SLT organiseert een mooie 2024-editie van de SLT Skiatlon


De Nedereindse Berg is het decor van menig episch duel op de fiets, maar ook van de SLT skiatlon, één van de vele, prachtige rolskiwedstrijden die ons land rijk is. Wat deze wedstrijd zo bijzonder maakt is dat beide langlauftechnieken (de klassieke en de vrije stijl) worden gecombineerd in één wedstrijd. Na de eerste 8,8km moet dan ook van materiaal worden gewisseld voor de tweede 8,8km. De 2024-editie beloofde een zeer spannende strijd te worden. Pierre Joris, de jonge Belg, stond weer op de startlijst en was vorig jaar knap tweede geworden achter Machiel Ittmann, op anderhalve minuut achterstand. Hoe ver zou hij in een jaar gegroeid zijn? En hoewel bij de dames Tosca de Wit door haar ongeslagen status torenhoog favoriet was, was het allerminst duidelijk hoe de rest van het podium eruit zou zien.

Tekst: Rob Withagen

SLT Skiatlon 2024: prima weersomstandigheden

Op 8 juni verzamelden 14 mannen en 11 vrouwen zich op hét wielerparcours van Utrecht en omstreken: de Nedereindse Berg. De temperatuur was goed, de wind niet al te hard, en een flink aantal supporters had zich tussen de fazanten in de uitbundig bloeiende berm genesteld om de wedstrijd te volgen. Zelfs een groot, kleurrijk spandoek werd ingezet om één van de deelnemers aan te moedigen.

Machiel Ittman wederom winnaar bij de mannen

Helaas was het Pierre Joris niet gelukt om vanuit België op tijd op de Nedereindse Berg te komen waardoor de strijd om de eerste plek minder spannend was dan menigeen had gehoopt. Toch werd er behoorlijk gestreden en sneuvelde menig persoonlijk record. Machiel Ittmann was, zoals verwacht, weer veruit de snelste. Met zijn inmiddels zorgvuldig geteste materiaal pakte hij in het eerste deel (8,8 km in de klassieke techniek) al een flinke voorsprong op de rest van het veld, die hij in het tweede deel (8,8 km in de vrije techniek) alleen maar verder uitbouwde. Het zilver ging naar Herman Hofs. Hoewel de Voorthuizenaar de 70 met rasse schreden nadert, wist hij te finishen in een knap persoonlijk record van 45:36, slechts een ruime minuut achter Ittmann. Jos Verest eindigde als derde.

Tosca de Wit overtuigend eerste, spannende strijd om het brons

Bij de vrouwen vond een prachtig en verrassend duel om het eremetaal plaats. Tosca de Wit was uiteraard de overtuigende winnaar in een tijd van 48:35, goed voor de derde plek overall. Op bijna 5 minuten volgde Alie Snijders, de diesel van rolski- en wintersport vereniging Rottemeren die deze winter knap finishte in de Nordenskiöldsloppet, met 220 km de langste langlaufmarathon ter wereld. Maar om het brons bij de vrouwen werd mogelijk het hardst gestreden. Anja Verdiesen, Bernadette Lohmann en Suzanne Nooij waren gedurende de hele wedstrijd verwikkeld in een spannend duel, en in een strakke eindsprint wist de veteraan Verdiesen beslag te leggen op de derde plaats.

Bij de jeugd was Veerle Rolsma de snelste. Bij de afgelopen Bergzicht klassiek nog assistent tijdwaarnemer, maar inmiddels deelnemer aan de wedstrijd. Hoewel deze editie ook weer liet zien dat je wedstrijdrolskiën tot op hoge leeftijd kunt beoefenen, heeft de jeugd uiteindelijk toch de toekomst!

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues