Terugblik: dit zijn de Nederlands kampioenen van seizoen 2023/2024

Beeld: Remco van den Berg (247 sportphoto)

Inmiddels zit iedereen in de zomer-modus en nu de hoge temperaturen zich hebben aangekondigd, genieten we allemaal welverdiend van deze rustige periode. Het is dan ook een mooi moment om terug te kijken op afgelopen seizoen en alle Nederlands (jeugd)kampioenen van 2023/2024 even op een rijtje te zetten! Van langlaufen tot moguls en van snowboarden tot alpineskiën, ook afgelopen jaar hebben we weer flink wat nationale titels uit mogen reiken!

Eerste Nederlandse kampioenschappen in november: NK alpineskiën indoor

De eerste strijd om de nationale titels vond plaats in SnowWorld Landgraaf, waar ruim 160 skiërs streden om zichzelf Nederlands kampioen alpineskiën indoor te mogen noemen. Het nieuwe format, waarbij eerst twee runs werden geskied en de snelste acht (U12) en 15 (U14-JSM) skiërs per geslacht vervolgens doorgingen naar de finale, zorgde voor een spannende wedstrijd op de skibaan in Zuid-Limburg. Tot de laatste skiër bleef de strijd onbeslist en zorgden de skiërs ervoor dat de toeschouwers op het puntje van hun stoel zaten!

Pam Kalbfleisch en Siebe van Velthoven winnen NJK U12

In het nieuwe format wisten Pam en Siebe in de jongste categorie hun hoofd koel te houden. In de finalerun werd het nog spannend bij de meisjes, maar Pam Kalbfleisch pakte met 0.55 seconde knap de winst. Bij de jongens ging Siebe van Velthoven met 2.28 seconde voorsprong overtuigend met de winst naar huis.

Thijn Prummel snelste bij de jeugd, Laurens Kalf Nederlands Kampioen en dubbele titel voor Anouk van Maren

Thijn Prummel en Anouk van Maren zette de snelste tijd neer van de categorie U14-U16, en hoe! Beide skiërs waren ruim 3 seconde sneller dan de nummer twee in hun categorie en pakten daarmee overtuigend hun eerste nationale jeugdtitel van het seizoen. Anouk veroverde in november zelfs twee titels, ook in de finalerun wist ze de snelste tijd neer te zetten en mocht zich daarmee ook Nederlands kampioen noemen. Bij de heren moest Thijn Prummel in de finale genoegen nemen met een derde plek, Laurens Kalf zette daar in een spannende finale de snelste tijd neer met een verschil van slechts 0.15 seconde met de tweede tijd.

Nederlandse kampioenschappen langlauf 2024 in droomomstandigheden

Ieder jaar organiseren we samen met Vasasport het Noords Festival in januari: een langlaufweek in de sneeuw voor langlaufers van alle niveaus. Er worden beginnersclinics gegeven, mooie tochten georganiseerd en ook de Nederlandse kampioenschappen langlauf staan op de agenda. De nationale titels worden op vier onderdelen uitgereikt: de 7,5 km vrije stijl, 10 km skate, marathon vrije stijl en marathon skate. De eerste twee onderdelen worden alleen voor de Nederlandse deelnemers georganiseerd en zijn veruit het populairst. De strijd voor de titels op de marathon vond plaats tijdens de Tour de Ramsau, de populaire marathon die het gebied zelf organiseert. Tijdens de 2024-editie van het Noords Festival konden de deelnemers genieten van droomomstandigheden: het was koud, zonnig en er was net een vers pak sneeuw gevallen. Beter kon bijna niet!

Tosca de Wit en Rick Hoenderop pakken langlauftitel op zowel de 7,5 km vrije stijl als de 10 km skate

Onder het genot van een heerlijk zonnetje konden de Nederlandse langlaufers zich opmaken voor een mooie langlaufstrijd op het parcours van Ramsau am Dachstein. Deze regio is populair onder de langlaufers en dat is niet zonder reden. De loipes gaan door een prachtig landschap en bieden uitzicht op het indrukwekkende Dachstein-bergmassief.

Bij de 7,5 km vrije stijl gingen Tosca de Wit en Anna Chernilovskaya de gehel wedstrijd nek aan nek, maar kon Tosca in een eindsprint de winst pakken. Ook bij de heren was het ongekend spannend. Rick Hoenderop werd op de hielen gezeten door Max Teeling. In een bizarre eindsprint was Rick slechts 0.1 seconde sneller dan Max en won daarmee de wedstrijd. Bij de 10 km klassiek wist Tosca Anna wederom achter zich te laten, al was de voorsprong nu iets groter dan bij de NK vrije Stijl. Rick won de 10 km klassiek overtuigend met ruim vier minuten voorsprong op de nummer twee.

Uitdagende sneeuwcondities bij Nederlandse kampioenschappen alpineskiën in Maria Alm

Het hoogtepunt van het seizoen voor de Nederlandse skiërs zijn de Nederlandse kampioenschappen alpineskiën in Oostenrijk. Dit jaar vonden die voor de laatste keer plaats in Maria Alm – Hochkönig en het was een editie om niet snel te vergeten. Door een combinatie van hoge temperaturen en een gebrek aan sneeuwval, smolt de sneeuw letterlijk voor onze ogen weg. Na veel puzzelen is het gelukt om op een andere piste de Nederlandse kampioenschappen slalom te organiseren en toch nog de belangrijkste titels te kunnen uitreiken.

Kiara Derks en Jurre Jeurissen snelste Nederlanders bij de FIS Dutch Open

De Hinterreit, een beroemde (en beruchte) wedstrijd- en trainingspiste, werd het toneel van de NK slalom 2024. Met veel zout en hard werken is het gelukt om de wedstrijd er voor de JSM-categorie doorheen te krijgen. Het was geen eenvoudige race voor de deelnemers: de piste was steil, regen en natte sneeuw wisselde elkaar af en de sneeuwcondities veranderde door de slalom heen. Uiteindelijk wisten Kiara Derks en Jurre Jeurissen als snelste Nederlandse deelnemers over de finish te komen en pakte daarmee voor het tweede jaar op rij de Nederlandse titel op de slalom.

Wederom U12-titels voor Pam en Siebe en jeugdtitels voor Anouk en Thijn

Een dag later stonden de Nederlandse jeugdkampioenschappen op de agenda. Daar hadden we iets meer mazzel: het had redelijk gevroren ’s nachts en het was een zonnige dag. Hierdoor konden we de eerste run skiën zonder zout te gebruiken en waren de omstandigheden gunstig om de tweede run met zout te kunnen redden. Voor de tweede keer dit seizoen stonden dezelfde skiërs op de hoogste trede van de jeugdpodia. Het lukte Pam bij de U12-meisjes de snelste tijd neer te zetten en Siebe was bij de U12-jongens wederom de snelste.

Hoewel de voorsprong niet zo groot was als bij de NK indoor, was Anouk ook in Oostenrijk de snelste. Met iets meer dan een halve seconde voorsprong won ze haar tweede Nederlandse titel van het seizoen. Bij de heren was Thijn wederom de snelste, hoewel het ook daar nog even spannend was. Een verschil van 0.27 seconde bepaalde dat Thijn ook hier op het hoogste podium mocht klimmen.

Beeld: Remco van den Berg (247 sportphoto)

Skipiste Nieuwegein decor van de Nederlandse kampioenschappen alpineskiën baan 2024

Afgelopen seizoen was het aan Skiteam Nieuwegein om de Nederlandse kampioenschappen op de baan te organiseren. En dat deden ze met succes! Met een strak tijdschema en een groot deelnemersveld wist de grote groep vrijwilligers de dag volgens planning te laten verlopen en zelfs de flinke regenbuien aan het eind van de dag konden de sfeer niet verpesten. In veel categorieën was de strijd om de titels meer dan spannend, het publiek zat de hele dag op het puntje van hun stoel!

Sophie Hulsker en Javi van den Adel snelste bij de U12, Luna Verwijst en Pepijn Sanders pakken jeugdtitels

De eerste NK-titels werden uitgereikt aan Sophie Hulsker en Javi van den Adel, die de snelste van alle U12-skiërs waren. Deze wedstrijd was meteen al ongekend spannend, want Sophie was slechts 0.02 sneller dan de nummer twee in haar categorie en de nummer drie volgde op 0.12 seconde! Ook Javi had geen eenvoudige overwinnning te pakken, hij was slechts 0.23 sneller dan de nummer twee. Een mooi begin van de NK-dag dus!

Na de NJK-U12 was het aan de U14-U16-skiërs om te strijden om de Nederlandse titels. Ook hier zorgde de winnaars voor een spannende race met kleine verschillen. Luna Verwijst was de snelste bij de dames, al moest ze hier flink voor aan het werk! Na de eerste run zaten de eerste vijf dames binnen een halve seconde van elkaar en daarmee was alles nog mogelijk. Uiteindelijk kon Luna haar kalmte bewaren en twee goede runs neerzetten om zo de Nederlandse titel binnen te halen. Ook bij de U14-U16-heren was het meer dan spannend! Hier wist Pepijn Sanders met 0.02 seconde verschil de titel binnen te halen. Leuk feitje: hij skiede op beide slaloms precies dezelfde tijd!

Nationale titels voor Indy van Zijl en Sander van der Reep

Tot slot was het nog tijd voor de JSM-skiërs om te kijken wie de snelste was. Hoewel het zonnetje inmiddels plaats had gemaakt voor een flinke regenbui, gingen de skiërs er vol in. Bij de dames was het Indy van Zijl die de spanning goed onder controle kon houden op de inmiddels natte baan. Zij zette zowel in de eerste als in de tweede run de snelste tijd neer en werd zo verdiend Nederlands Kampioen alpineskiën baan. Bij de heren wist Sander van der Reep zijn concurrentie nipt voor te blijven. Hoewel hij in de tweede run langzamer was dan zijn grootste concurrent en teamgenoot, had hij in de eerste run al genoeg marge opgebouwd om nog steeds de snelste totaaltijd neer te zetten.

In 2023/2024 ook weer Nederlands kampioenen op de moguls

In seizoen '23/'24 werden voor het eerst ook de nationale titels uitgereikt op het onderdeel moguls en dual moguls. Tijdens de FIS Alp Tour in St. Anton am Arlberg werden zowel om de Nederlandse als om de Zwitserse, Oostenrijkse, Duitse, Tsjechische en Sloveense titels gestreden. Het was een zonovergoten weekend met genoeg sneeuw, een hoop gezelligheid en een aantal kersverse nieuwe Nederlandse kampioenen!

Twee wedstrijddagen, acht nieuwe Nederlands kampioenen

Op vrijdag 12 april kon er nog getraind worden voor de Nederlandse kampioenschappen van dat weekend. Zaterdag 13 april was het tijd voor de NK moguls en op zondag 14 april vonden de NK dual moguls plaats. De titels werden verdeeld over verschillende categorieën: U15-dames, U13-U15-heren, FIS-dames en FIS-heren. Bij de U15-dames was het Floortje Berghuis die op beide dagen de winst behaalde. Mika Martin mag zichzelf Nederlands kampioen moguls in de categorie U13-U15-heren noemen en Mick Mekens was de beste in die categorie op de dual moguls. In de categorie FIS-dames was het Pien Bierens die zowel zaterdag als zondag de meeste punten behaalde. Tot slot pakte Beau Hax beide dagen de winst in de categorie FIS-heren.

Beeld: Desi Berghuis

Geen NK Park & Pipe, wel NK indoor slopestyle

In mei stonden de laatste Nederlandse Kampioenschappen op de planning: de NK indoor slopestyle. Deze werden tijdens de laatste Freestyle Tour-wedstrijd van het seizoen georganiseerd in SnowWorld Landgraaf, waardoor er ook nog eens seriepunten te verdienen waren. Waar we de afgelopen jaren in Landgraaf de slopestyle vaak op moesten delen in twee runs rails en twee runs kickers, lag het park er nu weer zo bij dat er een volledige slopestyle gereden kon worden. Top voor de afsluiting van het seizoen dus!

Belize, Giuliano, Fedde, Pim, Zoë, Jamie, Sam en Thom sluiten seizoen af met nationale titel

Na een druk seizoen mochten de deelnemers van de Freestyle Tour nog één keer vlammen in SnowWorld Landgraaf. En dat deden ze! Met een groot deelnemersveld waarbij de scores af en toe dicht bij elkaar kwamen, stond de jury voor een flinke klus om de punten uit te delen. Uiteindelijk kan er in elke categorie natuurlijk maar één de beste zijn en die werd in dit geval Nederlands kampioen indoor slopestyle 2024. De winnaars van die titel waren: Belize Keijzer (SB Youth Women), Giuliano Rewinkel (FSK Youth Men), Fedde Smith (SB Youth Men), Pim Wiesen (SB Rookie Men), Zoë van Essen (FSK Women), Jamie Koster (FSK Senior Men), Sam van Lieshout (SB Senior Women) en Thom Vogel (SB Senior Men).

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues