Stichting geHandicapten op Ski’s viert 25-jarig jubileum


Al 25 jaar geeft Stichting geHandicapten op Ski’s (Shos) aangepaste ski- en snowboardlessen aan kinderen, jongeren en volwassenen! Het begon allemaal met een klein idee dat is uitgegroeid tot een grote groep enthousiaste en gepassioneerde vrijwilligers. Samen maken zij het bij Shos mogelijk om aangepast wintersporten voor iedereen toegankelijk te maken! We vertellen graag het verhaal van Shos over de afgelopen 25 jaar, van het ontstaan tot alles wat ze nu doen.

Hoe is Shos ontstaan?

In 1999 werd oprichter Günter van Herk gevraagd om iemand met één been skiles te geven. Omdat deze persoon niet in een groepsles kon meedoen, werd privéles gegeven tegen een hoger tarief. Hieruit ontstond de ambitie die Shos nog steeds hanteert: aangepast skiles moet net zo betaalbaar zijn als groepsles. Al snel was er meer vraag naar skilessen voor mensen met een beperking en op 8 juli 1999 werd Stichting Gehandicapten op Ski’s opgericht.

Groei van Shos in de afgelopen 25 jaar

In de afgelopen 25 jaar is Shos flink gegroeid en verzorgt nu bijna 2000 lesuren per jaar, zowel in Nederlandse sneeuwhallen als in de echte sneeuw in Oostenrijk. Dit omvat staand skiën, snowboarden en zitskiën. Vooral het gevoel van vrijheid in de sneeuw, het samen met familie en vrienden de berg afkomen en het verleggen van grenzen spreken de deelnemers aan.

Met dank aan vrijwilligers en sponsoren

Shos wordt mogelijk gemaakt door ruim 90 vrijwilligers en vele sponsoren. De stichting speelt een belangrijke rol in kennisoverdracht op het gebied van aangepast skiën. In samenwerking met de NSkiV zijn leraren opgeleid tot instructeur aangepast niveau 2. Daarnaast verzorgt Shos lessen aan studenten Sport en Bewegen en geeft meerdere clinics aan scholen met leerlingen met een beperking om aangepast skiën te proberen.

En de materiaalmannen!

Shos is groot geworden dankzij haar vrijwilligers en donateurs en blijft sterk groeien. Naast leraren en organisatoren hebben ze ook materiaalmannen voor het beheer en onderhoud van al het materiaal. Iedereen zorgt voor veiligheid en kwaliteit, zodat de deelnemers met een goed gevoel de baan op kunnen of mee kunnen op de reis naar Flachau, Oostenrijk.

Over Shos

Shos laat zoveel mogelijk wintersporters met een beperking deelnemen aan de ski- en snowboardsport. Ze leren hen vaardigheden waarmee ze zich zo ver mogelijk kunnen ontwikkelen op hun niveau en met hun eigen talent. Dit stelt hen in staat om op een positieve manier deel te nemen aan de maatschappij en grenzen te verleggen onder het motto: Handicap geen beperking. En dat dus al 25 jaar!

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues