FIS Pisteregels


Bij wintersport komt veel risico kijken. Om ongelukken te voorkomen heeft de Fédération Internationale de Ski (FIS) tien pisteregels opgesteld. De regels zijn er voor elke wintersporter en zijn in elk land geldig. Ondanks dat niet alle regels in de wet staan, is het mogelijk om gestraft te worden bij het veroorzaken van een ongeluk.

Embed not found
1. Houd rekening met anderen
Iedere skiër of snowboarder moet zich zo gedragen, dat hij anderen niet in gevaar brengt of schade toebrengt.
2. Beheers je snelheid
Iedere skiër of snowboarder moet zijn snelheid en wijze vanbewegen aanpassen aan zijn eigen capaciteiten, de toestand van de piste, de sneeuw- en weergesteldheid en de aanwezigheid van andere wintersporters op de piste.
3. Kies een veilig spoor
Wanneer een skiër of snowboarder een ander van achteren nadert, moet hij zijn spoor zo kiezen dat hij een voor hem bewegende skiër of snowboarder niet in gevaar brengt.
4. Kijk uit bij oversteken en invoegen
Een skiër of snowboarder die zich (weer) op de piste wil begeven, een piste wil kruisen, of tegen de helling op wil bewegen, moet opleten dat hij zichzelf of anderen daarbij niet in gevaar brengt.
5. Haal voorzichtig in
Inhalen is toegestaan van boven of beneden, van links of rechts, maar uitsluitend op een afstand die de gepasseerde skiër of snowboarder voldoende ruimte laat voor al zijn bewegingen.
6. Sta niet zomaar stil op de piste
Sta niet zonder noodzaak stil op nauwe of onoverzichtelijke gedeelten van de afdaling. Wil je stilstaan, doe dit dan aan de rand van de piste op een plek waar je jezelf en anderen niet in gevaar brengt.
7. Loop langs de kant van de piste
Een klimmende skiër of snowboarder mag alleen de zijkant van de piste gebruiken. Hetzelfde geldt voor een skiër of snowboarder die te voet afdaalt.
8. Houd je aan de borden
Iedere skiër of snowboarder moet zich aan de pistemarkeringen en waarschuwingstekens houden.
9. Verleen hulp bij ongelukken
Bij ongelukken is iedere skiër of snowboarder verplicht hulp te bieden.
10. Legitimatie verplicht
Iedere skiër of snowboarder moet bij ongevallen zijn persoonsgegevens bekend kunnen maken door middel van een legitimatiebewijs.
Official partners
Partners
Championship venues