Evenementen van de NSkiV


Iedere winter organiseert de Nederlandse Ski Vereniging verschillende wintersportevenementen en -wedstrijden voor skiërs, snowboarders en langlaufers. Deze vinden plaats op de Nederlandse sneeuw- en borstelbanen, maar ook in de Alpen. Hieronder vind je een overzicht van alle evenementen en wedstrijden in verschillende wintersporten die dit seizoen plaatsvinden. Voor meer informatie over deze evenementen klik je simpelweg op de naam.


Skiwedstrijden en -evenementen

Nederlandse Kampioenschappen

NK alpineskiën

Niet alleen op Nederlandse bodem strijden de alpineskiërs om de nationale titels, ook in de Alpen vinden Nederlandse kampioenschappen alpineskiën plaats. Ieder jaar in februari organiseert de NSkiV met de lokale skiclub een week lang wedstrijden voor de jeugd en junioren/senioren/masters (JSM). De allerkleinste skiërs kunnen meedoen aan de SnowStar-wedstrijd. Hier worden de prijzen aan uitgereikt voor de Nederlands kampioenen slalom en reuzenslalom bij de jeugd en de JSM. De locatie van de N(J)K alpineskiën wisselt iedere paar jaar, in 2023 zulle de wedstrijden nog plaatsvinden in Maria Alm (skigebied Hochkönig).

NK alpineskiën baan

Een deel van de skiwedstrijden in Nederland vindt plaats op de borstelbanen verspreid door het land. Een N(J)K alpineskiën baan kan daarom niet uitblijven. Deze wedstrijden vinden één keer per seizoen plaats op een van de borstelbanen in Nederland. De jeugd en junioren/senioren/masters strijden hier om de titels Nederlands kampioen(e) en Nederlands jeugdkampioen(e) alpineskiën baan en voor de allerkleinste wordt er een SnowStar-wedstrijd georganiseerd.

NK alpineskiën indoor

Bij de Nederlandse (jeugd)kampioenschappen alpineskiën indoor meten de beste skiërs van eigen bodem zich met elkaar in SnowWorld Landgraaf. Alle wedstrijdteams komen met hun skiërs en coaches naar Zuid-Limburg om te trainen en te strijden om de Nederlandse (jeugd)titels. De skiwedstrijden zijn verdeeld over twee dagen, waarbij de jeugd op zaterdag in actie komt en de junioren, senioren en masters op zondag.

NK schoolteams

Basisschoolleerlingen en middelbare schoolleerlingen kunnen samen met hun klasgenoten meedoen aan de NK schoolteams ski en snowboard. In teams die bestaan uit wedstrijdskiërs en niet-wedstrijdskiërs neem je het samen met je klasgenoten op tegen de andere scholen in de regio. Eerst doe je mee aan een voorronde, die op verschillende plekken in Nederland worden georganiseerd. Hier kun je je plaatsen voor de grote finale in SnowWorld Zoetermeer, waar de titels voor de Nederlands kampioenen worden uitgereikt. Het is niet alleen leuk om met je klasgenootjes mee te doen, het is ook een mooie kans om de wedstrijdsport in Nederland te leren kennen.

NK Park & Pipe (freestyle ski)

Ook freestyle skiën is mogelijk in Nederland. Er worden verschillende wedstrijden georganiseerd en daarnaast staat jaarlijks het NK Park & Pipe op de agenda. Samen met Sneeuwsport Vlaanderen organiseert de NSkiV de wedstrijden waar de beste Nederlandse en Belgische freestyle atleten hun kunsten laten zien in de strijd om de nationale titels. De NK Park & Pipe vinden plaats in de Alpen op de onderdelen big air, slopestyle en halfpipe en de prijzen worden verdeeld in de leeftijdscategorieën youth, rookies, junior en senior.

Seriewedstrijden

Kids Cup en NSKIV Cup baan

Voor de wedstrijdskiërs op de borstelbanen in Nederland worden ieder seizoen de Kids Cup en NSKIV Cup baan georganiseerd. Voor de jonge skiërs tot U12 is er de Kids Cup, wedstrijdskiërs die vallen in de categorie U14 en ouder kunnen meedoen aan de NSKIV Cup. Bij elke wedstrijd zijn seriepunten te verdienen en degene die aan het eind van het seizoen de meeste punten heeft, is de Kids Cup- of NSKIV Cup-kampioen baan van Nederland.

Kids Cup en NSKIV Cup sneeuw

Ook in de sneeuw wordt een aantal keer per seizoen een Kids Cup en NSKIV Cup georganiseerd. Deze vinden plaats in een sneeuwhal in Nederland of een piste in Oostenrijk. Daarnaast staan er ook altijd een Kids Cup en NSKIV Cup sneeuw op het programma in de week van het N(J)K alpineskiën in Oostenrijk. Voor deze seriewedstrijden geldt hetzelfde als voor de baan: bij elke skiwedstrijd kun je punten verdienen en de skiërs die aan het eind van het seizoen de meeste punten hebben, mogen zichzelf Kids Cup- of NSKIV Cup-kampioen sneeuw noemen.

Indoor Lowland Championships

The Indoor Lowland Championships are an initiative of the Dutch, Danish, British, Belgium and the Luxembourgish ski federations to see which ‘Lowland’ will be the best of the season. Skiracers from different nations compete for individual titles and the overall Lowlands Cup.

Snowboardwedstrijden en -evenementen

Nederlandse Kampioenschappen

NK Park & Pipe (snowboard)

Ook freestyle snowboarden is mogelijk in Nederland. Er worden verschillende wedstrijden georganiseerd en daarnaast staat jaarlijks het NK Park & Pipe. Samen met Sneeuwsport Vlaanderen organiseert de NSkiV de wedstrijden waar de beste Nederlandse en Belgische freestyle atleten hun kunsten laten zien in de strijd om de nationale titels. De NK Park & Pipe vinden plaats in de Alpen op de onderdelen big air, slopestyle en halfpipe en de prijzen worden verdeeld in de leeftijdscategorieën youth, rookies, junior en senior.

NK snowboard alpine

Voor het alpine snowboarden in Nederland is het hoogtepunt natuurlijk de Nederlandse kampioenschappen. Deze bestaan uit verschillende slalom en reuzenslalomwedstrijden. Waar het NK alpine snowboard in 2023 plaats gaat vinden, is nog niet bekend.

NK schoolteams

Basisschoolleerlingen en middelbare schoolleerlingen kunnen samen met hun klasgenoten meedoen aan de NK schoolteams ski en snowboard. In teams die bestaan uit maximaal 6 snowboarders neem je het samen met je klasgenoten op tegen de andere scholen in de regio. Eerst doe je mee aan een voorronde, die op verschillende plekken in Nederland worden georganiseerd. Hier kun je je plaatsen voor de grote finale in SnowWorld Zoetermeer, waar de titels voor de Nederlands kampioenen worden uitgereikt. Het is niet alleen leuk om met je klasgenootjes mee te doen, het is ook een mooie kans om de wedstrijdsport in Nederland te leren kennen.

Seriewedstrijden

Freestyle Tour

De Freestyle Tour is een spectaculaire wedstrijdserie voor freestyle snowboarders en skiërs in Nederland en België. De wedstrijden worden op verschillende indoorsneeuwbanen in Nederland en België georganiseerd. Op deze wedstrijden en tijdens het NK/BK freestyle snowboard en ski kun je punten verdienen voor het Dutch Cup-klassement/Freestyle Tour-klassement. Aan het eind van het seizoen wordt tijdens de finale in SnowWorld Landgraaf bepaald wie in welke leeftijdscategorie er met de overall-titel vandoor gaat.

SBX Holland Cup

Nederlandse snowboarders die mee willen doen aan snowboardcross wedstrijden, kunnen zich opgeven voor de SBX Holland Cup. Deze seriewedstrijden worden georganiseerd in samenwerking met de Duitse SBX Trophy en zijn toegankelijk voor iedereen met een wedstrijdlicentie. Aan het eind van de serie zullen bij de SBX Trophy Final ook de SBX Holland Cup winnaars per categorie bekend gemaakt worden. De eerste drie van elke categorie krijgen een prijs en komen op het podium.

Langlaufwedstrijden en -evenementen

Noords Festival en NK langlauf

Ook voor de Nederlandse langlaufers worden er gedurende het seizoen verschillende wedstrijden georganiseerd. Een Nederlands kampioenschap langlaufen kan daarin natuurlijk niet ontbreken. Daarom wordt ieder jaar in januari het Noords Festival & NK langlauf georganiseerd door de Nederlandse Ski Vereniging in samenwerking met Vasa Sport. Het is een populaire langlaufweek waar niet alleen wordt gestreden om de Nederlandse titels, maar waar ook lessen, clinics en tochten worden georganiseerd. Dit maakt het toegankelijk voor langlaufers van alle leeftijden en niveaus, ongeacht of je al ervaring met langlaufwedstrijden hebt of niet.

Parawedstrijden en -evenementen

Adaptive Indoor Races

Ieder jaar organiseert de Nederlandse Ski Vereniging de Adaptive Indoor Races in SnowWorld Landgraaf. Dit zijn ski- en snowboardwedstrijden voor mensen met een lichamelijke beperking. Nationale en internationale topatleten vanuit het paraskiën en -snowboarden komen hiervoor naar Nederland om de strijd met elkaar aan te gaan op verschillende Europa Cup en World Cup wedstrijden.

Para Snow Day

Een beperking hoeft je niet te beperken om de sneeuw in te gaan. Samen met de Johan Cruyff Foundation organiseert de Nederlandse Ski Vereniging de Para Snow Day (voorheen WintersportFUNdag). Tijdens deze dag in SnowWorld Zoetermeer kunnen mensen met een lichamelijke of visuele beperking kennismaken met het paraskiën en -snowboarden. Wie al enige ervaring heeft met deze sporten kan deelnemen aan de talentscout.
Official partners
Partners
Championship venues