Hoe kan ik buiten de piste (off-piste) skiën?

Hoe kun je het nou het beste aanpakken als je voor het eerst buiten de piste wil gaan skiën? Krijg hier tips, speciaal voor kinderen!

Veiligheid

Allereerst, denk aan je veiligheid! Buiten de piste is buiten de piste en dus heb je veiligheidsmateriaal nodig. Een pieper, schep en sondeerstok heb je sowieso nodig en ook een airbag is heel verstandig. Als je geen verstand van zaken hebt is het verstandig om een professional te vragen. Bijvoorbeeld een gediplomeerd skileraar of berggids. Meer weten over je veiligheid buiten de pistes? Kijk dan op onze lawinekunde pagina.

Tip 1

Probeer eerst stukjes te skiën direct naast de piste. Dit terrein is meestal ongevaarlijk en heel goed om te oefenen!

Soorten sneeuw

Als je je eerste bochten buiten de piste gaat maken, dan is het slim om te kijken naar de sneeuwsoort. Als er net een halve meter sneeuw is gevallen, dan is het heel lastig om bochten te maken. Ideaal is de ‘firn’ of ‘voorjaarssneeuw’. De sneeuw is dan al een paar keer gesmolten en weer bevroren. En als het bovenste laagje dan net weer ontdooid is, skiet dat heel erg gemakkelijk. Leer hier meer over hoe sneeuw ontstaat en de verschillende soorten sneeuw.

Tip 2

Ga met een berggids of skileraar oefenen buiten de piste. Zij hebben de kennis en techniek om het jou te leren!

Terreinkeuze

Maak het je ook met de terreinkeuze makkelijk. Kies voor vlak terrein en open ruimtes waar geen obstakels zijn. Maak ook gebruik van de vormen van het terrein. Als er een hobbeltje is, draai dan je bocht van de hobbel af en niet er tegen op. Als er een geultje is dan kun je die als een natuurlijke half-pipe gebruiken dat draait gemakkelijk en dan kun je je snelheid ook goed blijven controleren.

Bochten

Als je je ideale terrein gevonden hebt vlak in de buurt bij de pistes, dan komt het aan op de juiste soort bocht. Het is verstandig om dat eerst op de piste uit te proberen. Veel mensen sturen hun bocht heel ver uit, zetten hun ski’s heel dwars op de vallijn. Dat kan prima op een piste maar in zwaardere of diepere sneeuw is dat juist heel lastig. Ver doordraaien met je ski’s geeft heel veel weerstand en brengt je uit balans. Probeer je lijn dus heel vloeiend te kiezen. Laat je ski’s dus wat meer lopen en blijf in de buurt van de vallijn.

Tip 3

Oefen de ski beweging op de piste rand. Je probeert precies op de piste rand je bochtjes te skiën, waarbij je het ene bochtje precies op de piste maakt en het andere bochtje precies buiten de piste maakt. Vaak staat zo een pisterand een beetje omhoog en daarom is het een goede oefening!

Official partners
Partners
Championship venues