SnowWorld Landgraaf toneel van World Cup banked slalom

SnowWorld Landgraaf: het toneel van de World Cup banked slalom

We blikken elke week vooruit op alle World Cups en wereldkampioenschappen van het skiën, snowboarden, biatlon, langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie. Een weekend vol World Cups dit weekend met ondere andere wedstrijden in Ruka. Deze week staan ook de eerste World Cups alpineskiën in Noord-Amerika op de planning. In Lake Louise werken de mannen een afdaling en een super-G af, terwijl de vrouwen een reuzenslalom en een slalom voorgeschoteld krijgen in Killington. Maar de kers op de taart van deze week is toch wel de World Cup banked slalom in SnowWorld Landgraaf, wat de enige FIS-World Cup op Nederlandse bodem is.

World Cup banked slalom in SnowWorld Landgraaf

Op donderdag 24 november en vrijdag 25 november vindt in SnowWorld Landgraaf de enige World Cup op Nederlandse bodem plaats. Met Lisa Bunschoten en Chris Vos staan er ook Nederlandse kanshebbers aan de start in Zuid-Nederland. Met Dean van Kooij staat er daarnaast ook nog een jong, opkomend talent aan de start.

Van Kooij sluit dit seizoen meer trainingen aan bij Bunschoten en Vos, en profiteert nu al van alle kennis in het team rondom die twee topatleten: “Ik heb een goede voorbereiding gehad in Pitztal. Er lag veel, en goede sneeuw. Daarnaast heb ik veel tips gekregen waar ik echt veel mee kan. Verder heb ik nog niet echt verwachtingen, wel heb ik persoonlijke doelen. Deze wedstrijd is voor mij vooral een kans om te kijken waar ik sta in vergelijking met de anderen.”

Tijden en favorieten World Cup banked slalom in SnowWorld Landgraaf

Lisa Bunschoten is de regerend wereldkampioene op dit onderdeel en Chris Vos won paralympisch zilver in Beijing. Beiden zijn dus de absolute top van de wereld binnen hun eigen klasse. Renske van Beek, nog actief op de afgelopen Paralympische Spelen in Beijing, is inmiddels gestopt en zullen we dus niet aan de start zien verschijnen.

Aanvang banked slalom: donderdag 24 november vanaf 10.00 uur.
Aanvang banked slalom: vrijdag 25 november vanaf 10.00.

SnowWorld Landgraaf: het echte wintersportgevoel

SnowWorld Landgraaf is zonder de twijfel de sneeuwbaan in Nederland waar je het meeste het echte wintersportgevoel krijgt. Met een stoeltjeslift, meerdere sleepliften, een funpark, hutje op de piste en twee relatief lange pistes kun je hier voor indoorbegrippen goed uit de voeten. Piste 1 is een officiële FIS piste waar regelmatig internationale wedstrijden plaatsvinden, zoals de World Cup banked slalom. In de nacht van zondag op maandag hebben de mensen van SnowWorld Landgraaf, de FIS en de Nederlandse Ski Vereniging hard gewerkt om de banked slalom aan te leggen. In onderstaande video tonen we hoe de medewerkers van SnowWorld Landgraaf in een reguliere nacht te werk gaan.

World Cup langlaufen in Ruka

Van vrijdag 25 november tot en zondag 27 november vindt in het Finse Ruka de eerste World Cup langlaufen van het seizoen plaats. De atleten zullen in actie komen op de sprint klassieke stijle, de 10 kilometer klassieke stijl en de 20 kilometer achtervolging vrije stijl.

Tijden en favorieten World Cup langlaufen in Ruka

Op vrijdag 25 november start het seizoen met de kwalificatie en de finale op het sprintonderdeel. Maja Dahlqvist is de favoriet voor goud op de sprint bij de vrouwen, want ze won afgelopen seizoen met overmacht het World Cup-klassement op de sprint. Toch moest Dahlqvist op de afgelopen Olympische Spelen, waar gesprint werd in de vrije stijl, haar landgenote Jonna Sundling voorlaten. Johannes Hoesflot Klaebo is al jarenlang de te kloppen man en werd zodoende ook olympisch kampioen op de sprint en bovendien won hij het World Cup-klassement overall.

Aanvang langlaufen sprint kwalificatie: vrijdag 25 november vanaf 10.00 uur.
Aanvang langlaufen sprint finale: vrijdag 25 november vanaf 12.30 uur.

Op zaterdag 26 november wordt het evenement in Ruka vervolgd met de 10 kilometer klassieke stijl. De ogen zullen gericht zijn op olympisch kampioenen Therese Johaug en Iivo Niskanen, die allebei ook het World Cup-klassement op de langere afstanden wisten te winnen. Waar Johaug afgelopen seizoen echt een klasse apart was, ondervond Niskanen meer weerstand. De Fin vocht mooie gevechten uit met Alexander Bolshunov en Johannes Hoesflot Klaebo.

Aanvang langlaufen 10 kilometer (v): zaterdag 26 november vanaf 11.00 uur.
Aanvang langlaufen 10 kilometer (m): zaterdag 26 november vanaf 13.30 uur.

Op zondag 27 november wordt de World Cup afgesloten met de 20 kilometer achtervolging. Ook daar is de kans groot dat we onder andere Johaug, Niskanen, Bolshunov en Klaebo van voren gaan zien.

Aanvang langlaufen 20 kilometer achtervolging (v): zondag 27 november vanaf 12.00 uur.
Aanvang langlaufen 20 kilometer achtervolging (m): zondag 27 november vanaf 13.30 uur.

Bekijk de World Cup langlaufen in Ruka live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups langlaufen zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.

Wintersportdorp ten oosten én westen van de berg

Ruka ligt in het oosten van Finland, in Lapland. Het dorp ligt vlakbij de poolcirkel en is één van de populairste skigebieden van Finland. De meeste pistes zijn verlicht, doordat de dagen erg kort zijn in deze regio. Het dorp is opgedeeld in een oostelijk en een westelijk deel ten opzichte van de belangrijkste skiberg. Meer informatie over het skigebied en de mogelijkheid tot boeken vind je op onze pagina over Ruka.


World Cup schansspringen (m) in Ruka

Van vrijdag 25 november tot en zondag 27 november vindt er in Ruka tegelijkertijd met de World Cup langlaufen ook een World Cup schansspringen voor mannen plaats.

Tijden en favorieten World Cup schansspringen in Ruka

Ryoyu Kobayashi won afgelopen seizoen het World Cup-klassement, maar hij ondervond gedurende het seizoen behoorlijk wat concurrentie van onder andere Karl Geiger, Marius Lindvik, Halvor Egner Granerud en Stefan Kraft. Kobayashi won tevens olympisch goud op de kleine schans afgelopen seizoen. Op de grote schans moest de Japanner genoegen nemen met zilver achter Marius Lindvik.

Bekijk de World Cup schansspringen in Ruka live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups schansspringen zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.
Aanvang schansspringen: zaterdag 26 november vanaf 9.00 uur.
Aanvang schansspringen: zondag 27 november vanaf 9.00 uur.


World Cup noordse combinatie (m) in Ruka

Naast het langlaufen en het schansspringen zijn er ook nog World Cups van de discipline waarin het langlaufen en het schansspringen gecombineerd worden: de noordse combinatie. Drie opeenvolgende dagen zal er gestreden worden om de World Cup-punten, namelijk van vrijdag 25 tot en met zondag 27 november.

Tijden en favorieten World Cup noordse combinatie in Ruka

Drie namen die geregeld boven komen drijven op de noordse combinatie zijn Jarl Magnus Riiber, Johannes Lamparter en Vinzenz Geiger. De Noor Riiber won afgelopen seizoen het World Cup-klassement. De Duitser Geiger won het olympisch goud in Beijing op de noordse combinatie met de kleine schans. De meest succesvolle atleet op de Olympische Spelen binnen de noordse combinatie was echter Jörgen Graabak met goud (grote schans) en zilver (kleine schans).

Bekijk de World Cup schansspringen in Ruka live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups schansspringen zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.
Aanvang noordse combinatie (5 km): vrijdag 25 november vanaf 11.15 uur.
Aanvang noordse combinatie (10 km): zaterdag 26 november vanaf 12.30 uur.
Aanvang noordse combinatie (10 km): zondag 27 november vanaf 11.00 uur.


World Cup alpineskiën: afdaling / super-G (m) in Lake Louise

Na drie trainingsdagen mogen de mannen op vrijdag 25 november in competitie naar beneden op de afdaling in het Canadese Lake-Louise. De twee dagen daarna, op zaterdag 26 november en zondag 27 november, komen dezelfde mannen weer naar beneden, maar dan op de super-G.

Tijden en favorieten World Cup afdaling / super-G (m) in Lake Louise

Op de afdaling won Aleksander Aamodt Kilde afgelopen jaar het World Cup-klassement voor Beat Feuz en Dominik Paris. Beat Feuz werd in februari 2022 nog wel Olympisch kampioen op dit onderdeel.

Ook op de super-G won Aleksander Aamodt Kilde afgelopen jaar het World Cup-klassement, maar op deze discipline waren Marco Odermatt en Vincent Kriechmayr zijn naaste concurrenten. Op de Olympische Spelen van Beijing moest Aamodt Kilde zich tevreden stellen met een brons, want daar bleek Matthias Mayer de snelste.

Bekijk de World Cup afdaling / super-G in Lake Louise live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups alpineskiën zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.
Aanvang afdaling (m): vrijdag 25 november vanaf 20.30 uur.
Aanvang super-G (m): zaterdag 26 november vanaf 20.30 uur.
Aanvang super-G (m): zondag 27 november vanaf 20.30 uur.

Het skigebied van Lake Louise

Lake Louise is een behoorlijk groot skigebied in het westen van Alberta, Canada. Vlakbij het skigebied ligt het dorp Lake Louise dat vooral in de zomer zeer populair is bij toeristen (mede vanwege het gelijknamige meer). Je kunt hier ook in de winter verblijven, maar veel wintersporters kiezen voor het meer sfeervolle Banff, dat op ongeveer 45 minuten rijden ligt. Meer informatie over het skigebied en de mogelijkheid tot boeken vind je op onze pagina over Lake Louise.

Wat is de afdaling?

De afdaling is slechts een van de disciplines binnen het alpineskiën die onderdeel uitmaken van het World Cup-circuit. Meer informatie over de afdaling en hoe deze discipline verschilt van andere disciplines staat uitgelegd op onze pagina over de afdaling. Op deze pagina vind je ook meer informatie over het materiaal en welke skiërs in het verleden uitblonken op dit onderdeel.

Wat is de super-G?

De super-G is slechts een van de disciplines binnen het alpineskiën die onderdeel uitmaken van het World Cup-circuit. Meer informatie over de afdaling en hoe deze discipline verschilt van andere disciplines staat uitgelegd op onze pagina over de afdaling. Op deze pagina vind je ook meer informatie over het materiaal en welke skiërs in het verleden uitblonken op dit onderdeel.

Wil jij ook skiër worden?

Ben jij of ken jij iemand die later net als Maarten Meiners actief wil worden als skiër? Dat kan! In Nederland zijn meerdere wedstrijdteams waarbij jij jezelf kan ontwikkelen als skiër. Misschien kom jij dan net als Maarten ooit uit op World Cups of zelfs de Olympische Spelen. Klik hier om te ontdekken hoe jij kan beginnen met de wedstrijdsport.


World Cup alpineskiën: reuzenslalom / slalom (v) in Killington

Terwijl de mannen in hetzelfde weekend dus twee World Cups hebben op snelheidsdisciplines, staan er voor de vrouwen juist twee technische World Cups op het programma. Op zaterdag 26 november is er een World Cup reuzenslalom, welke op zondag 27 november wordt gevolgd door een World Cup slalom.

De 27-jarige Jelinkova zal hopen op een pijn- en zorgenvrij seizoen. De afgelopen anderhalf jaar kampte ze met meerdere tegenslagen. Zo scheurde ze haar kruisband in januari 2021, kampte ze in aanloop naar de Olympische Spelen met rugklachten en op de Olympische Spelen werd haar voorbereiding verstoord door restwaarden van het coronavirus. Door de tegenslagen en de bijkomende stress stond ze niet fris aan de start van de reuzenslalom op de Spelen en noteerde ze een DNF. Daarop besloot ze niet van start te gaan op de olympische slalom en eerder naar huis terug te keren. Ondanks de tegenslagen toonde Jelinkova juist in de afgelopen twee jaar te beschikken over een enorme potentie. In de jaargangen 2020/2021 en 2021/2022 skiede Jelinkova vijf keer de top-30 van een World Cup en daarmee behaalde ze ook World Cup-punten. Haar beste klassering is tot nu toe een tiende plek, behaald op de World Cup Cup parallel in Lech. Met deze goede prestaties plaatste ze zich als eerste Nederlandse alpineskiester in 70 jaar voor de Olympische Spelen. Een historische prestatie dus. Na de Olympische Spelen werd ze in Maria Alm nog Nederlands kampioen op zowel de slalom als de reuzenslalom. Afgelopen zomer koos Jelinkova ervoor om voortaan voor Tsjechië uit te komen.

Tijden en favorieten World Cup reuzenslalom / slalom (v) in Killington

Logischerwijs behoren de winnaars van vorig jaar ook dit jaar tot de favorieten voor de zege. Bij de vrouwen is dat Mikaela Shiffrin. De Amerikaanse is al jarenlang absolute top op zowel de reuzenslalom als op de slalom. Er staan al veertien World Cups reuzenslalom op het palmares van Shiffrin, eenmaal, in 2019, veroverde ze ook het eindklassement. Ook werd ze in 2018 olympisch kampioene op deze discipline. Nog indrukwekkender zijn haar prestaties op de slalom: 48 World Cup-overwinningen en olympisch goud in 2014.

De Olympische Spelen van Beijing liepen uit op een grote teleurstelling voor Shiffrin, want ze keerde zonder medaille weer huiswaarts. Afgelopen week bewees Shiffrin op de slaloms in Levi echter nog steeds absolute top te zijn.

Geduchte concurrenten van Shiffrin zijn Petra Vlhova (olympisch kampioene slalom), Tessa Worley (winnares World Cup-klassement 2021/2022 en tweevoudig wereldkampioene), Sara Hector (olympisch kampioene reuzenslalom), Lara Gut-Behrami (regerend wereldkampioene reuzenslalom) en Federica Brignone (winnares laatste World Cup reuzenslalom).

Bekijk de World Cup reuzenslalom / slalom (v) in Killington live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups alpineskiën zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.
Aanvang reuzenslalom (v): zaterdag 26 november vanaf 16.00 uur.
Aanvang slalom (v): zondag 27 november vanaf 16:15 uur.

Wat is de (reuzen)slalom?

De slalom en de reuzenslalom zijn slechts twee van de disciplines binnen het alpineskiën die onderdeel uitmaken van het World Cup-circuit. Meer informatie over de slalom en de reuzenslalom en hoe deze disciplines verschillen van andere disciplines staat uitgelegd op onze pagina over de disciplines. Op deze pagina vind je ook meer informatie over het materiaal en welke skiërs in het verleden uitblonken op deze onderdelen.

Wil jij ook skiër worden?

Ben jij of ken jij iemand die later net als Maarten Meiners actief wil worden als skiër? Dat kan! In Nederland zijn meerdere wedstrijdteams waarbij jij jezelf kan ontwikkelen als skiër. Misschien kom jij dan net als Maarten ooit uit op World Cups of zelfs de Olympische Spelen. Klik hier om te ontdekken hoe jij kan beginnen met de wedstrijdsport.


Meer informatie over onze topsportprogramma’s en atleten

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues