Skileraar worden? De niveau 2-opleiding is de start van jouw avontuur!


In de Nederlandse wintersport zijn we altijd op zoek naar enthousiaste en gepassioneerde wintersporters die anderen de sport willen leren. Door heel Nederland zitten rolbanen, outdoorbanen en indoorhallen waar leraren nodig zijn. Wil jij vanaf seizoen 2024-2025 samen met andere gepassioneerde sneeuwsportleraren werken? Dan is de niveau 2-opleiding een perfecte eerste stap voor jou!

Wat is de niveau 2-opleiding?

Dit is de Nederlandse skileraar-opleiding waarin je de basisbeginselen van het vak leert. Je wordt volledig ondergedompeld in alle skitermen, verbetert je skivaardigheid, vergroot je kennis en leert hoe je les moet geven. Verschillende organisaties in Nederland bieden deze opleiding aan. Het hangt af van de organisatie op welke ondergrond je wordt getraind en hoeveel dagen of avonden de opleiding duurt. Over het algemeen is het een korte opleiding van drie dagen met een examendag. De inhoud van de opleiding en het diploma zijn voor iedere organisatie gelijk. Deze zijn volgens Europese richtlijnen en worden erkend door NOC*NSF en het ministerie van VWS.

Ski-Mere en Alpine Sports vertellen meer!

Ski-Mere en Alpine Sports hebben de opleiding net afgerond. Zij vertellen hoe dit bij hen was.

Gepassioneerde groep

Het viel bij beide opleidingen direct op: de groep bestond uit gepassioneerde deelnemers! Dit maakte de opleiding des te leuker, omdat de deelnemers constant praten over skiën en alle details willen bespreken. Veel van deze gepassioneerde deelnemers gaan ook aan de slag bij de skischolen, soms als een bijbaan van een paar uurtjes per week en anderen begeleiden al direct meerdere dagen per week.

Diverse groep deelnemers

Bij de opleidingen waren er deelnemers van verschillende leeftijden en achtergronden. Dit is meestal het geval. Bij Alpine Sports was de leeftijd tussen 15 en 36 jaar met veel verschillende achtergronden, waaronder oud-stagiaires, cursisten en kinderen uit het kidsteam die doorgroeien. De groep deelnemers van Ski-Mere is elk jaar heel divers. Zo ook dit jaar: ze hadden deelnemers tussen de 17 en 58 jaar. De opleider vond dit ook heel waardevol, want zoals ze zelf zegt: “Iedereen kan leren en iedereen die graag leraar wil worden moet de kans geboden worden dit te doen. Daarbij zijn de klanten die uiteindelijk komen lessen ook zeer divers en spreekt een jonge leraar een andere groep aan dan een wat oudere leraar. Bij Ski-Mere staat diversiteit dus hoog op de agenda!”

In een korte tijd hard aan de bak

In de korte tijd van de opleiding moet je wel even hard aan de bak! De meeste deelnemers werken er nog naast of zitten gewoon op school. Dan is het in de avonden en weekenden volgen van de opleiding best intensief. Dat moet ook wel, want met de opgedane kennis kun je skiërs begeleiden bij hun eerste wintersportervaring!

Fanatiekelingen hebben de volgende opleiding gepland staan!

Niet alleen blijven veel van hen binnen de skischool werken, sommigen ontwikkelen zich gelijk door en hebben de niveau 3-opleiding al in de planning staan. Zij worden opgeleid tot zelfstandig skileraar, waar ze met nog meer kennis en kunde van het vak mensen kunnen leren skiën.

Nog een laatste ski-opleiding van het seizoen

De laatste ski-opleiding van het seizoen 2023/2024 wordt gegeven door Skischool Bergen op Zoom. Ze leiden, net als andere skischolen, veel leraren op die bij hen aan de slag gaan. Succes met het afronden van de opleiding!

Wil jij een niveau 2-opleiding volgen?

Ben je enthousiast geworden? De eerste opleidingen van het aankomende seizoen staan al op de website en er volgen snel meer! Heb je vragen over een opleiding? Stuur dan een e-mail naar opleidingen@wintersport.nl en we helpen je snel verder!

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues