Terugblik World Cups: bekende en nieuwe namen succesvol


We blikken elke week terug op alle World Cups en wereldkampioenschappen van het skiën, snowboarden, biatlon, langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie. Een weekend vol World Cups afgelopen weekend met ondere andere wedstrijden in Ruka. Dit weekend stonden ook de eerste World Cups alpineskiën in Noord-Amerika op de planning. In Lake Louise werkten de mannen een afdaling en een super-G af, terwijl de vrouwen een reuzenslalom en een slalom voorgeschoteld kregen in Killington.

World Cup alpineskiën: afdaling / super-G (m) in Lake Louise

Na drie trainingsdagen mochten de mannen op vrijdag in competitie naar beneden op de afdaling in het Canadese Lake-Louise. Op zondag kwamen dezelfde mannen weer naar beneden, maar dan op de super-G.

Op de afdaling won Aleksander Aamodt Kilde afgelopen jaar het World Cup-klassement voor Beat Feuz en Dominik Paris. Beat Feuz werd in februari 2022 nog wel Olympisch kampioen op dit onderdeel.

Ook op de super-G won Aleksander Aamodt Kilde afgelopen jaar het World Cup-klassement, maar op deze discipline waren Marco Odermatt en Vincent Kriechmayr zijn naaste concurrenten. Op de Olympische Spelen van Beijing moest Aamodt Kilde zich tevreden stellen met een brons, want daar bleek Matthias Mayer de snelste.

Kilde en Odermatt nog steeds aan de top

Op een afdaling die een foutloze run vereist, deed Aleksander Aamodt Kilde precies dat in Lake Louise, Canada. De tijd van Kilde was ruim voldoende om de eerste snelheidsrace van het seizoen te winnen. De wereldkampioen afdaling zette een verbluffende tijd neer en niemand kwam in de buurt van die tijd.

Op de super-G was het echter Marco Odermatt die de winst pakte voor Kilde en olympisch kampioen Mayer.


World Cup alpineskiën: reuzenslalom / slalom (v) in Killington

Terwijl de mannen in hetzelfde weekend dus twee World Cups hadden op snelheidsdisciplines, stonden er voor de vrouwen juist twee technische World Cups op het programma. Op zaterdag was er een World Cup reuzenslalom, welke op zondag werd gevolgd door een World Cup slalom.

Logischerwijs behoren de winnaars van vorig jaar ook dit jaar tot de favorieten voor de zege. Bij de vrouwen is dat Mikaela Shiffrin. De Amerikaanse is al jarenlang absolute top op zowel de reuzenslalom als op de slalom. Er staan al veertien World Cups reuzenslalom op het palmares van Shiffrin, eenmaal, in 2019, veroverde ze ook het eindklassement. Ook werd ze in 2018 olympisch kampioene op deze discipline. Nog indrukwekkender zijn haar prestaties op de slalom: 48 World Cup-overwinningen en olympisch goud in 2014.

De Olympische Spelen van Beijing liepen uit op een grote teleurstelling voor Shiffrin, want ze keerde zonder medaille weer huiswaarts. Afgelopen week bewees Shiffrin op de slaloms in Levi echter nog steeds absolute top te zijn.

Geduchte concurrenten van Shiffrin zijn Petra Vlhova (olympisch kampioene slalom), Tessa Worley (winnares World Cup-klassement 2021/2022 en tweevoudig wereldkampioene), Sara Hector (olympisch kampioene reuzenslalom), Lara Gut-Behrami (regerend wereldkampioene reuzenslalom) en Federica Brignone (winnares laatste World Cup reuzenslalom).

Twee World Cups, maar drie winnaressen

Lara Gut-Behrami bewees dat klasse permanent is, want ze produceerde twee opwindende runs op de reuzenslalom in Killington om haar eerste World Cup-zege op de reuzenslalom in zes jaar te pakken.

De 31-jarige mag dan de regerend wereldkampioen zijn, ze had niet alleen te kampen met een lange World Cup-droogte in deze discipline, ze had ook te maken met een ongelukkig verleden op de gletsjer in Killington, waar ze nooit hoger eindigde dan de negentiende plek.

Het verleden deed er echter niet toe, want de Zwitserse ster was ditmaal gewoon te sterk voor de rest op de reuzenslalom. Ze werd op het podium vergezeld door Marta Bassino en Sara Hector. Petra Vlhova werd nog vierde, maar Shiffrin eindigde met een dertiende plek verder in het veld.

Op zondag schudde Wendy Holdener een opmerkelijke statistiek van zich af, toen de briljante Zwitserse eindelijk haar eerste World Cup won. Holdener had op 30 slalompodia gestaan gedurende haar consistente carrière - en 49 podia in alle disciplines - maar zonder ooit een overwinning te boeken.

Twee briljante runs in Killington veranderde dat allemaal - maar ze had de bovenste trede niet helemaal voor zichzelf, want ze deelde de eerste plaats met Anna Swenn Larsson die precies dezelfde tijd over twee run noteerde.


World Cup langlaufen in Ruka

Van vrijdag tot en zondag november vond in het Finse Ruka de eerste World Cup langlaufen van het seizoen plaats. De atleten kwamen in actie op de sprint klassieke stijle, de 10 kilometer klassieke stijl en de 20 kilometer achtervolging vrije stijl.

Zeges voor Ribom, Andersson, Karlsson en Klæbo

Op vrijdag startte het seizoen met de kwalificatie en de finale op het sprintonderdeel. Maja Dahlqvist was de favoriet voor goud op de sprint bij de vrouwen, want ze won afgelopen seizoen met overmacht het World Cup-klassement op de sprint. Toch moest Dahlqvist op de afgelopen Olympische Spelen, waar gesprint werd in de vrije stijl, haar landgenote Jonna Sundling voorlaten. Johannes Høsflot Klæbo is al jarenlang de te kloppen man en werd zodoende ook olympisch kampioen op de sprint en bovendien won hij het World Cup-klassement overall. Toch was er voorafgaand onzekerheid rondom de Noorse veelwinnaar, want hij heeft al geruime tijd last van zijn dij.

Met drie Zweedse vrouwen aan de start in de finale was de kans aannemelijk dat een Zweedse zou gaan winnen. Maja Dahlqvist nam de leiding, zoals ze ook vorig seizoen zo vaak deed. En ook nog op de laatste heuvel zag het er allemaal erg goed uit voor Dahlqvist. Maar in de laatste bocht viel ze en dat gaf de kans voor de achterblijvers om alsnog voor de zege te gaan. Emma Ribom kwam als eerste over de finish en behaalde haar eerste World Cup-overwinning in de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen.

Pas na de laatste officiële training op donderdag, gaf Klæbo zekerheid dat hij zou startten op vrijdag. Johannes Høsflot Klæbo was de heerser van het begin tot het einde, ondanks zijn fysieke problemen, en behaalde zo toch gelijk z’n eerste zege van het seizoen.

Op zaterdag werd het evenement in Ruka vervolgd met de 10 kilometer klassieke stijl. Op zondag werd de World Cup afgesloten met de 20 kilometer achtervolging. De ogen waren in het verleden gericht op olympisch kampioenen Therese Johaug en Iivo Niskanen, die vorig jaar allebei ook het World Cup-klassement op de langere afstanden wisten te winnen. Waar Johaug afgelopen seizoen echt een klasse apart was, ondervond Niskanen meer weerstand. De Fin vocht mooie gevechten uit met Alexander Bolshunov en Johannes Hoesflot Klæbo. Hoewel Johaug nog op de toppen van haar kunnen presteerde afgelopen seizoen, heeft de 34-jarige Noorse atleten haar stokken aan de wilgen gehangen.

Frida Karlsson zat lange tijd in de ‘hot seat’ maar zag landgenote Ebba Andersson fantastische tussentijden neerzetten. Toen Andersson over de finish kwam, pakte ze uiteindelijk met zes seconden de zege en haar tweede World Cup-overwinning, vlak voor Frida Karlsson op de tweede plaats. Katharina Hennig uit Duitsland voerde een gevecht uit met Anne Kjersti Kalvå om de laatste podiumplek. Hennig finishte slechts 0.2 seconden voor Kalvå en was daarmee de derde vrouw op het podium. Dankzij de zege op zaterdag, mocht Andersson als eerste starten op zondag op de 20 kilometer achtervolging. Vroeg in de race werd ze echter bijgehaald door Karlsson. Een paar kilometer voor de finish schakelde Karlsson een extra versnelling in en kreeg het nodige gat dat ze nodig had om de overwinning te pakken.

Johannes Høsflot Klæbo, die dus al de winst pakte op de sprint, had zijn zinnen gezet op een nieuwe overwinning op zaterdag. Met een ruime marge van 20 seconden kwam hij over de finish en vierde zijn 50e individuele overwinning. Na z’n zege op zaterdag ging Klæbo met 20 seconden voorsprong weg op Golberg. Al na de eerste ronde had een groep achtervolgers de achterstand ingehaald. Een groep van 10 á 12 atleten ging samen de laatste 15 kilometer van het weekend in. In de finale bergop het stadion in was het gevecht om de eerste plaatsen en moest Klæbo zijn leidende positie verdedigen, maar dat lukte uiteindelijk. Dat betekende dus de derde overwinning voor Klæbo dit weekend.


World Cup schansspringen (m) in Ruka

Van vrijdag tot en met zondag vond er in Ruka tegelijkertijd met de World Cup langlaufen ook een World Cup schansspringen voor mannen plaats.

Ryoyu Kobayashi won afgelopen seizoen het World Cup-klassement, maar hij ondervond gedurende het seizoen behoorlijk wat concurrentie van onder andere Karl Geiger, Marius Lindvik, Halvor Egner Granerud en Stefan Kraft. Kobayashi won tevens olympisch goud op de kleine schans afgelopen seizoen. Op de grote schans moest de Japanner genoegen nemen met zilver achter Marius Lindvik.

Zeges voor Lanisek en Kraft, Kobayashi heeft smaak nog niet te pakken

Kobayashi had de smaak nog niet te pakken en moest zich tweemaal tevreden stellen met een plaats in de achterhoede. Anze Lanisek (zaterdag) en Stefan Kraft (zondag) mochten wel juichen afgelopen weekend in Finland.


World Cup noordse combinatie (m) in Ruka

Naast het langlaufen en het schansspringen waren er ook nog World Cups van de discipline waarin het langlaufen en het schansspringen gecombineerd worden: de noordse combinatie. Drie opeenvolgende dagen werd er gestreden worden om de World Cup-punten, namelijk van vrijdag tot en met zondag.

Drie namen die geregeld boven komen drijven op de noordse combinatie zijn Jarl Magnus Riiber, Johannes Lamparter en Vinzenz Geiger. De Noor Riiber won afgelopen seizoen het World Cup-klassement. De Duitser Geiger won het olympisch goud in Beijing op de noordse combinatie met de kleine schans. De meest succesvolle atleet op de Olympische Spelen binnen de noordse combinatie was echter Jörgen Graabak met goud (grote schans) en zilver (kleine schans).

Eenmaal Schmid, tweemaal Riiber

Op vrijdag was de zege voor de Duitser Julian Schmid. Jarl Magnus Riiber was weliswaar de snelste op de langlaufski’s van de dag, maar zijn achterstand na het schansspringen was al te groot om nog mee te doen voor de zege. De opgelopen achterstand was niet meer in te halen, zeker gezien dat er slechts 5 kilometer gelanglaufd diende te worden op vrijdag. Op zaterdag en zondag moest er 10 kilometer worden gelanglaufd, en dat speelde Riiber dus in de kaart. De Noor wist op beide dagen z’n achterstand om te buigen in een voorsprong en zodoende te winnen.


Meer informatie over onze topsportprogramma’s en atleten

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues