Barbara van Bergen wereldkampioen op afdaling


Barbara van Bergen is woensdag wereldkampioen geworden op de afdaling. In het Spaanse Espot hield ze concurrente Anna-Lena Förster meer dan tweeënhalve seconden achter zich. Voor de 43-jarige Van Bergen is het de grootste overwinning uit haar carrière als zitskiër.

“Het is ongelofelijk! Ik had het niet verwacht, wel gehoopt natuurlijk. Ik heb een rumoerig voorseizoen gehad en weinig kunnen trainen… Dat ik het nu dan eindelijk doe: gaaf!”, aldus Van Bergen in een eerste reactie na haar wereldtitel.

Genoeg tegenslagen, maar Van Bergen blijft altijd hard werken en nieuwe uitdagingen zoeken

Barbara van Bergen was een fanatieke atlete die zich toelegde op de meerkamp en polsstokhoogspringen. Ze deed mee op nationaal niveau en stopte in 2006 met wedstrijden. Dat jaar werd ze aangereden op haar motor, waardoor ze een dwarslaesie opliep. Tijdens het revalideren kwam ze in aanraking met rolstoelbasketbal en in die sport stoomde ze door naar het Nederlands team. Daarmee deed ze mee aan de Paralympische Spelen van Peking 2008, Londen 2012 en Rio 2016. In Londen en Rio won ze met het Nederlandse team een bronzen medaille. Momenteel stort ze zich weer op haar andere passie: zitskiën. Voor PyeongChang 2018 wist ze zich niet te kwalificeren, maar tijdens Beijing 2022 kwam ze wel in actie. De overwinning op het WK 2023 in Espot is een kroon op al het harde werken van Van Bergen.

Derde medaille en vierde medaille voor Nederland dit WK

Nadat Van Bergen haar wereldtitel behaalde, kwamen de mannelijke zitskiërs nog naar beneden. Jeroen Kampschreur behaalde zijn derde medaille van dit WK, al zit de gewilde gouden medaille er nog niet tussen. Op de afdaling won Kampschreur brons. Het was een medaille met gemengde gevoelens voor de negenvoudig wereldkampioen.

“Ja, ik ben er wel blij mee hoor. Maar wat kan ik doen? Is het m’n gewicht? Is het de factortijd? Ik ski hier wel m’n perfecte race, maar lig bij het eerste tussenpunt al meerdere tienden van een seconde achter.”, aldus Kampschreur.

Ondanks ongebruikelijk warme temperaturen in het grootste deel van Europa deze winter, slaagden de organisatoren in Espot erin genoeg sneeuw veilig te stellen om de hellingen voor alle wedstrijden te prepareren, waardoor het leek dat de wereldkampioenschappen konden plaatsvinden zoals gepland. Op zaterdag en zondag werden de wedstrijden echter afgelast in verband met de zeer harde wind in het skigebied. Op maandag konden de atleten dan eindelijk naar beneden op de super-G. Dit eerste onderdeel leverde een zilveren medaille op voor Jeroen Kampschreur. Een dag later won Kampschreur het brons op de combinatie.

Het (nieuwe) schema voor de komende wereldkampioenschappen is als volgt:

  • 23 januari - super-G
  • 24 januari - Combinatie
  • 25 januari - Afdaling
  • 26 januari - Reuzenslalom - vrouwen
  • 27 januari - Reuzenslalom - mannen
  • 28 januari - Slalom - vrouwen
  • 29 januari - Slalom - mannen

Samenwerking Johan Cruyff Foundation

Samen met de Johan Cruyff Foundation vergroten we het aanbod van aangepast wintersporten. De samenwerking bevat een aantal initiatieven waarmee jongeren in aanraking kunnen komen met aangepast wintersporten. Op de Para Snow Day kunnen mensen dus kennismaken met de wintersport. Via wedstrijdtrainingen en trainingsweken worden de jongeren vervolgens voorbereid op nationale of internationale wedstrijden.

Meer informatie over onze topsportprogramma’s en atleten

De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) begeleidt bijzondere talenten en topsporters in hun ontwikkeling. Voor kansrijke wintersporters die de ambitie, het talent en het doorzettingsvermogen hebben om hogerop te komen, zijn er nationale selecties en individuele programma’s. Elk topsportprogramma van de NSkiV heeft tot doel het behalen van podiumplaatsen tijdens World Cups, wereldkampioenschappen en uiteindelijk de Olympische en Paralympische Spelen. In Nederland hebben we twee focusprogramma’s in samenwerking met het NOC*NSF, te weten snowboard freestyle en paraski. In de andere disciplines zijn ook individueel kansrijke atleten actief op het hoogste internationale niveau: de World Cups en internationale toernooien.

TeamNL, hét sportteam dat Nederland 365 dagen per jaar vertegenwoordigt op internationaal topniveau, bestaat al sinds 2016. Maar vanaf deze winter kent het een eigen subdivisie genaamd TeamNLsnow, die alle sneeuwsporters omvat. Maar liefst twintig atleten in totaal, van paraski tot snowboardfreestyle en alles daartussen. Wil je weten wat ze allemaal uitspoken? Volg ze dan op Instagram via @TeamNLsnow.

Neem eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues