Hoe maak je een pizzapunt met ski's

Het maken van een pizzapunt is de eerste stap als je wilt leren skiën. Het zorgt ervoor dat je op lage snelheden kunt remmen en het is de basis bij het maken van je eerste bochten. Je kan deze stappen het beste leren bij een skischool. Wij hebben de eerste stappen hier speciaal voor kinderen uitgelegd!

Beginnershelling

We starten op een hele vlakke beginnershelling. Je pakt niet de lift naar boven, maar je loopt ongeveer 5 tot 10 meter omhoog.

Stap 1

Je gaat in de pizzapunt staan waarbij de punten van je ski’s richting het dal wijzen. Als je je stokken optilt, ga je heel langzaam glijden in de pizzapunt. De punten van de ski’s zijn bij elkaar en je hakken zijn uit elkaar.

Stap 2

Ga op een vlak stuk staan met de ski’s parallel naast elkaar, net als frietjes. Druk nu je hakken naar buiten en houdt de punten van je ski’s bij elkaar. Je maakt nu een pizzapunt.

Controle

Voordat je de beginnershelling kan verlaten naar een grote piste op de berg is het belangrijk dat je controle hebt. Hiervoor moet je nog een aantal stappen doorlopen.

Stap 3

Probeer de pizzapunt groot en klein te maken terwijl je naar beneden glijdt. De pizzapunt maak je vanuit je voeten, waarbij je je knieën altijd iets licht gebogen hebt. Net alsof je op een motor zit. Maak een aantal keer een grote en kleine pizzapunt terwijl je naar beneden glijdt, totdat je merkt dat je geleidelijk en gecontroleerd naar beneden kunt glijden.

Stap 4

Nu ga je remmen en dit doe je door je hakken nog verder uit elkaar te duwen, waardoor je uiteindelijk stil komt te staan. Gaat dit goed? Probeer dan maar eens je pizzapunt kleiner te maken. Dan zal je merken dat er meer snelheid komt. Probeer dan maar eens vanuit deze snelheid in één keer stil te staan. Probeer hierbij altijd op je hele voet te blijven staan en druk je knieën goed tegen de voorkant van je schoen.

Heb je het remmen onder controle, dan heb je het belangrijkste onderdeel van skiën onder controle. Succes met oefenen! Voordat je de pistes op de grote berg gaat doen is het belangrijk dat je bochten kunt maken. Kijk daarom snel bij de volgende tips om nog meer te leren!

Official partners
Partners
Championship venues