Hoe maak ik een noodstop?

Soms is het nodig dat je ineens hard moet remmen: de noodstop. Hoe doe je dat?

Spanning, balans en druk

Het grote probleem bij een noodstop is dat je van grote snelheid ineens in één keer terug naar 0 moet. Als je dat zonder vallen wil doen, dan heb je wat techniek nodig.

Stap 1

Zorg dat je voldoende lichaamsspanning. Lichaamspanning betekent dat je de spieren in je lichaam aanspant. Voornamelijk je buik-, billen-, heup- en bovenbeenspieren zijn belangrijk. Dit zijn de spieren in je romp.

Stap 2

Zorg voor een balans in het midden. Je moet een goede balans hebben om ineens te kunnen stoppen, dus alle druk zit recht onder je voeten. Niet op je voorvoeten en niet op je hakken, maar recht in het midden. Als je balans teveel boven je voorvoeten zit dan val je voorover, en wanneer de balans boven je hakken zit dan val je achterover.

Guirlandes

Om de noodstop te oefenen ga je eerst rustig beginnen op een vlakke piste. Je maakt dan zogenaamde ‘guirlandes’. Dan zijn eigenlijk heel sierlijke slingers waarbij je steeds een paar meter rechtdoor naar beneden glijdt en vervolgens je ski’s parallel naar de zijkant draait.

Stap 3

Oefen een guirlande. Ga met je ski’s een paar meter rechtdoor naar beneden en draai ze parallel naar de zijkant. Oefen dit natuurlijk aan beide kanten want je wil de noodstop zowel naar links als naar rechts kunnen maken.

Dynamisch

Nu ga je langzaam het tempo in de guirlandes opvoeren. En daar komt dynamiek bij kijken. De noodstop is namelijk heel dynamisch.

Stap 4

Oefen een guirlande met meer snelheid. Of probeer er meerdere direct achter elkaar.

Stap 5

Probeer de kanten van je ski’s heel actief te kantelen. Dat doe je door je knieen, heupen en enkels richting de berg te bewegen. Hierdoor grijpen de kanten van je ski’s in de sneeuw en blijf je ineens stilstaan.

Stap 6

We zijn nu bij de laatste stap van de noodstop. Er komt heel veel kracht bij kijken wanneer je de kanten van je ski’s ineens in de sneeuw drukt. Om dat te kunnen opvangen is het belangrijk dat je je bovenlichaam buigt naar het dal en je stok met kracht in de sneeuwzet. Dat doe je altijd met je onderste hand, de hand die naar het dal toewijst.

Extra tip!

Denk bij het oefenen van de noodstop altijd aan je eigen veiligheid en die van anderen. Stop bijvoorbeeld nooit vlak voor iemand.

Official partners
Partners
Championship venues