De Nederlandse telemark-community was aanwezig op het vierdaagse Telemarkfestival Pliemas

Beeld: Edwin Rontberg

De Nederlandse telemark-community is voornamelijk actief in Snowworld Zoetermeer. Maar de telemarkers die daar trainen, trekken ook regelmatig samen naar een van de vele telemarkfestivals in de Alpen. Zo bezochten een aantal van hen begin april het Telemarkfestival Pliemas in Livigno. Dit festival staat bekend onder telemarkers vanwege zijn ontspannen sfeer en leuke activiteiten, zoals het testen van materiaal, races, toertochten, heerlijke lunches, gezellige borrels en feestjes en natuurlijk een Italiaanse lasagne-party! Wat kun je verwachten op het festival? Aranta van den Broeke was erbij aanwezig en vertelt ons er alles over.

De ervaring van vier dagen Telemarkfestival in Pliemas

De eerste dag van het vierdaagse festival begon met een shitrace: een parallelslalomparcours met schansen waarachter een berg koeienmest was uitgestrooid. Landde je te kort na de schans? Dan belandde je in de shit (mest)… Spektakel gegarandeerd! De dagen daarna kon je als telemarker heerlijk lunchen bij geselecteerde pisterestaurants, vaak met begeleiding van een leuk lokaal bandje. Ontzettend gezellig en sfeervol! Ook was het elke dag mogelijk om onder begeleiding van gediplomeerde plaatselijke gidsen te toeren. Zij maakten er een feestje van door parasols, badmintonrackets, beachball, frisbees en een kinderzwembadje mee de berg op te sjouwen, zodat de deelnemers aan de tocht een beachparty bovenop de berg konden beleven. Een leuke beloning na het klimmen! Op zaterdag vond de freerun plaats: een puzzeltocht door het gebied langs controleposten, waar verschillende vaardigheidstesten moesten worden voltooid. Zaterdagavond was er een feest in het dorp en het festival werd op zondag afgesloten met een lekkere brunch op de berg.

Een leuk en relaxt festival

Aranta spreekt vanuit haar eigen ervaring over het festival: "Pliemas is een erg leuk en vooral relaxed telemarkfestival waar de vrije spirit van het telemarken helemaal tot zijn recht komt”. En na het zien van deze beelden op Instagram begrijpen wij dat helemaal!

Zelf ook een telemark festival bijwonen?

Als laatste geeft Aranta twee tips voor de aankomende festivals waar je nog last-minute naartoe kunt! Op 26, 27 en 28 april vindt in Tignes nog het Black Shoes festival plaats. Zoek je het dichterbij huis? Op 23, 24 en 25 augustus vindt in Landgraaf de tiende editie van het Telemark Summerfest plaats. Houd de website van Telemark Nederland in de gaten voor meer informatie.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues