Sophie Dekker wint jeugdtitel op WK ski en golf


Het zestienjarige skitalent (en golftalent) Sophie Dekker is tijdens de jaarlijkse wereldkampioenschappen skiën en golfen in Oostenrijk dames jeugdwereldkampioen geworden. De WK waren van 8 tot 12 mei 2024 in Zell am See, Oostenrijk. Hier namen goede skiërs én golfers het tegen elkaar op, tijdens een hybride evenement met reuzenslalomskiën op de gletsjer van Kaprun en meerdere rondes golf op een baan met 36 holes. “Het leukste vond ik toch het meedoen aan het evenement zelf. Skiën is leuk, golfen is leuk en het allemaal in één week doen is fantastisch. Ook de kans om mensen zoals Sam Maes te ontmoeten en andere goede golfers vond ik super leuk. Ik weet eigenlijk al zeker dat ik volgend jaar weer meedoe!”, reageert de kersverse wereldkampioen Sophie Dekker. De Belg Sam Maes is een bekende worldcupskiër en oud-teamgenoot van Maarten Meiners; hij werd tweede bij de heren.

Twee verschillende sporten: ski én golf

Sophie Dekker en haar vader waren aansluitend op een lang skiseizoen een aantal dagen van tevoren aanwezig om de baan te leren kennen van golfclub Zell am See. Terugkijkend op het evenement vertelt ze: “De mensen waren allemaal aardig, ik had het echt niet willen missen, ik ben heel blij dat mijn vader en ik besloten hebben om hieraan mee te doen. Het evenement op zichzelf was al heel bijzonder. Om aan dit evenement mee te mogen doen, moet je niet één, maar twee sporten heel goed beheersen en dat is toch wel weer next level. De sporten zijn ook wel een soort van tegenpolen, wat het nog extra bijzonder maakt als je het allebei kunt. Het is dan ook leuk om mensen te ontmoeten die precies dezelfde combinatie aan sporten doen als jij.”

Hoe werkt een ski- en golfwereldkampioenschap?

De geskiede tijd in seconden wordt verdubbeld en dat geeft een aantal punten. Deze worden vervolgens opgeteld bij het aantal slagen van twee dagen achttien holes spelen en dat geeft een eindscore. Op de eerste dag werd er op de gletsjer van Kaprun, Kitzsteinhorn, reuzenslalom geskied en wist Sophie de snelste tijd van alle dames te skiën. Met een tijd van ongeveer 37 seconden (74 punten) en 186 punten op 36 holes spelen, kwam ze op een totaal van 262 punten. Daarmee werd Sophie eerste bij de dames jeugd en mag ze zich een jaar lang wereldkampioen noemen. Gefeliciteerd, Sophie!

Is dit ook iets voor jou?!

Ben je geïnteresseerd om ook mee te doen? Check dan deze website en schrijf je in voor volgend jaar. Om goed voorbereid te zijn voor de reuzenslalom kijk dan ook eens voor een skiteam bij jou in de buurt.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues