Werken in het buitenland als skileraar of snowboardleraar

Hoe verhoudt mijn diploma zich tot internationale diploma’s?

Wat heb je nodig om in het buitenland les te geven?

Voorwaarden lesgeven in Oostenrijk

Je hebt minimaal een Anwärterdiploma nodig. Bij sommige Oostenrijkse skischolen kun je met een buiten Oostenrijk behaald diploma, zoals het Nederlandse diploma ski-/snowboardleraar niveau 3 of een Zwitsers diploma, ook aan de slag.

Voorwaarden lesgeven in Zwitserland

Je hebt in Zwitserland geen diploma nodig om ski- of snowboardles te geven. Je kunt bij de skischolen intern worden opgeleid. Deze opleiding duurt 10 dagen, je krijgt hier echter géén diploma voor. Het is dus ook mogelijk om met een diploma uit een ander land les te geven in Zwitserland. Wanneer je wel een Zwitserse opleiding tot ski- of snowboardleraar hebt gevolgd, zal dit vooral verschil uitmaken op je salarisstrook.

Voorwaarden lesgeven in Frankrijk

Het is mogelijk om met een buitenlandse opleiding te worden aangenomen bij een Franse skischool, mits je beschikt over het Staatlichdiploma. Heb je dit niet, dan moet je eerst de ‘test-technique’ halen. Daarna kun je aan de slag bij een Franse skischool als stagiair. Je kunt vier jaar als stagiair werken, in die tijd moet je het Staatlich- of het Franse skidiploma halen.

Voorwaarden lesgeven in België

Heb je minimaal het diploma ski-/snowboardleraar niveau 2 of een vergelijkbaar NSI-diploma? Dan kun je gelijk van start bij een Belgische skischool.

Voorwaarden lesgeven in Duitsland

Met minimaal het Anwärterdiploma kun je aan de slag bij een Duitse skischool. Het liefst behaald bij het Deutscher Skilehrerverband. Heb je een vergelijkbaar diploma, zoals het Nederlandse diploma ski-/snowboardleraar niveau 2 of 3, dan kun je bij sommige Duitse skischolen ook aan de slag. Zeker in de gebieden waar 's winters veel Nederlandse gasten komen, zoals bijvoorbeeld Winterberg.

Official partners
Partners
Championship venues