Snowboard trucs voor beginners

Kun je al lekker de piste af boarden maar wil je wat meer uitdaging? Misschien zijn deze freestyle trucs wel wat voor jou! Freestyle snowboarden is één van de meest spectaculaire wintersporten die er zijn. We leggen je uit hoe de ‘ollie’ en ‘reverse carve’ werken. Tips voor kinderen die willen beginnen met freestyle snowboarden.

Ollie

Voorbereiding

Voor de ollie is het goed om te beginnen op een vlakke ondergrond. Hierna kun je doorgaan op de blauwe piste. Nadat je het op de piste hebt geprobeerd kun je een kleine schans zoeken om overheen te springen. Ben je op de piste, dan is het goed om eerst een snelheidscheck te doen zodat je je snelheid onder controle hebt.

Afzet

De afzet is heel belangrijk. Begin in de basishouding. Ga goed door je knieën. Beweeg van je achterste been naar je voorste been en weer terug in één beweging. Bij het terug bewegen naar je achterste been is het belangrijk dat je met je voorste been afzet en deze uitstrekt. Eenmaal in de lucht trek je je knieën in voor meer hoogte en stabiliteit.

Landing

Voor de landing strek je je benen en land je weer op twee voeten. Je knieën gebruik je bij de landing als schokdempers. Probeer altijd je lichaam rustig te houden en kijk niet naar je board maar juist een paar meter naar voren. Vanaf hier kun je de ollie steeds verder uitbouwen naar meer snelheid en hoogte.

Reverse Carve

Voor de reverse carve moet je uiteraard ook de ‘gewone’ carvebochten al goed kunnen. Ook switch (met je andere been voor) rijden, is voor jou een makkie!

Stap 1

Maak een frontside spray waarbij je bovenlichaam in de tegenovergestelde richting roteert en je board een 90 graden draai (kwartslag) maakt ten opzichte van de piste. Om dit te oefenen heb je een rustige piste nodig waar je andere wintersporters niet tot last kan zijn. Niemand verwacht namelijk dat je ineens van richting veranderd.

Stap 2

Als je de frontside spray onder de knie hebt, begin dan met een frontside carve uit de vallijn. Op een gegeven moment laat je de achterkant van je board uitbreken en draai je deze zo ver door dat de tail van je board in de vallijn ligt. Op dit punt maak je eigenlijk een switch frontside carve. Maar omdat je lichaam in tegenovergestelde richting staat, geeft het een totaal andere dimensie dan wanneer je de gewone switch frontside carve maakt. Begin op een rustig tempo en bouw deze later uit.

Meer freestyle

Wil je meer weten over freestyle snowboarden en trucs? Kijk dan op onze pagina over de soorten wintersporten! Ook kun je freestyle trucs leren voor beginners met ski’s, kijk daarvoor bij de tips op deze pagina.

Official partners
Partners
Championship venues