Wintersport op school

Wintersport op school? Ja dat kan! De Nederlandse Ski Vereniging biedt een heel traject voor op school aan waarbij kinderen van alles leren over wintersport, de specifieke bewegingen voor wintersport leren en de mogelijkheid krijgen om te wintersporten bij de lokale wintersportorganisatie. Wil jij wintersport op school aanbieden of op scholen en evenementen in de gemeente? Neem dan snel contact op. Hieronder vind je meer informatie.

Het traject

Het Wintersport op School-traject is bedoeld om (basisschool)kinderen kennis te laten maken met wintersport, met als doel dat ze op structurele basis wintersport gaan beoefenen. Het Wintersport op School-traject is een samenstelling van verschillende producten waarmee er op een school aandacht gecreëerd kan worden voor wintersport, en waarbij de kinderen leren over aspecten omtrent wintersport en in beweging komen zodat hun motorische vaardigheden verbeterd worden. Het traject is gemaakt voor scholen en sportserviceorganisaties. De Nederlandse Ski Vereniging zorgt dat de koppeling gemaakt wordt met de lokale wintersportaanbieder, zodat de kinderen gebruik kunnen maken van vervolgaanbod.

Het traject bestaat uit drie fasen. Het traject voor scholen start aan het begin van het schooljaar, om zo de kinderen alvast warm te draaien voor de start van de winter. In iedere missie worden andere doelen nagestreefd. In de educatieve missie is het doel om kinderen vanalles rondom het thema wintersport te leren. In de bewegingsmissie is het doel om kinderen in beweging te krijgen op een interactieve manier gericht op wintersport. En in de wintersportmissie is het doel om kinderen bij de lokale wintersportaanbieder te laten wintersporten. Deze doelen worden bereikt met behulp van verschillende producten bij iedere missie. Deze producten worden hieronder verder toegelicht.

“De aangeboden activiteiten waren super, ik heb zelf leuke ideeën opgedaan om tijdens de gym nog eens terug te laten komen, zoals het glijden van het wandrek, langlaufen en het balanceren op kleine boards. De kinderen waren super enthousiast en hebben het er nog over. Ook de leerkrachten waren enthousiast over de activiteiten, maar ook zeker over de begeleiding; “je ziet dat ze dit vaker doen”, al met al een hele geslaagde dag!” (Stan, vakleerkracht lichamelijke opvoeding, Immanuelschool)

Fase 1

De eerste fase van het traject draait om educatie. Het doel is om kinderen van alles te leren rondom wintersport. Dit doen we onder andere op de drie manieren. Ten eerste bieden we het spreekbeurtpakket aan voor basisschoolkinderen. Hierin komt de basisinformatie over wintersport aan bod met thema’s als wintersportgeschiedenis, wintersport in Nederland en wintersportmateriaal, met begeleidende illustraties van onze mascotte Moes de Eland. Naast de spreekbeurten van kinderen kunnen de klassen ook van de docenten het een en ander leren over de wintersport, door middel van het lespakket dat wordt samengesteld speciaal voor docenten, met onder andere thema’s als weerkunde, flora en fauna in de bergen, maar ook klimaat & wintersport en duurzaamheid. Tot slot vind je hier het online kinderplatform, wat uitgebreide informatie bevat over allerlei wintersport-gerelateerde thema’s, in kindertaal.

Spreekbeurtpakket

Wil jij graag je spreekbeurt houden over wintersport, zoals skiën, snowboarden, of langlaufen? Dan hebben wij een spreekbeurtpakket samengesteld met veel gave informatie. Download het spreekbeurtpakket.

Tip: stuur een mail naar sport@wintersport.nl en vertel ons dat je een spreekbeurt wilt gaan houden. Wij sturen je het spreekbeurtpakket op met een aantal flyers om aan je klasgenootjes te geven.

Online kinderplatform

Het online kinderplatform is te vinden via wintersport voor kinderen. Hier is allerlei informatie te vinden over wintersport in Nederland, de wedstrijdsport en al haar verschillende disciplines en allerlei video’s met wintersport tips voor kinderen! Een specifieke vermelding voor de wintersport wiki waarop kinderen allerlei informatie kunnen vinden over wintersport gerelateerde thema’s zoals de dieren in de alpen, hoe sneeuw ontstaan en wat gletsjers zijn.

Fase 2

Zodra de kinderen meer theoretische kennis van wintersport hebben gekregen door fase één, is het tijd voor de tweede fase van het traject. Tijdens deze fase proberen we de kinderen in beweging te krijgen, terwijl ze spelenderwijs kennis maken met de verschillende wintersporten en de bewegingen die daarmee gepaard gaan. Onderdeel van deze missie zijn het wintersportlesboek voor vakleerkrachten voor tijdens de gymles en de Wintersport Experience. Het lesboek bestaat uit wintersport oefeningen die gedaan kunnen worden met het standaard materiaal dat in een gymzaal aanwezig is. De Wintersport Experience gaat een stapje verder, hierbij wordt er een volledig interactief programma opgebouwd in de gymzaal waarbij wintersporten zo reëel mogelijk na gebootst worden. Bij de bewegingsmissie zijn de onderdelen gebaseerd op de kernbewegingen van wintersport, waarbij balanceren, glijden en lichaamscoördinatie centraal staan.

Wintersport lesboek

Om tijdens gymlessen alvast te oefenen voor de Wintersport Experience of het NK Schoolteams kan de gymleraar gebruik maken van het Wintersport lesboek. Dit is een docentenhandboek met allerlei oefeningen voor in de gymzaal die gedaan kunnen worden met het standaard materiaal dat in een gymzaal aanwezig is. De oefeningen zijn ontwikkeld om kinderen te laten ervaren hoe leuk wintersport is. Denk aan oefeningen waarbij je van een helling glijdt, springt van een schans of in opperste concentratie mikt op een doel. In het wintersport op school traject krijgt de gymleraar dit boek toegestuurd zodat kinderen tijdens de gymles kunnen wintersporten.

Download het Wintersport lesboek. Wil je het lesboek thuis ontvangen? Vraag hem dan direct aan via sport@wintersport.nl.

Wintersport Experience

De Wintersport Experience is een gaaf programma waarbij de NSkiV wintersport naar jouw school toehaalt. Bij de Wintersport Experience maken kinderen in de gymzaal kennis met verschillende wintersporten. Met behulp van simulatoren, videogames, skimatten en lasergeweren gaan kinderen ervaren hoe het is om te skiën, snowboarden, langlaufen en freestyle snowboarden. De Wintersport Experience zorgt voor een leuke sportdag op school waarbij je kennismaakt met wintersport. Kijk de video om te zien wat je kan doen bij de Wintersport Experience!

“Voor de kinderen was het programma ontzettend uitdagend en ze vonden het allemaal ontzettend leuk. Ik heb niks anders gehoord dan positieve kreten van de kinderen. Hoeveel ze er van geleerd hebben en hoe gaaf dat ze het vonden. Als vakleerkracht lichamelijke opvoeding ben ik heel tevreden, er zit echt niveau aan de activiteiten verbonden. De kinderen worden uitgedaagd. Ze worden intrinsiek gemotiveerd door het programma. En ik vind dat ontzettend belangrijk. Jullie zijn daarin absoluut geslaagd.” (Michelle, vakleerkracht lichamelijke opvoeding, basisschool Fellenoord)

De Wintersport Experience is onderdeel van het wintersport op school traject. Aanvraag kan via events@wintersport.nl en wij regelen dat de Wintersport Experience naar jullie sportdag of school komt! De Wintersport Experience staat ook vaak op andere locaties in Nederland, zoals op beurzen of evenementen. Wil jij de Wintersport Experience ook inzetten op een beurs of evenement? Laat het ons weten en stuur een e-mail aan events@wintersport.nl.

Fase 3

Nadat de kinderen op school het wintersportvirus te pakken hebben gekregen, breekt de laatste fase van het Wintersport op school traject aan. Het doel van fase 3 is om ervoor te zorgen dat kinderen op structurele basis wintersport kunnen gaan beoefenen. Hierbij is het essentieel om de kinderen kennis te laten maken met de lokale wintersportorganisatie. Dit gebeurd middels vervolgaanbod op de Wintersport Experience en het NK Schoolteams. De Nederlandse Ski Vereniging neemt voor elke Wintersport Experience contact op met de lokale wintersportorganisatie met de vraag of zij vervolgaanbod kunnen aanbieden aan de kinderen. Er zal iemand vanuit de lokale wintersportaanbieder aanwezig zijn tijdens de activiteiten en na afloop een flyer of een kortingsbon mee geven aan de kinderen.

“De proeflessen zijn erg goed verlopen en er was meer animo dan normaal gesproken. Wij hebben niet bijgehouden of zij daadwerkelijk van de flyer tijdens Nationale Sportweek zijn gekomen, maar aan de hoeveelheid mensen zou je zeggen van wel!” (Medewerker Skipiste Nieuwegein)

Tot slot krijgen alle kinderen na afloop van de Wintersport Experience een brief mee met informatie over wintersport in Nederland en een uitnodiging voor het NK Schoolteams. Ook via deze manier hoopt de Nederlandse Ski Vereniging kinderen niet alleen een leuke eenmalige activiteit te geven, maar ervoor te zorgen dat ze bij andere wintersportactiviteiten gaan deelnemen. Op deze manier probeert de NSkiV alle kinderen kennis te laten maken met de wintersportbeleving door middel van het ‘Wintersport op School’-traject.

NK Schoolteams

De Nederlandse Kampioenschappen Schoolteams zijn de leukste wedstrijden van het hele jaar! Samen met vriendjes en vriendinnetjes van school strijd kinderen tegen andere schoolteams op een locatie in de buurt voor een plek in de landelijke finale. Deze voorrondes worden georganiseerd door lokale wintersportaanbieders. In de finale strijden de beste schoolteams van Nederland tegen elkaar om de titel Nederlands Kampioen Schoolteams. Iedereen mag met deze wedstrijd meedoen. Hoe meer kinderen meedoen des te leuker. Kijk bij NK Schoolteams voor meer informatie en om je in te schrijven. Vertel je gymleraar dat je mee wilt doen, en motiveer zoveel mogelijk vriendjes en vriendinnetjes bij jou op school.

Snowstart Race

De Snowstar Race is een leuke wedstrijd in de sneeuw voor alle kinderen die geboren zijn tussen 2011 en 2016. Dus of je nu al traint en aan wedstrijden meedoet of juist elke winter met de familie een weekje gaat skiën, iedereen mag meedoen. Met heel veel plezier de berg af racen is deze dag het belangrijkste! Voor de allerjongsten is dit een leuke ervaring om aan een echte skiwedstrijd mee te doen.
Kijk op Snowstar race voor meer informatie en om je in te schrijven.

Wintersport op school traject bij jou in de buurt?

Lijkt het ‘Wintersport op School’-traject iets voor bij u in de buurt? Volgend jaar gaat de Nederlandse Ski Vereniging het wintersportseizoen weer goed aftrappen! In de periode van september t/m half december willen we in het kader van ‘Wintersport begint in Nederland’ langs veel scholen gaan met het traject. Neem hiervoor contact op met de afdeling sportontwikkeling via sport@wintersport.nl.

Official partners
Partners
Championship venues