Hoe kan ik parallel skiën?

Parallel skiën ziet mooi uit. Maar het is ook een stuk efficiënter en het kost minder kracht dan de pizzapunt-bochten. Inmiddels heb je je pizzapunt-bochten, of ploegbochten, helemaal onder controle en je gaat wat steilere pistes opzoeken waarbij je wat meer snelheid kunt maken. Hierbij merk je eigenlijk gelijk dat je ski’s parallel naast elkaar komen te staan. Hier staan een aantal tips voor kinderen om goed parallel te leren skiën.

Laat de druk los

In de bocht heb je waarschijnlijk gemerkt dat je soms al parallel staat en soms nog in een pizzapunt. Om van de ene bocht naar de andere bocht toe te gaan in parallel, kan nog wel eens lastig zijn. En misschien maak je dan een pizzapunt of een “stapje” en dat wil je eigenlijk niet. Dit heeft alles te maken met geduld. Ga maar eens in een pizzapunt staan en laat alle druk onder je voeten los. Dan merk je dat je ski’s al vanzelf in parallel glijden. Dit moet je ook ervaren na het maken van je bocht. Je laat als het ware de druk onder je voeten los en je komt hierdoor iets hoger te staan en met een beetje geduld merk je dat je punten richting het dal wijzen.

Snelheid is je vriend

Dit kan heel spannend aanvoelen, want op het moment dat je punten richting het dal wijzen krijgen je ski’s ook meer snelheid. Die snelheid heb je echter nodig. Nu kun je door naar je volgende bocht door op je onderste been, het dalbeen, te duwen. De ski’s weer te kanten en je bocht door te sturen.

Op naar moeilijker terrein

Oefen dit op een hele brede, blauwe afdaling. Merk je dat je controle hebt en dat je parallel kan blijven skiën dan kun je moeilijker terrein op gaan zoeken. Daarnaast kan je ook oefenen door het maken van een noodstop. Hierbij moet je je ski’s ook parallel draaien. Succes met oefenen!

Official partners
Partners
Championship venues