Hoe worden pistes geprepareerd?

Prepareren is het netjes en strak maken van de sneeuw die op de skipiste ligt. Vers geprepareerde skipistes lijken de normaalste zaak van de wereld. Want hoe kom je anders veilig naar beneden? Vroeger hadden ze geen grote pistenbully’s die de boel even strak trokken. Naar beneden skiën of snowboarden was echt een grote uitdaging! Lees hier alles over het prepareren van skipistes, en pistebully’s, uitgelegd speciaal voor kinderen.

Hoe worden skipistes geprepareerd?

Skipistes worden ‘s avonds en 's nachts geprepareerd door pistebully’s. Dat zijn grote voertuigen die gemaakt zijn om door en over de sneeuw te rijden. Ze hebben grote rubsbanden zoals legertanks die ook hebben. De pistebully’s rijden de natuursneeuw en kunstsneeuw plat. Ook schuiven ze de sneeuw weg waar er ‘teveel’ ligt zodat ze dat kunnen gebruiken op een plek waar er te weinig sneeuw ligt.
De chauffeurs van de pistenbully gaan gelijk van start als de skipistes 'smiddags dichtgaan. Dat is vaak rond 17:00 uur en dan begint het al erg donker te worden. Toen er nog geen goede verlichting en GPS was, was dit ook een gevaarlijke taak. Tegenwoordig zijn alle pistenbullys uitgerust met moderne navigatiesystemen en exteem felle lampen om zelfs bij zware sneeuwval nog goed te kunnen werken. Ook worden er gegevens van satelieten gebruikt om te bepalen waar er nog extra sneeuw nodig is en waar niet.
Meerijden met een pistebully is een heel avontuur en wordt ook steeds vaker als excursie aangeboden in de skigebieden. Wil je een keer hier in de buurt aan de slag op een pistebully, dan kan dat in de Skihalle Neuss in Duitsland.

Voordelen van skipistes prepareren

Op strakke, net geprepareerde skipistes is het heel makkelijk skiën. Vooral beginners vinden strakke skipistes heel fijn om over te skiën. Je kunt ook veel beter aan je techniek werken bij skilessen op een strakke piste. Verder wordt de sneeuw beter behouden. Dat wil zeggen dat de aangedrukte sneeuw langer blijft liggen en beter bestand is tegen wisselingen van de temperatuur. Ook waait sneeuw waar een pistebully overheen is gegaan niet meer weg. Maar het belangrijkste voordeel is wel dat op een piste met geprepareerde sneeuw geen lawines kunnen ontstaan omdat alle lagen in de sneeuw samegedrukt zijn door de pistebully.

Een pistebully die aan het werk is

Nadelen van skipistes prepareren

Helaas heeft het prepareren van een piste niet alleen maar voordelen. Er is ook een nadeel aan het prepareren van skipistes. Het brandstofgebruik van pistenbully’s is namelijk enorm hoog. Ze gebruiken super veel diesel, wel 20 tot 30 liter per uur. Die uitstoot is natuurlijk best schadelijk voor het milieu. De moderne gps-gestuurde pistenbully’s zijn gelukkig een grote stap in de goede richting. Daardoor worden er geen onnodige meters gemaakt en is er minder kunstsneeuw nodig. De aanschaf van deze moderne pistenbully’s is nog wel erg duur dus helaas kan niet ieder skigebied dat nog betalen.

Hoe werkt een pistenbully?

De pistenbully heeft grote rupsbanden waarmee hij goed tegen de besneeuwde skipistes kan rijden. Aan de voorkant zit een grote schep waarmee ze de sneeuw kunnen verplaatsen als dat nodig is. Aan de achterkant van de pistenbully zit een soort snijmachine. Die machine maakt alle hobbels en buckels op de piste weer klein zodat er losse sneeuw ontstaat. Die losse sneeuw moet worden platgedrukt. Daarvoor is er een heel zwaar deken wat de pistenbully achter zich aan sleept. Op de moderne pistenbully’s kan die deken zelfs op zwaarte ingesteld worden. Zo kunnen de chauffeurs voor een perfecte skipiste zorgen. In die deken die de sneeuw platdrukt, zit een soort kam die de beroemde ribbels in de sneeuw drukt. Er zijn ook speciale kammen gemaakt voor bijvoorbeeld de diepere geulen voor de langlaufloipes.

Waarom wordt een piste in ribbels geprepareerd?

Elke wintersporter geniet er van: de strakke ribbels op een vers geprepareerde piste. Die ribbels hebben een naam: ‘corduroy’. Dat is de Amerikaanse term voor ‘goede ribbels’. Maar waarom is die corduroy nou zo belangrijk?

Het zorgt ten eerste voor een groter oppervlak. Dat betekent dat er meer sneeuw in aanraking komt met de lucht dan wanneer de piste helemaal glad is. Hierdoor zal de sneeuw beter vastvriezen aan de sneeuw eronder. Door het aanbrengen van de ribbels op de piste, hebben skiërs en snowboarders ook meer grip op de piste. Je kunt je vast wel voorstellen dat een te glad oppervlak best lastig skiën is! Ook in het voorjaar, als het wat warmer in de bergen is en de sneeuw eerder smelt, dan zorgen de ribbels er voor dat er minder natte sneeuw onder je ski blijft plakken. Door de ribbels kan je ondanks een beetje ‘slush’ nog prima glijden.

Prepareren van steile skipistes

Op steile pistes, als er veel sneeuw verplaatst moet worden, of als de sneeuw zeer nat is, maken de pistenbully’s gebruik van een trekkabel. Deze kabel wordt vastgemaakt aan een blok beton die bovenaan de piste staat. Zo kan de pistenbully zichzelf over de helling heen trekken. Hierdoor zijn zelfs de allersteilste skipistes te prepareren. Zo’n kabel over de piste kan gevaarlijke situaties opleveren voor wintersporters die na ‘sluitingstijd’ nog op de skipistes zijn. Vroeger werden deze kabels ook wel eens aan bomen vastgezet maar nadat er meerdere eeuwenoude bomen uit de grond zijn getrokken, zijn ze overgegaan op betonblokken of bevestigingspunten in sterke rotsformaties.

Verschil in kwaliteit skipistes

Niet elk gebied heeft voldoende geld om voldoende pistenbully’s en chauffeurs te betalen. Daarom is er veel verschil in de kwaliteit van de skipistes in verschillende gebieden. Na zware sneeuwval heeft elk gebied moeite om de skipistes op orde te krijgen. Hierdoor blijven sommige afdalingen langer ongeprepareerd. Ook bij grote drukte heeft het skigebied moeite om alle pistes goed te prepareren. Als er namelijk veel mensen op de piste staan, ontstaan 'smiddags altijd hoge buckels en/of gladde ijsplaten. En soms kiezen de skigebieden er zelfs voor om hun skipistes expres niet te prepareren om zo de wintersporters te laten genieten van verse sneeuw die in de nacht gevallen is.

Official partners
Partners
Championship venues