World Cup-nieuws: grote medailleregen voor TeamNLsnow en vervolg World Cup-kalender

Michelle Dekker op het podium in Rogla! (Beeld: © Miha Matavz/FIS)

Wat een week voor TeamNLsnow! Vorige week haalden de Nederlandse wintersporters maar liefst zes World Cup-medailles binnen! Michelle Dekker zette een goede prestatie neer in Rogla, Jeroen Kampschreur eindigde maar liefst drie keer op het podium in Veysonnaz en ook paraskiërs Niels de Langen en Claire Petit vielen in de prijzen. Een succesvolle week dus voor onze sporters. De World Cup-kalender gaat deze week verder met meer wedstrijden voor de paraskiërs, snowboardcross en snowboard freestyle.

Tweede en vierde plek voor Michelle Dekker

Michelle Dekker had een goede week in de sneeuw! Ze pakte in het Sloveense Rogla een tweede plek op de parallel reuzenslalom. Van tevoren gaf de alpinesnowboardster al aan dat ze uitkeek naar de reuzenslalomwedstrijden, omdat ze het idee had dat ze daar beter op presteerde dan op de slalom. Dat was niet gelogen, want ze pakte meteen een podiumplek! Twee jaar geleden behaalde ze hier al een derde plek, nu mocht ze dus een tree hoger op het podium klimmen! Later die week deed Dekker ook mee aan de parallel reuzenslalom in Simonhöhe. Ook hier deed ze goede zaken, al viel ze net buiten de prijzen met een vierde plek. Komende weken is de World Cup-kalender voor Michelle even leeg, maar er komen zeker nog wedstrijden aan!

Beeld: © Miha Matavz/FIS

Eerste World Cup-podium ooit voor Claire Petit en meer medailles voor Jeroen en Niels

Naast Michelle Dekker zorgde ook de paraskiërs voor flink wat medailles voor TeamNLsnow. Claire Petit wist in het Zwitserse Veysonnaz haar eerste World Cup-medaille te winnen. Nadat ze eerder op de reuzenslalom een zevende plek haalde en bij de tweede reuzenslalom niet finishte, wist ze zich goed te herpakken op de super G. Hier zette ze de derde tijd neer en pakte ze zo haar eerste podium op een World Cup-wedstrijd! Een goed begin van het seizoen dus voor de jonge skiester. Ook Jeroen Kampschreur en Niels de Langen vielen in de prijzen. Jeroen pakte een derde plek op de eerste reuzenslalomwedstrijd van de week en een tweede plek bij de tweede wedstrijd in diezelfde discipline. En alsof dat niet genoeg was, wist hij de slalomwedstrijd zelfs te winnen! Niels de langen werd bij de reuzenslalomwedstrijden twee keer vierde, net buiten het podium, maar wist zichzelf bij de slalom toch op het podium te skiën met een derde tijd.

Drukke periode voor de paralympische skiërs

Met de wedstrijden in Veysonnaz trapten de paralympische skiërs een drukke periode vol wedstrijden af. Vanuit Zwitserland zijn ze doorgereisd naar Cortina d’Ampezzo in Italië en vervolgens gaan ze door naar Japan. Voor Thijn en Niels zijn de wedstrijden in Japan natuurlijk een hoogtepunt dit seizoen. ‘Skiën in Japan, dat is toch heel vet?!’, aldus Thijn. Het beloven drie drukke weken te worden. Hieronder zetten we de wedstrijden in Cortina voor je op een rijtje:

Discipline Datum Tijd Atleet
Afdaling 30 jan 10.30 uur Jeroen, Niels en Claire
Super G 31 jan 10.30 uur Jeroen, Niels en Claire
Slalom 1 feb 09.30 uur run 1 – 13.00 uur run 2 Jeroen, Niels, Thijn en Maaike
Slalom 2 feb 09.30 uur run 1 – 13.00 uur run 2 Jeroen, Niels, Thijn en Maaike

De details voor de wedstrijden in Japan zijn nog niet helemaal bekend, maar bij deze alvast een klein schema voor de World Cups in Sapporo:

Discipline Datum Tijd Atleet
Reuzenslalom 10 feb ntb Jeroen, Niels en Thijn
Reuzenslalom 11 feb ntb Jeroen, Niels en Thijn
Slalom 13 feb ntb Jeroen, Niels en Thijn
Slalom 14 feb ntb Jeroen, Niels en Thijn
Slalom 15 feb ntb Jeroen, Niels en Thijn

Eindelijk weer World Cups op de agenda voor de parasnowboarders

Na lang wachten zijn ook voor de parasnowboarders de volgende wedstrijden in zicht. Na de succesvolle World Cups in Landgraaf, moesten ze lang geduld hebben. Gelukkig komt daar nu een einde aan en komen ze volgende week in actie in het Finse Phya. Lisa, die vorige week aankondigde dat zij en Chris in juli een dochtertje verwachten, slaat deze wedstrijden even over. Chris en Dean komen wel in actie op de snowboardcross in Finland. Ze hebben lang getraind en mogen nu gaan kijken hoe ze er internationaal voor staan. Het programma voor Phya:

Discipline Datum Tijd Atleet
Snowboardcross 6 feb ntb Dean en Chris
Snowboardcross 7 feb ntb Dean en Chris

Glenn de Blois na achtste plek in St. Moritz verder in Gudauri (GEO)

Voor Glenn begon 2024 met een goed World Cup-resultaat! In het Zwitserse St. Moritz wist de snowboardcrosser het tot de laatste acht te schoppen en mocht meedoen in de kleine finale, oftewel de strijd om plek vier tot en met acht. In de small final eindigde hij weliswaar als laatste, maar dat betekende wel een achtste plek op de World Cup, wat zeker geen slechte prestatie is! Deze week staat voor Glenn nog de World Cup in Gudauri, Georgië op de agenda en daarna heeft de snowboarder even een maandje rust. Inmiddels is ook het programma voor de World Cup snowboardcross in Georgië bekend:

Discipline Datum Tijd Atleet
Snowboardcross kwalificatie 2 feb 10.30 uur Glenn
Snowboardcross finals 3 feb 12.00 uur Glenn*
Glenn in actie in St. Moritz (Beeld: © Simon Ricklin/ Engadin 2025)

Sam Vermaat en Niek van der Velden in actie op de World Cup slopestyle in Mammoth Mountain

Ook voor Sam Vermaat en Niek van der Velden gaat het seizoen verder. Waar ze bij hun laatste wedstrijden in Laax de finals niet wisten te halen, is dat natuurlijk wel het doel voor de komende wedstrijden. De heren zijn twee weken in het Amerikaanse skigebied, want na de World Cup doen ze ook mee aan de North-America Cup. Het zijn niet de eerste wedstrijden aan de andere kant van de wereld voor de snowboarders. Eerder dit jaar kwamen ze al in actie in China en ook Amerika en Canada stonden op de agenda. Mooi om te zien dat ze dankzij hun sport op bijzondere plekken op de wereld komen! Bij deze de planning voor de World Cup slopestyle in Mammoth Mountain:

Discipline Datum Tijd Atleet
Freestyle snowboard, slopestyle kwalificaties 31 jan 02.26 uur Niek en Sam
Freestyle snowboard, slopestyle finals 2 feb 00.30 uur Niek en Sam*

Jeugdtalenten in actie: JWK alpine, JWK Noordse Combinatie en IBU Junior Cup

Naast TeamNLsnow komen er deze twee weken ook een hoop jeugdtalenten in actie! Vorige week schreven we over de vier Nederlandse deelnemers aan het JWK alpineskiën en nu is het eindelijk zo ver! De JWK-wedstrijden voor onze skiërs staan gepland op 2 en 3 februari in het Franse Portes du Soleil. Daarnaast komt Sean Steenbakkers in actie op de het JWK Noordse Combinatie. Deze wordt van 6 tot en met 11 februari georganiseerd in Planica, Slovenië. Tot slot nog meer actie voor onze Noordse sporters, Jon Einar Visser komt namelijk in actie op de IBU Junior Cup in Jakuszyce (POL).

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues