Trainers en coaches volgen bijscholing 'voeding op hoogte'
Onlangs hebben de talententrainers, bondscoaches en bondsopleiders een bijscholing gehad over voeding op hoogte van Miriam van Reijen. Miriam van Reijen is bewegingswetenschapper bij TeamNL, werkt voor meerdere sportorganisaties en is gespecialiseerd in Performance Nutrition, oftewel: wat moet je eten om te presteren? Tijdens de bijscholing ging Miriam dieper in op de effecten van hoogte op ons lichaam om eerst een duidelijk beeld te geven van wat de achterliggende uitdagingen zijn voor optimale voeding tijdens inspanning op hoogte. De kwaliteit van voedsel werd ook besproken. Hoe herken je kunstmatige producten? Wat zijn de gezonde of betere alternatieven? Wanneer neem je een gelletje en wanneer een banaan?
Van basisgewoonten naar persoonlijke schema’s
Voor jonge atleten is het vooral belangrijk om eerst de juiste eet- en drinkgewoonten te ontwikkelen. Naarmate zij zich verder ontwikkelen richting topsport, wordt er steeds individueler gekeken naar de specifieke behoeften per dag. Voor elke fase van het seizoen worden uiteindelijk uitgebalanceerde voedingsschema’s opgesteld.
Wist je dat…?
…je op hoogte een verminderde honger- en dorstprikkel hebt? En dat je op hoogte extra vocht verliest, door uitdroging als gevolg van de droge lucht én door de extra inspanning bij een verminderd zuurstofgehalte? Dat betekent dat je dus niet alleen bewust moet denken aan eten en drinken op een gletsjer, maar zelfs moeite moet doen om genoeg vocht en energie binnen te krijgen!
Praktische tips
Meer energie betekent meer kwaliteit in je training of wedstrijd. Het is dus belangrijk dat een coach dit goed in de gaten houdt. Voor veel atleten is het vooral een uitdaging om tijdens een training genoeg energie binnen te krijgen. Daarom is de eerste tip: zorg dat ze in ieder geval voeding mee hebben die ze lekker vinden! Als ze eenmaal de gewoonte ontwikkelen om bijvoorbeeld na elke run een hap of slok te nemen, kan er in een volgende stap worden gekeken naar de kwaliteit van de energiebron. In het voorseizoen wordt er veelal ’s ochtends op grote hoogte getraind. De timing van de lunch is dan lastig. Zorg daarom ook voor een (liefst gezonde) snack in de tas om de energie aan te vullen.
De TeamNLsnow paraskiselectie is al bekend met Miriam en heeft samen met haar speciale voedingsprotocollen per atleet ontwikkeld om verlies van energie (vermoeidheid!) te beperken tijdens de intensieve trainingen op gletsjers. Wil je in contact komen met Miriam over voeding in relatie tot prestatie, bezoek dan haar website www.miriamvanreijen.com.