Briljante Shiffrin wint twee World Cups (en twee rendieren) in één weekend

Beeld: World Cup Levi / Skisport Finland

Op zaterdag 19 en zondag 20 november was Levi het schitterende toneel van een dubbele World Cup slalom. Beide wedstrijden werden vorig jaar gewonnen door Petra Vlhova, maar dit jaar was het Mikaela Shiffrin die de dubbelslag pakte. De traditie bij de World Cup in Levi is dat de winnaar een rendier krijgt. De rendieren staan op de Ounaskievari-boerderij in Finland. Maar liefst vijf rendieren op deze boerderij zijn van Vlhova, want ze wist al vijf keer te winnen in Levi. Sinds afgelopen weekend heeft haar rivale Shiffrin nu een zes rendieren rondlopen op de boerderij in Fins Lapland.

Zaterdag: Shiffrin zet concurrentie met een goede tweede run op afstand

Op zaterdag wist Shiffrin de concurrentie te verschalken in de tweede run. Na de eerste run stond ze nog op de derde plek, op meer dan een halve seconde achter de Duitse Lena Dürr. In de tweede run liet Shiffrin echter zien dat ze een van de beste skiërs ooit is en zette ze de concurrentie op afstand met een briljante tweede run. Dürr zakte uiteindelijk naar de vierde plek, waardoor Shiffrin op het podium werd vergezeld door Anna Swenn Larsson en Petra Vlhova.

Positie Atleet Run 1 Run 2 Totaal
1 Mikaela Shiffrin 55.03 (3) 56.22 (1) 1:51.25
2 Anna Swenn Larsson 54.93 (2) 56.48 (3) 1:51.41 (+0.16)
3 Petra Vlhova 55.05 (4) 56.40 (2) 1:51.45 (+0.20)

Zondag: Legendarische records komen in zicht van Shiffrin

Op zondag was Shiffrin zo mogelijk nog briljanter en beter dan de rest van het deelnemersveld met de snelste tijd in allebei de runs. Wendy Holdener werd tweede, Petra Vlhova werd opnieuw derde.

De resultaten van afgelopen weekend zijn ook weer een stap in de zoektocht van de Amerikaanse om de meest gedecoreerde World Cup-skiër in de geschiedenis te worden. De overwinning op zondag was de 76e overwinning in de carrière van Shiffrin, waarmee ze nu nog zeven keer minder heeft gewonnen dan landgenote Lindsay Vonn en elf keer minder dan de grote Ingemar Stenmark. Het breken van de records van Vonn en Stenmark zou veel voor Shiffrin betekenen.

“Dat zou ik heel hoog waarderen”, zegt ze tegen AP News. “Het zou een enorme prestatie betekenen voor mijn carrière en misschien zelfs de prestatie met de meeste betekenis. Dat zou betekenen dat ik heel mijn carrière lang aan de top heb gestaan, tijdens meerdere generaties van atleten en ondanks blessures en soms traumatische ervaringen.”

“Het is ook weer niet zo dat ik het gevoel heb dat ik die records per se moet bereiken om met een goed gevoel met pensioen te gaan. Die beslissing heeft uitsluitend te maken met of ik nog genoeg fysieke en mentale energie heb om mezelf te blijven pushen in deze sport. Om eerlijk te zijn zou ik ook morgen kunnen stoppen en nog steeds tevreden zijn met wat ik heb gepresteerd.”, aldus Shiffrin

Positie Atleet Run 1 Run 2 Totaal
1 Mikaela Shiffrin 56.86 (1) 55.35 (1) 1:52.21
2 Wendy Holdener 57.07 (4) 55.42 (2) 1:52.49 (+0.28)
3 Petra Vlhova 56.96 (3) 55.93 (3) 1:52.89 (+0.68)

Het skigebied van Levi

Op de skipiste Levi Black is in het voorjaar bijna 60.000 kubieke meter sneeuw opgeslagen en dankzij de opgeslagen sneeuw was ook dit jaar de skipiste in topconditie voor de World Cup. Door de ongelukkige afgelastingen van de World Cups in Sölden, Zermatt-Cervinia en Lech/Zürs waren de wedstrijden in Finland de eerste World Cups voor vrouwen dit seizoen.

Het skigebied Levi heeft een voor Laplandse begrippen redelijk groot skigebied, waarvan de meeste pistes rood zijn en die liggen bijna allemaal aan de kant van Sirkka, de hoofdplaats direct bij het skigebied. Meer informatie over het skigebied en de mogelijkheid tot boeken vind je op onze pagina over Levi.

Wat is de slalom?

De slalom is slechts een van de disciplines binnen het alpineskiën die onderdeel uitmaken van het World Cup-circuit. Meer informatie over de slalom en hoe deze discipline verschilt van andere disciplines staat uitgelegd op onze pagina over de slalom. Op deze pagina vind je ook meer informatie over het materiaal en welke skiërs in het verleden uitblonken op deze onderdelen.

Wil jij ook skiër worden?

Ben jij of ken jij iemand die later net als Maarten Meiners actief wil worden als skiër? Dat kan! In Nederland zijn meerdere wedstrijdteams waarbij jij jezelf kan ontwikkelen als skiër. Misschien kom jij dan net als Maarten ooit uit op World Cups of zelfs de Olympische Spelen. Klik hier om te ontdekken hoe jij kan beginnen met de wedstrijdsport.


Meer informatie over onze topsportprogramma’s en atleten

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues