Wintersport in Nederland

Wintersport in Nederland? Jazeker! In Nederland kun je heel goed leren wintersporten. Over de hele wereld vind je plekken waar je de verschillende wintersporten kunt beoefenen. Voor de Nederlanders zijn de Alpen in Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië favoriet. Maar ook in Amerika, China, Spanje, Tsjechië, Slovenië en zelfs in Nederland kun je skiën en snowboarden! Dan zul je denken: ‘Maar in Nederland zijn toch helemaal geen bergen?’ Dat klopt! Toch zijn er in Nederland zo’n 140 plaatsen en verenigingen waar je kunt wintersporten. Hiervoor zijn er drie verschillende soorten banen ontwikkeld waarop geskied, gesnowboard of gelanglauft kan worden. Je kunt dus ook op wintersportvakantie in Nederland!

Indoor Sneeuwbaan

In Nederland zijn er zeven indoor sneeuwhallen met kunstsneeuw. Deze schuin gebouwde banen lijken heel erg op het wintersporten in de bergen. Er wordt gebruik gemaakt van kunstmatige sneeuw, deze sneeuw lijkt op de echte sneeuw en wordt door machines gemaakt. In de grote hallen is het ongeveer -5 graden Celsius zodat de sneeuw niet kan smelten. Er zijn pistes voor goede skiërs maar ook voor beginners. En er is zelfs een kinderpiste! Dan kan jij ook goed leren skiën, samen met de rest van de familie. In een indoor skihal zijn ook sleepjes- en stoeltjesliften. Voor meer informatie kun je kijken bij verschillende ondergronden en vind een indoor sneeuwbaan bij jou in de buurt!

Indoor rolbaan

Op een indoor rolbaan ski of snowboard je op een bewegende rolband. Deze rolband is een soort tapijt die onder je door rolt terwijl je op dezelfde plek blijft. Hierdoor kun je oneindig bochten blijven maken. Op de rolbaan kan je heel goed aan je skitechniek werken. Je kan jezelf in een spiegel zien skiën en je kan zoveel bochtjes maken als je zelf wilt! In Nederland zijn er 60 plaatsen waar je op een rolbaan kunt skiën, dus altijd iets bij jou in de buurt. Voor meer informatie kun je kijken bij verschillende ondergronden en vind een indoor rolbaan bij jou in de buurt!

Borstelbaan

Een borstelbaan is een helling waarop speciale matten liggen. Sommige matten worden nat gemaakt en hierdoor kun je er goed naar beneden glijden. Andere matten hebben hele fijne haartjes en worden daarom niet nat gemaakt. Op een borstelbaan kan je heel goed leren skiën. Er zijn pistes voor kinderen die goed kunnen skiën. En ook voor kinderen die beginnen met skiën. Je kunt ook meedoen aan skiklasjes, hier leer je samen met je vriendjes skiën! In Nederland zijn er 14 banen waar je het hele jaar door op kunt skiën, snowboarden of langlaufen. De langste piste is zelfs 225 meter! Voor meer informatie kun je kijken bij verschillende ondergronden en vind een outdoorbaan bij jou in de buurt!

Langlaufbaan

Een langlaufbaan is ook een borstelbaan. Hier kun je leren langlaufen. Op langlaufbanen liggen ook matten waar je met ski’s overheen kan glijden. Alleen de langlaufbaan is een rondje en geen helling. Meestal ligt er ook een heuveltje op de baan, dus dan mag je nog een stukje omhoog langlaufen en omlaag glijden.

Wintersport in de buurt

Lijkt het jou nu heel leuk om op één van deze banen te skiën? Kijk dan op wintersport in de buurt welke skibaan bij jou in de buurt is! Dankzij deze mooie en verschillende banen kan je in Nederland ook op wintersportvakantie. Kijk bij wintersportvakantie in Nederland.

Hoe kan ik lid worden?

Meestal zijn er leuke proeflessen bij een ski- of langlaufbaan. Ga langs bij een baan in de buurt en probeer skiën, snowboarden of langlaufen uit. Lijkt het jou leuk om vaker te gaan skiën? Dan kan je bij de skibaan bij jou in de buurt vragen om lid te worden. Dan kan je heel vaak gaan wintersporten met je vriendjes. Kijk op onze pagina wintersport in de buurt waar jij kan beginnen!

Wordt ook lid van de Nederlandse Ski Vereniging, dan kan je meedoen aan wedstrijden, ontvang je het Wintersport Magazine, én krijg je korting op materiaal en bij Snowworld. Voor je ouders zijn er zelfs nog meer voordelen! Kijk hier als je lid wilt worden!

Official partners
Partners
Championship venues