaast leer je lessen opbouwen op basis van verschillende thema’s en krijg je informatie over sneeuw en lawinekunde. Natuurlijk is er ook voldoende tijd om aan je eigen vaardigheid te werken, een skileraar moet wel het juiste voorbeeld kunnen geven.

Waar en wanneer volg je een opleiding tot skileraar niveau 3?

Datum Aanmelden bij Kosten Locatie
23 maart - 30 maart 2024 Nederlandse Ski Vereniging Twee dagen Nederland & Kaprun (Oostenrijk) €1599
28 maart - 4 mei 2024 AlpineSports Kaprun (Oostenrijk) N.N.B.

Downloads


Skileraar niveau 4.1

Tijdens de opleiding tot skileraar niveau 4.1 leer je vooral je schoolse technieken te perfectioneren en van daaruit start je met dynamisch skiën. Je leert beter om te gaan met externe krachten en deze ook in je voordeel te gebruiken. Het tempo gaat steeds verder omhoog en de omstandigheden worden moeilijker. Er zal een begin gemaakt worden met het leren lesgeven aan gevorderde skiërs. Er zal lesgegeven worden in het skiën van buckels en in het aanpassen van je technieken wanneer je off-piste gaat.

Waar en wanneer volg je een opleiding tot skileraar niveau 4.1?

Datum Aanmelden bij Locatie Kosten
9 december - 16 december 2023 Nederlandse Ski Vereniging Kaprun (Oostenrijk) €1349
23 maart - 30 maart 2024 Nederlandse Ski Vereniging Kaprun (Oostenrijk) €1349

Downloads


Lawinekunde

Na het volgen van de Snow Safety-module ben je bevoegd om met een groepje leerlingen buiten de gezekerde pistes te komen. Je kunt je leerlingen dus op een verantwoorde wijze laten kennismaken met het off-piste skiën!

Hoe beslis jij straks of het verantwoord is? Je zult een lawinebericht en een beslissingsstrategie moeten leren toepassen. Je gaat het terrein leren lezen, routes en verzamelpunten leren bepalen, steilheid leren inschatten. Daarnaast leer je de tekenen van de natuur te herkennen. Natuurlijk leer je ook hoe je te werk moet gaan in een noodsituatie (lawine), zodat je precies weet hoe je je lawinepieper, schep en sonde moet gebruiken. De Snow Safety-module is geen kennismakingscursus, maar een zeer complete opleiding die internationaal hoog aangeschreven staat. De inhoud van de opleiding wordt verzorgd door het Snow Safety Center en maakt daarbij gebruik van Nederlands sprekende berggidsen.

Waar en wanneer volg je een opleiding lawinekunde?

Datum Aanmelden bij Locatie Kosten
N.N.B. Nederlandse Ski Vereniging Klosters (Zwitserland) €949

Skileraar niveau 4.2

Tijdens de opleiding tot skileraar niveau 4.2 leer je het toepassen van alle technieken die je tot dan hebt geleerd. Je gaat in deze opleiding nog veel trainen op je eigen vaardigheid en doet examens in o.a. dynamische technieken, reuzenslalom, buckels en off-piste skiën.

Waar en wanneer volg je een opleiding tot skileraar niveau 4.2?

Datum Aanmelden bij Locatie Kosten
22 maart - 31 maart 2024 Nederlandse Ski Vereniging Kaprun (Oostenrijk) €1599

Downloads

Official partners
Partners
Championship venues