Vooruitblik World Cups: Glenn de Blois en zusjes Berghuis in actie

V.l.n.r.: Janneke Berghuis, Laura Berghuis, Glenn de Blois

We blikken elke week vooruit op alle World Cups en wereldkampioenschappen van het skiën, snowboarden, biatlon, langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie. Deze week staat onder andere de eerste World Cup biatlon, in het Finse Kontiolahti, op het programma. Maar ook in Lake Louise, Beaver Creek, Lillehammer, Ruka en Les Deux Alpes gaan deze week de beste atleten de strijd met elkaar aan.


World Cup snowboardcross: Les Deux Alpes

Op 2 en 3 december vindt de eerste World Cup snowboardcross van het seizoen plaats in het Franse Les Deux Alpes. Op vrijdag staat de kwalificatie op het programma, waarna de heats zullen plaatsvinden op zaterdag. Glenn de Blois is de Nederlandse inbreng op deze World Cup.

Glenn de Blois start zijn World Cup-seizoen met de snowboardcross in het Franse Les Deux Alpes. De Nederlander heeft de hele zomer hard getraind om hier fit aan de start te staan. Hij traint nog altijd mee met het Zwitserse team en trainde afgelopen maanden onder andere in Chili en op de gletsjers in de Alpen

Tijden en favorieten World Cup snowboardcross in Les Deux Alpes

Charlotte Bankes en Martin Noerl wonnen afgelopen seizoen het World Cup-klassement op de snowboardcross. Lindsey Jacobellis en Alessandro Haemmerle wonnen het olympisch goud. Bij de mannen mogen we toch ook zeker rekening houden met Glenn de Blois. De Nederlander is niet alleen kanshebber omdat op de snowboardcross letterlijk alles kan gebeuren, maar ook omdat hij heeft bewezen inmiddels echt wereldtop te zijn. De Blois won immers in 2021 de World Cup in het Italiaanse Chiesa in Valmalenco.

Aanvang snowboardcross: zaterdag 3 december vanaf 11:30.

Bekijk de World Cup snowboardcross in Les Deux Alpes live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups snowboardcross zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.

Het skigebied van Les Deux Alpes

Les 2 Alpes, zoals het skigebied boven skidorp Les Deux Alpes heet, heeft aardig wat pistekilometers als je bedenkt hoe compact het gebied eigenlijk is. Om een aantal flinke rotstoppen slingeren pistes in een lange lijn naar beneden. Vanwege de sneeuwzekerheid en het handige dorp is dit gebied al jarenlang behoorlijk populair. Meer informatie over het skigebied en de mogelijkheid tot boeken vind je op onze pagina over Les Deux Alpes.

Wat is de snowboardcross?

De snowboardcross is slechts een van de disciplines binnen het snowboarden die onderdeel uitmaken van het World Cup-circuit. Meer informatie over de snowboarcross en hoe deze discipline verschilt van andere disciplines staat uitgelegd op onze pagina over de snowboardcross. Op deze pagina vind je ook meer informatie over het materiaal en welke skiërs in het verleden uitblonken op dit onderdeel.

Wil jij ook snowboarder worden?

Ben jij of ken jij iemand die later net als Glenn de Blois actief wil worden als snowboarder? Dat kan! In Nederland zijn meerdere wedstrijdteams waarbij jij jezelf kan ontwikkelen als snowboarder. Misschien kom jij dan net als Glenn ooit uit op World Cups of zelfs de Olympische Spelen. Klik hier om te ontdekken hoe jij kan beginnen met de wedstrijdsport.


World Cup freestyle skiën in Ruka: moguls & aerials

In Ruka beginnen de zusjes Janneke en Laura Berghuis aan hun World Cup-seizoen. Laura toonde haar potentie vorig seizoen met name in de Europa Cup en debuteerde ook op World Cup-niveau. Janneke zat bijna anderhalf jaar in de lappenmand na een hersenschudding. Wordt dit het seizoen dat de zussen de volgende stap in hun carrière zetten?

De jongste van de twee zussen, Laura, is in ieder geval tevreden over de progressie die ze gemaakt heeft deze zomer en kijkt met vertrouwen uit naar de World Cup in Ruka: “Ik heb deze zomer heel veel gewerkt aan snelheid en techniek in het skiën. Mijn doel is om dit samen met twee nieuwe sprongen (allebei met grab) neer te zetten in een wedstrijdrun. Er zijn op Worldcup niveau veel nieuwe atleten dit seizoen dus het wordt een mooi meetmoment om te kijken waar ik sta! Ik hoop dat ik alle nieuwe elementen samen kan brengen in een goede run en daarnaast ga ik er enorm van genieten!”

Voor de oudste van de twee zussen, Janneke, is het een terugkeer op het hoogste niveau nadat ze lange tijd kampte met de gevolgen van een hersenschudding: “Ik ben erg blij na twee jaar herstel weer te kunnen starten op een World Cup, maar het is tegelijkertijd ook erg spannend. Ik wil hier graag een run neerzetten waar ik happy mee ben!”

Tijden en favorieten freestyle skiën in Ruka: moguls & aerials

Op zaterdag 3 december start het seizoen met een World Cup moguls. Perrine Laffont en Mikael Kingsbury wonnen het World Cup-klassement vorig seizoen. Laffont eindigde op de Olympische Spelen echter naast het podium: Jakara Anthony won goud. Kingsburry won in Beijing het zilver achter Walter Wallberg.

Op de laatste dag van deze World Cup, zondag 4 december, gaan de atleten tenslotte de strijd met elkaar aan op het onderdeel aerials. Mengtao Xu en Maxim Burov wonnen het World Cup-klassement afgelopen seizoen. Op de Olympische Spelen pakte China groots uit met goud voor Mengtao Xu en Guangpu Qi.

Aanvang moguls: zaterdag 3 december vanaf 15:30.
Aanvang aerials: zondag 4 december vanaf 15:00.

Bekijk de World Cup freestyle skiën in Ruka live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups freestyle skiën zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.

Wintersportdorp ten oosten én westen van de berg

Ruka ligt in het oosten van Finland, in Lapland. Het dorp ligt vlakbij de poolcirkel en is één van de populairste skigebieden van Finland. De meeste pistes zijn verlicht, doordat de dagen erg kort zijn in deze regio. Het dorp is opgedeeld in een oostelijk en een westelijk deel ten opzichte van de belangrijkste skiberg. Meer informatie over het skigebied en de mogelijkheid tot boeken vind je op onze pagina over Ruka.


World Cup biatlon in Kontiolahti

Aan het begin van het seizoen krijgen de biatleten niet de kans om er langzaam in te komen, want ze krijgen gelijk vijf wedstrijddagen voorgeschoteld.

Tijden en favorieten World Cup in Kontiolahti

De mannen trappen op dinsdag 29 november af met de individuele afstand van 20 kilometer. Quentin Fillon Maillet is op basis van vorig seizoen allicht de te kloppen man, want hij won olympisch goud op de Spelen van Beijing en ook nog eens het overall World Cup-klassement met meer dan 200 punten voorsprong op Sturla Holm Laegreid en Sebastian Samuelsson. De twee World Cups van vorig seizoen op deze afstand werden echter gewonnen door Laegreid en Anton Babikov. Het World Cup-klassement over de individuele afstand werd gewonnen door Tarjei Boe.

Aanvang individuele afstand van 20 kilometer (m): dinsdag 29 november om 13:15.

Een dag later, op woensdag 30 november, beginnen de vrouwen aan hun seizoen met de individuele afstand van 15 kilometer. Biatlon laat zich moeilijk op voorhand voorspellen, maar op basis van vorig seizoen mogen we in Kontiolahti rekening houden met Marketa Davidova (winnares van de World Cup in Östersund en het World Cup-klassement over de individuele afstand). Justine Braisaz-Bouchet won de World Cup in Antholz-Anterselva, terwijl de hoofdprijs van het seizoen, het olympisch goud, naar de Duitse Denise Herrmann ging. Het overall World Cup-klassement net als vijf olympische medailles (driemaal goud, tweemaal brons) gingen naar de Noorse Marte Olsbu Røiseland.

Aanvang individuele afstand van 15 kilometer (v): woensdag 30 november om 13:15.

Op donderdag wordt de World Cup vervolgd met zowel de relay voor mannen als voor de vrouwen. Bij de mannen wordt er vier keer 7,5 kilometer afgelegd, terwijl de vrouwen vier keer 6 kilometer afleggen. Het zijn natuurlijk de Scandinavische landen die normaliter de klok slaan. De Noorse mannen wonnen zowel het olympisch goud als het overall World Cup-klassement, terwijl bij de vrouwen hetzelfde werd gepresteerd door de Zweedse biatletes. Uit welke hoek mogen we dan nog concurrentie verwachten? De Noorse mannen werden vorig seizoen eenmaal verslagen, in Rupholding profiteerden de Russen van een off-day van de Noren. De Zweedse vrouwen werden op hun beurt zowel door de Françaises als door de Noorse dames twee keer verslagen.

Aanvang relay 4 x 7,5 km (m): donderdag 1 december om 11:00.
Aanvang relay 4 x 6 km (v): donderdag 1 december om 13:35.

Na een rustdag op vrijdag, wordt de World Cup op zaterdag 3 december vervolgd met de sprint voor zowel de mannen als de vrouwen. Bij de mannen wordt er een afstand van 10 kilometer afgelegd, terwijl de vrouwen een afstand van 7,5 kilometer afleggen. Natuurlijk zullen de ogen gericht zijn op de olympisch kampioenen Johannes Thingnes Bø en Marte Olsbu Røiseland. Bø zal tegenstanders treffen in Quentin Fillon Maillet (winnaar World Cup-klassement sprint, winnaar Rupholding, Kontiolahti, Otepaeae), Sebastian Samuelsson (winnaar Östersund (2x)), Johannes Kuhn (winnaar Hochfilzen), Alexandr Loginov (winnaar Oberhof) en Sturla Holm Laegreid (winnaar Oslo). Røiseland zal moeten afrekenen met onder andere Hanna Öberg (winnares Östersund), Lisa Theresa Hauser (winnares Östersund), Hanna Sola (winnares Hochfilzen), Elvira Öberg (winnares Rupholding), Denise Herrmann (winnares Kontiolahti) en Julia Simon (winnares Otepaeae).

Aanvang sprint 10 km (m): zaterdag 3 december om 10:45.
Aanvang sprint 7,5 km (v): zaterdag 3 december om 13:45.

Op zondag 4 december wordt de World Cup in Kontiolahti afgesloten met zowel de achtervolging voor mannen als voor vrouwen. Bij de mannen wordt er 12,5 kilometer afgelegd, terwijl de vrouwen een afstand van 10 kilometer afleggen. Bij de achtervolging, of pursuit, starten de beste zestig deelnemers van de sprint op volgorde van de uitslag, waarbij de opgelopen achterstand de tijd is die ze moeten wachten voordat ze van start mogen. De atleten moeten vier keer schieten: twee keer liggend, twee keer staand. Net als bij de sprint betekent een gemiste schijf een strafronde. Op de Olympische Spelen won Quentin Fillon Maillet het goud en ook won hij afgelopen seizoen het World Cup-klassement op de achtervolging. Fillon Maillet werd vorig seizoen op de achtervolging alleen verslagen door Vetle Sjaastad Christiansen (winnaar Östersund) en Erik Lesser (winnaar Oslo). Marte Olsbu Røiseland is ook op de achtervolging, afhankelijk van haar prestaties op de sprint, wederom de grote favoriet bij de vrouwen. Op basis van vorig seizoen moet ze rekening houden met Elvira Öberg (winnares Annecy - Le Grand Bornand) en Tiril Eckhoff (winnares Kontiolahti en Oslo).

Bekijk de World Cup biatlon in Kontiolahti live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups biatlon zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.

Wat is biatlon?

Biatlon is een sport die snelheid, uithoudingsvermogen, kracht, concentratie en precisie combineert. Meer informatie over biatlon vind je op onze pagina over biatlon.

Wil jij ook beginnen met de noordse disciplines?

In Nederland zijn meerdere verenigingen waarbij jij jezelf kan ontwikkelen. Klik hier om te ontdekken hoe jij kan beginnen met de wedstrijdsport.


World Cup alpineskiën: afdaling / super-G (v) in Lake Louise

Een week eerder stonden de mannen aan de start in Lake Louise, maar deze week is het de beurt aan de vrouwen. Na drie trainingsdagen mogen de vrouwen op vrijdag 2 december en zaterdag 3 december in competitie naar beneden op de afdaling. Op zondag 4 december komen dezelfde vrouwen weer naar beneden, maar dan op de super-G.

Tijden en favorieten World Cup afdaling / super-G (v) in Lake Louise

Logischerwijs behoren de winnaressen van vorig jaar ook dit jaar tot de favorieten voor de zege. Sofia Goggia won beide afdalingen in Lake Louise vorig jaar en ook het World Cup-klassement voor Corinne Suter en Ester Ledecka. Goggia won in totaal al driemaal het World Cup-klassement, maar komt daarmee nog niet in de buurt van Lindsey Vonn die het klassement acht keer won. Op de Olympische Spelen was Corinne Suter de snelste.

De super-G in Lake Louise is de eerste World Cup super-G van het seizoen en dus zijn we benieuwd hoe de sterren van afgelopen seizoen er nu voor staan. Goggia won vorig jaar niet alleen de beide afdalingen, maar sloeg ook toe op de super-G. Lake Louise is de Italiaanse dus erg goed gezind. De eindzege in het World Cup-klassement moest ze echter laten aan haar landgenote Federica Brignone. Op de Olympische Spelen van Beijing was Lara Gut-Behrami de snelste vrouw. Met de vorm van Gut-Behrami zit het wel goed, want ze won afgelopen week nog goud op de reuzenslalom.

Aanvang afdaling (v): vrijdag 2 december vanaf 20:00.
Aanvang afdaling (v): zaterdag 3 december vanaf 20:30.
Aanvang super-G (m): zondag 4 december vanaf 19:00.

Bekijk de World Cup afdaling / super-G in Lake Louise live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups alpineskiën zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.

Het skigebied van Lake Louise

Lake Louise is een behoorlijk groot skigebied in het westen van Alberta, Canada. Vlakbij het skigebied ligt het dorp Lake Louise dat vooral in de zomer zeer populair is bij toeristen (mede vanwege het gelijknamige meer). Je kunt hier ook in de winter verblijven, maar veel wintersporters kiezen voor het meer sfeervolle Banff, dat op ongeveer 45 minuten rijden ligt. Meer informatie over het skigebied en de mogelijkheid tot boeken vind je op onze pagina over Lake Louise.

Wat is de afdaling?

De afdaling is slechts een van de disciplines binnen het alpineskiën die onderdeel uitmaken van het World Cup-circuit. Meer informatie over de afdaling en hoe deze discipline verschilt van andere disciplines staat uitgelegd op onze pagina over de afdaling. Op deze pagina vind je ook meer informatie over het materiaal en welke skiërs in het verleden uitblonken op dit onderdeel.

Wat is de super-G?

De super-G is slechts een van de disciplines binnen het alpineskiën die onderdeel uitmaken van het World Cup-circuit. Meer informatie over de afdaling en hoe deze discipline verschilt van andere disciplines staat uitgelegd op onze pagina over de super-G. Op deze pagina vind je ook meer informatie over het materiaal en welke skiërs in het verleden uitblonken op dit onderdeel.

Wil jij ook skiër worden?

Ben jij of ken jij iemand die later net als Maarten Meiners actief wil worden als skiër? Dat kan! In Nederland zijn meerdere wedstrijdteams waarbij jij jezelf kan ontwikkelen als skiër. Misschien kom jij dan net als Maarten ooit uit op World Cups of zelfs de Olympische Spelen. Klik hier om te ontdekken hoe jij kan beginnen met de wedstrijdsport.


World Cup alpineskiën: afdaling / super-G (m) in Beaver Creek

Een week geleden kwamen de mannen nog in actie in Canada, maar deze week zijn ze in de Verenigde Staten: Beaver Creek is het toneel van twee World Cups afdaling en een World Cup super-G.

Tijden en favorieten World Cup afdaling / super-G (m) in Beaver Creek

Op de super-G won Aleksander Aamodt Kilde afgelopen jaar het World Cup-klassement, maar op deze discipline waren Marco Odermatt en Vincent Kriechmayr zijn naaste concurrenten. Op de Olympische Spelen van Beijing moest Aamodt Kilde zich tevreden stellen met een brons, want daar bleek Matthias Mayer de snelste. Afgelopen week ging de winst naar Marco Odermatt in Lake Louise.

Op de afdaling won Aleksander Aamodt Kilde afgelopen jaar het World Cup-klassement voor Beat Feuz en Dominik Paris. Beat Feuz werd in februari 2022 nog wel Olympisch kampioen op dit onderdeel. Waar Kilde op de super-G in Lake Louise z’n meerdere moest erkennen in Odermatt, slaagde hij er wel in om de afdaling in Lake Louise te winnen afgelopen week.

Aanvang super-G (m): vrijdag 2 december vanaf 18:15.
Aanvang afdaling (m): zaterdag 3 december vanaf 18:00.
Aanvang afdaling (m): zondag 4 december vanaf 18:00.

Bekijk de World Cup afdaling / super-G in Beaver Creek live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups alpineskiën zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.

Skiën in Beaver Creek

Beaver Creek is eigenlijk het duurdere broertje van Vail. Het is eigendom van hetzelfde bedrijf (Vail Resorts) en heeft een wat meer upmarket insteek. Laten we het zo stellen: skiën in de Verenigde Staten is eigenlijk al behoorlijk aan de prijs en skiën in Beaver Creek is de overtreffende trap. Het skigebied is groot (en bij lange na niet zo druk als Vail) en zowel beginners als gevorderden zullen hier geweldige pistes vinden. Meer informatie over het skigebied en de mogelijkheid tot boeken vind je op onze pagina over Beaver Creek.

Wat is de afdaling?

De afdaling is slechts een van de disciplines binnen het alpineskiën die onderdeel uitmaken van het World Cup-circuit. Meer informatie over de afdaling en hoe deze discipline verschilt van andere disciplines staat uitgelegd op onze pagina over de afdaling. Op deze pagina vind je ook meer informatie over het materiaal en welke skiërs in het verleden uitblonken op dit onderdeel.

Wat is de super-G?

De super-G is slechts een van de disciplines binnen het alpineskiën die onderdeel uitmaken van het World Cup-circuit. Meer informatie over de afdaling en hoe deze discipline verschilt van andere disciplines staat uitgelegd op onze pagina over de super-G. Op deze pagina vind je ook meer informatie over het materiaal en welke skiërs in het verleden uitblonken op dit onderdeel.

Wil jij ook skiër worden?

Ben jij of ken jij iemand die later net als Maarten Meiners actief wil worden als skiër? Dat kan! In Nederland zijn meerdere wedstrijdteams waarbij jij jezelf kan ontwikkelen als skiër. Misschien kom jij dan net als Maarten ooit uit op World Cups of zelfs de Olympische Spelen. Klik hier om te ontdekken hoe jij kan beginnen met de wedstrijdsport.


World Cup langlaufen in Lillehammer

Van vrijdag 2 december tot en met zondag 4 december vindt in het Noorse Lillehammer de tweede World Cup langlaufen van het seizoen plaats. De atleten zullen in actie komen op de 10 kilometer vrije stijl, de sprint vrije stijl en de skiathlon.

Tijden en favorieten World Cup langlaufen in Lillehammer

Op vrijdag 2 december begint de World Cup langlaufen in Lillehammer met de 10 kilometer vrije stijl. De ogen zullen gericht zijn op olympisch kampioenen Therese Johaug en Iivo Niskanen, die allebei ook het World Cup-klassement op de langere afstanden wisten te winnen. Johaug is inmiddels gestopt en dus sprong in Ruka Ebba Andersson in het gat dat zij achterliet, al werd er in Finland geskied in de klassieke stijl.

Maja Dahlqvist is de favoriet voor goud op de sprint bij de vrouwen, want ze won afgelopen seizoen met overmacht het World Cup-klassement op de sprint. Toch moest Dahlqvist op de afgelopen Olympische Spelen, waar gesprint werd in de vrije stijl, haar landgenote Jonna Sundling voorlaten. Johannes Hoesflot Klæbo is al jarenlang de te kloppen man en werd zodoende ook olympisch kampioen op de sprint en bovendien won hij het World Cup-klassement overall. In Ruka ging de winst echter niet naar Dahlqvist, maar naar haar landgenote Emma Ribom. Bij de mannen was het wel Klæbo die aan het langste einde trok.

Op zondag 4 december wordt de World Cup afgesloten met de skiatlon voor zowel de mannen als de vrouwen. De atleten zullen eerst een afstand van 10 kilometer in de klassieke stijl afleggen om vervolgens nog 10 kilometer in de vrije stijl te langlaufen. Afgelopen december werden Therese Johaug en Alexander Bolshunov in Beijing olympisch kampioen op deze discipline.

Aanvang langlaufen 10 kilometer vrije stijl: vrijdag 2 december vanaf 11:00.
Aanvang langlaufen sprint: zaterdag 3 december vanaf 12:00.
Aanvang langlaufen skiatlon: zondag 4 december vanaf 10:45.

Bekijk de World Cup langlaufen in Lillehammer live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups langlaufen zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.

Olympische stad

Lillehammer is natuurlijk vooral bekend omdat het de gaststad was van de Olympische Winterspelen van 1994. Lillehammer heeft natuurlijk alle faciliteiten die je in een stad met ongeveer 20.000 inwoners verwacht. Meer informatie over Lillehammer en de mogelijkheid tot boeken vind je op onze pagina over Lillehammer.


World Cup schansspringen (v) in Lillehammer

Van vrijdag 2 december tot en met zondag 4 december is het Noorse Lillehammer het toneel van een World Cup schansspringen. Op vrijdag vindt de kwalificatie voor de World Cup op de kleine schans op zaterdag plaats en op zondag vindt de tweede World Cup (met kwalificatie) van het weekend plaats, maar dan op de grote schans.

Tijden en favorieten World Cup schansspringen in Lillehammer

Als Nederlanders kijken we natuurlijk met bovengemiddelde belangstelling naar de prestaties van Sara Marita Kramer. De in Nederland geboren Kramer verhuisde als kind naar Oostenrijk en komt daarmee ook uit voor het Alpenland. Ze is gezien haar stormachtige ontwikkeling van de afgelopen twee jaar en de winst in het World Cup-klassement afgelopen seizoen de topfavoriet bij de vrouwen. Ursa Bogataj profiteerde van de afwezigheid van Kramer (wegens een coronabesmetting) op de Olympische Spelen en won het olympisch goud.

Op de eerste World Cup van het seizoen in Wisla wist Kramer een tweede plaats te bemachtigen. Eva Pinkelnig en Silje Opseth wonnen daar beiden een World Cup.

Aanvang schansspringen HS98: zaterdag 3 december vanaf 16:30.
Aanvang schansspringen HS140: zondag 4 december vanaf 16:30.

Bekijk de World Cup schansspringen in Lillehammer live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups schansspringen zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.

Olympische stad

Lillehammer is natuurlijk vooral bekend omdat het de gaststad was van de Olympische Winterspelen van 1994. Lillehammer heeft natuurlijk alle faciliteiten die je in een stad met ongeveer 20.000 inwoners verwacht. Meer informatie over Lillehammer en de mogelijkheid tot boeken vind je op onze pagina over Lillehammer.


World Cup noordse combinatie in Lillehammer

Naast het langlaufen en het schansspringen zijn er ook nog World Cups van de discipline waarin het langlaufen en het schansspringen gecombineerd worden: de noordse combinatie. Drie opeenvolgende dagen zal er gestreden worden om de World Cup-punten, namelijk van vrijdag 2 tot en met zondag 4 december.

Tijden en favorieten World Cup noordse combinatie in Lillehammer

Drie namen die geregeld boven komen drijven op de noordse combinatie zijn Jarl Magnus Riiber, Johannes Lamparter en Vinzenz Geiger. De Noor Riiber won afgelopen seizoen het World Cup-klassement. De Duitser Geiger won het olympisch goud in Beijing op de noordse combinatie met de kleine schans. De meest succesvolle atleet op de Olympische Spelen binnen de noordse combinatie was echter Jörgen Graabak met goud (grote schans) en zilver (kleine schans).

Julian Schmid won in Ruka de World Cup met 5 kilometer langlaufen, maar de twee langere World Cups met 10 kilometer langlaufen gingen naar Riiber. Voor de vrouwen wordt Lillehammer de eerste World Cup van het seizoen.

Aanvang noordse combinatie 5 km (v): vrijdag 2 december vanaf 10:00 uur.
Aanvang noordse combinatie 10 km (m): zaterdag 3 december vanaf 8:45 uur.
Aanvang noordse combinatie 5 km (v): zaterdag 3 december vanaf 10:35 uur.
Aanvang noordse combinatie 10 km (m): zondag 4 december vanaf 9:30 uur.

Bekijk de World Cup noordse combinatie in Ruka live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups noordse combinatie zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.

Olympische stad

Lillehammer is natuurlijk vooral bekend omdat het de gaststad was van de Olympische Winterspelen van 1994. Lillehammer heeft natuurlijk alle faciliteiten die je in een stad met ongeveer 20.000 inwoners verwacht. Meer informatie over Lillehammer en de mogelijkheid tot boeken vind je op onze pagina over Lillehammer.


Meer informatie over onze topsportprogramma’s en atleten

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues