Licenties


Om mee te kunnen doen aan nationale wedstrijden van de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV), internationale wedstrijden van de Internationale Ski Federatie (FIS) of het Internationaal Paralympics Comité (IPC) heb je een wedstrijdlicentie nodig. Op deze pagina vind je overzichtelijk welke licentie jij nodig hebt en kun je deze direct aanvragen.

Waarom heb ik een licentie nodig?

Je hebt een wedstrijdlicentie nodig om deel te kunnen nemen aan nationale en/of internationale wedstrijden. Zodra je een licentie aanvraagt, word je geregistreerd als actieve sporter en kunnen de wedstrijdorganisatoren aan de hand van jouw gegevens startlijsten en uitslagenlijsten publiceren. Je gegevens worden ook gebruikt om behaalde wedstrijdpunten te registreren en nationale/internationale ranglijsten te publiceren.

Soorten licenties

Je kunt via de NSkiV vijf verschillende licenties aanvragen, nationale ski, nationale snowboard & freeski, nationale langlauf, internationale FIS en internationale IPC (Paralympisch) licentie.

U18 en ouder, let op: skiërs in de categorie U18 en ouder die een FIS-licentie nodig hebben, hoeven geen nationale wedstrijdlicentie meer aan te vragen. Sinds seizoen 2022/2023 krijg je die automatisch bij aanvraag van een FIS-licentie. De prijs van de FIS-licentie, inclusief nationale wedstrijdlicentie, is € 70,00. Val je in de categorie U18 en ouder en ski je geen FIS-wedstrijden? Dan kun je gewoon een nationale wedstrijdlicentie aanvragen.

Prijzen nationale licenties alpineskiën en snowboard & freeski: vraag je je nationale licentie voor 1 oktober 2023 aan, dan krijg je € 5,- korting. Dat wil zeggen dat een nationale licentie alpineskiën voor 1 oktober € 27,50 kost en na 1 oktober € 32,50. Vraag je de alpine licentie na 1 april aan, dan kost deze slechts € 7,50. Een nationale licentie snowboard & freeski kost voor 1 oktober € 15,00 en na 1 oktober € 20,00.

Uitkomen voor een club of team

Als je lid bent van een bij de NSkiV aangesloten wintersportorganisatie en daarvoor wilt uitkomen op wedstrijden, meld dit dan bij je inschrijving. Bij alpineskieën kan je hierbij een keuze maken tussen een sneeuwteam en een baanteam. Ben je geen lid van een team, maak dan de keuze voor individueel licentiehouder. Wanneer je van team wilt wisselen, zorg dan dat beide organisaties dit formulier ondertekenen.

Competition license foreign alpine skiers

Foreign alpine skiers wishing to participate in the national competition circuit can’t apply online for a competition license. Contact the sports secretariat through sportsecretariaat@wintersport.nl.

Contact

Heb je problemen met de aanvraag van je licentie of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met het sportsecretariaat van de Nederlandse Ski Vereniging:

Telefoon: +31 (0)30 3077806
E-mail: sportsecretariaat@wintersport.nl.

Nationale licentie alpineskiën

Met de nationale licentie alpineskiën kun je meedoen aan skiwedstrijden en paraskiwedstrijden die georganiseerd worden door (en onder auspiciën van) de Nederlandse Ski Vereniging. Deze wedstrijden vinden zowel plaats bij de Nederlandse skihallen en borstelbanen, als in de Alpen. Controleer voordat je de licentie aanvraagt of je aan de volgende voorwaarden voldoet:

Vraag hier je nationale licentie alpineskiën aan

Nationale licentie snowboard & freeski

Met de nationale licentie snowboard & freeski kun je meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen snowboard & freeski, de Freestyle Tour seriewedstrijd en parasnowboardwedstrijden. Controleer voordat je de licentie aanvraagt of je aan de volgende voorwaarden voldoet:

Vraag hier je nationale licentie snowboard & freeski aan

Nationale licentie langlauf

Met de nationale licentie langlauf kun je meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen langlauf (Noords Festival). Controleer voordat je de licentie aanvraagt of je aan de volgende voorwaarden voldoet:

Vraag hier je nationale licentie langlauf aan

Internationale FIS-licentie

Met een internationale FIS-licentie kun je deelnemen aan FIS-wedstrijden. De Nederlandse Ski Vereniging vraagt voor jou de licentie aan bij de Internationale Ski Federatie. Controleer voordat je de licentie aanvraagt of je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Ik voldoe aan de leeftijdsgrens:
  In het geval van alpineskiën:
  Alpineskiën: geboren in 2007 en eerder.
  In het geval van snowboard:
  Snowboard alpine en SBX: geboren in 2008 en eerder.
  Snowboard BA, HP en SBS: geboren in 2010 en eerder.
  WK, WC en OWG: geboren in 2008 en eerder.
  In het geval van freestyle skiën:
  Freestyle MO, DM en AE: geboren in 2009 en eerder.
  Freestyle ski HP, BA en SS: geboren in 2010 en eerder.
  In het geval van skicross:
  Skicross: geboren in 2007 en eerder.
 • Ik heb de Nederlandse nationaliteit.
 • Ik ben lid van de Nederlandse Ski Vereniging.
 • Mijn verzekering dekt deelname aan wedstrijden.
 • Ik heb een kopie van mijn huidige paspoort of ID-kaart.
 • Ik heb de internationale atletenverklaring ondertekend.
 • Ik heb kennisgenomen van de regelgeving met betrekking tot doping (zie aanvraagformulier).
 • Ben je minderjarig? Dan heb je toestemming van de je ouders nodig (zie aanvraagformulier).
 • Ik ga akkoord met de atletenverklaring, regels en gedragsregels (zie aanvraagformulier).

Zodra de licentie is aangevraagd kom je op de eerstvolgende FIS-lijst en kun je direct deelnemen aan wedstrijden. Het kan wel een aantal weken duren voordat je reeds behaalde punten zichtbaar zijn in het FIS-systeem.

Vraag hier je FIS licentie alpineskiën aan
Vraag hier je FIS licentie snowboard & freeski aan
Vraag hier je FIS licentie langlauf aan

Internationale FIS PARA-licentie

Met een internationale FIS-PARA-licentie kun je deelnemen aan FIS-PARA-wedstrijden. De Nederlandse Ski Vereniging vraagt voor jou de licentie aan bij de Internationale Ski Federatie. Controleer voordat je de licentie aanvraagt of je aan de volgende voorwaarden voldoet:

Vraag hier je FIS PARA-licentie aan

Classificatie IPC-wedstrijden

Voordat je mee kunt doen aan internationale IPC-wedstrijden, dien je gekeurd te worden tijdens een classificatiemoment. Deze classificatie geeft aan welke handicap je hebt en in welke klasse je geplaatst wordt tijdens wedstrijden. Indien je geclassificeerd dient te worden, moet je ook medische verklaring kunnen overleggen. Deze kan je opvragen bij het sportsecretariaat via sportsecretariaat@wintersport.nl.

Aanmelden voor wedstrijden

Aanmeldingen voor internationale wedstrijden verzorgt de Nederlandse Ski Vereniging via het sportsecretariaat. Voor bepaalde internationale wedstrijden in alle disciplines, zoals bijvoorbeeld World Cup of wereldkampioenschappen, kunnen limieten van toepassing zijn. Deze toegangslimieten kun je terugvinden in het limietenboekje, de meest recente versie kun je terugvinden op de topsport documenten pagina.
Voor alpineskiën gelden extra regels m.b.t. deelname aan internationale skiwedstrijden welke in het document startregels internationale FIS wedstrijden staan, de meest recente versie kun je terugvinden op de topsport documenten pagina.
Een overzicht van alle FIS- en IPC-wedstrijden is te vinden op de website van de FIS.

Contact

Wil je jezelf aanmelden voor wedstrijden? Neem dan gerust contact op met het sportsecretariaat van de Nederlandse Ski Vereniging:
Telefoon: +31 (0)30 3077806
E-mail: sportsecretariaat@wintersport.nl.
Vriendelijk verzoek om aanmeldingen voor wedstrijden niet via persoonlijke e-mailadressen van medewerkers van de NSkiV te versturen.

Official partners
Partners
Championship venues