Wedstrijdkalenders alpineskiën en snowboard/freeski staan online!


Het is 2 juli en daarmee start officieel winterseizoen 2024/2025. Achter de schermen zijn we de afgelopen weken druk bezig geweest met de voorbereidingen en ook het invullen van de wedstrijdkalenders. Het was even puzzelen, maar inmiddels staan alle wedstrijddata voor alpineskiën en snowboard/freeski op onze online wedstrijdkalender, inclusief NK-locaties voor alle disciplines. Hieronder zetten we de belangrijkste data voor de alpineski- en snowboard/freeski-kalender nog even voor jullie op een rijtje.

Alpineskiën: 25 puntenwedstrijden, tien seriewedstrijden en drie NK’s

De kalender voor de alpineskiërs is ook dit jaar weer goed gevuld. Hoewel het geen makkelijke opgave was om de data te verdelen, is het in overleg met de clubs gelukt om een passende kalender te maken. De wedstrijden liggen mooi verspreid over het hele seizoen. In totaal staan er nu 25 nationale puntenwedstrijden op de agenda, verdeeld over 11 baanwedstrijden en 14 sneeuwwedstrijden. Daarnaast worden er nog tien wedstrijden georganiseerd voor de Kids Cup/NSKIV Cup, zes op de baan en vier in de sneeuw, en vinden er komend seizoen weer drie Nederlandse kampioenschappen alpineskiën plaats! Leuk om te vermelden is dat IPCO-skiracing en Alpine World Oss de IPCOSS-serie in het leven hebben geroepen, bestaande uit twee baanwedstrijden en twee sneeuwwedstrijden. Zo willen ze de baanskiërs eens laten meedoen aan de wedstrijden in de sneeuw en vragen ze de sneeuwskiërs eens mee te doen aan een baanwedstrijd. Een leuke toevoeging aan het circuit dus!

NK alpineskiën indoor bij SnowWorld Landgraaf: 10 november 2024

Net als afgelopen seizoen zullen we ook in winter 2024/2025 de Nederlandse Kampioenschappen alpineskiën indoor weer in november organiseren. Op zondag 10 november barst de strijd om de indoortitels weer los in SnowWorld Landgraaf. Het format zal hetzelfde zijn als afgelopen jaar voor de U14-JSM-deelnemers, dus twee runs gevolgd door een finalerun voor de snelste skiërs. Kunnen de skiërs hun hoofd koel houden om ook in de finalerun nog een keer het snelste te zijn? Wij zijn benieuwd!

NK alpineskiën op de Reiteralm (AUT): 24 - 28 februari 2025

Na vier jaar de NK alpineskiën in Maria Alm te hebben georganiseerd, verhuizen we voor de komende editie naar de Reiteralm. Deze wedstrijdpiste is een bekende locatie voor de meeste Nederlandse alpineskiërs, aangezien er de afgelopen seizoenen al regelmatig wedstrijden zijn georganiseerd. Een nieuwe locatie betekent nieuwe mogelijkheden en dus gaan we kijken hoe we er ook in dit gebied weer een mooi event van kunnen maken! De wedstrijden vinden plaats van maandag 24 tot en met vrijdag 28 februari 2025.

NK alpineskiën baan bij Alpine World Oss: 29 maart 2025

Dit jaar is het aan Alpine World Oss om de Nederlandse Kampioenschappen alpineskiën baan te organiseren, en wel op zaterdag 29 maart 2025. Met plezier en succesbeleving als belangrijkste factoren, zullen ze er alles aan doen om er een mooie dag van te maken. Bij deze editie zullen we voor het eerst een nieuw format hanteren: ook bij de N(J)K baan gaan we voor de U14-JSM-skiërs werken met twee runs gevolgd door een finalerun voor de snelste skiërs.

Beeld: Alpine World oss

Data Kids Cup en NSKIV Cup

Naast de drie NK’s, staan uiteraard ook de Kids Cup en NSKIV Cup dit jaar weer op de agenda, zowel op de baan als in de sneeuw. Bij de sneeuw wordt het een wedstrijd minder ten opzichte van vorig jaar, maar dat maakt de strijd er zeker niet minder om! Hieronder zetten we de wedstrijddata en locaties voor je op een rijtje:

Kids Cup en NSKIV Cup baan

Datum Locatie
30/11/2024 Skipiste Hoofddorp (wedstrijd 1 en 2)
11/01/2025 De Drechtsteden (wedstrijd 3 en 4)
15/03/2025 Skipiste Nieuwegein (wedstrijd 5 en 6)

Kids Cup en NSKIV Cup sneeuw

Datum Dicipline Locatie
09/11/2024 Slalom SnowWorld Landgraaf
02/01/2025 Reuzenslalom Reiteralm (AUT)
03/01/2025 Reuzenslalom Reiteralm (AUT)
13/04/2025 Slalom SnowWorld Zoetermeer
Beeld: Remco van den Berg (247sportphoto)

Snowboard en freeski: zeven Freestyle Tour-stops en weer de NK Park & Pipe!

Ook de kalender voor de snowboarders en freeskiërs is weer gevuld voor komend seizoen. Er zullen weer zeven Freestyle Tour-wedstrijden georganiseerd worden, net als afgelopen jaar, al zullen de data wel hier en daar gewijzigd zijn. Houd daarnaast rekening met het volgende:

  • De datum van de Freestyle Tour in Ice Mountain wordt later bekend gemaakt, deze zal waarschijnlijk in november of maart plaatsvinden.
  • De datum van de Freestyle Tour Finals in Landgraaf op 31 mei en 1 juni zijn nog onder voorbehoud. SnowWorld Landgraaf gaat groot onderhoud uitvoeren vanaf eind maart, dus afhankelijk van daarvan moeten we de wedstrijden misschien opschuiven naar later in juni.

NK Park & Pipe in Prato Nevoso

Helaas moesten we het in seizoen 2023/2024 zonder SnowFest doen, maar gelukkig kunnen we inmiddels melden dat hét event voor snowboarders en freeskiërs komend seizoen weer op de kalender staat! SnowFest 2025 vindt plaats van 2 tot en met 8 maart 2025 in het Italiaanse Prato Nevoso. Uiteraard inclusief NK/BK Park & Pipe. Het park is regelmatig het toneel van verschillende (inter)nationale wedstrijden, waaronder Europa Cups en de Italiaanse kampioenschappen, en dus een perfecte locatie voor SnowFest 2025! We zijn nog bezig met het programma, maar zullen het uiteraard laten weten als er meer bekend is.

Data Freestyle Tour-wedstrijden

Ook in seizoen 2024/2025 zullen we de Freestyle Tour-wedstrijden samen met Sneeuwsport Vlaanderen in de verschillende sneeuwhallen in Nederland en België organiseren. Hieronder de data op een rijtje:

Datum Evenement Locatie
06/10/2024 Freestyle Tour Slopestyle SnowWorld Landgraaf (NL)
26/10/2024 Freestyle Tour Slopestyle Aspen Antwerpen (BE)
19/01/2025 Freestyle Tour Big Air Snow Valley Peer (BE)
17/05/2025 Freestyle Tour Slopestyle SnowWorld Terneuzen (NL)
31/05/2025 Freestyle Tour Finals Slopestyle SnowWorld Landgraaf (NL)
01/06/2025 Freestyle Tour Finals Rail SnowWorld Landgraaf (NL)
N.T.B. Freestyle Tour Rails Ice Mountain (BE)

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues