Snowboardleraar Ricardo aan het woord!

De volgende in de reeks leraren die aan het woord komt, is snowboardleraar Ricardo. Niet alleen is hij een snowboardleraar, maar hij is ook een eerstegraads gymdocent in opleiding! Dit betekent dat hij al ervaring heeft met lesgeven. In maart heeft hij succesvol de niveau 4-opleiding afgerond en deze nieuwe ervaringen brengt hij direct in de praktijk bij De Uithof in Den Haag. Ricardo deelt graag zijn verhaal als snowboardleraar.

Wie ben je?

Ik ben Ricardo, HALO-student (de opleiding tot leraar basisonderwijs en leraar eerstegraad lichamelijke opvoeding in Den Haag) en instructeur in zowel de buiten- als wintersport. Ik kom uit Vlaardingen, waar ik training geef bij een survivalvereniging. Daarnaast geef ik snowboardles bij De Uithof in Den Haag.

⁠Waarom heb je de opleiding tot snowboardleraar gevolgd?

In 2019 heb ik stage gelopen bij De Uithof voor een keuzedeel voor de studie MBO Sport en Bewegen en daar ben ik blijven hangen. Op dit moment geef ik daar nog steeds één dag per week les aan alle snowboardniveaus en alle leeftijden, voornamelijk aan beginners.

⁠Welke opleiding heb je gedaan en hoe vond je die?

In 2020 heb ik mijn Anwärter snowboarddiploma behaald voor Sport en Bewegen. Om mijn snowboard- en lesgeefvaardigheden verder te ontwikkelen, heb ik de niveau 4 snowboardopleiding gevolgd. Gedurende een week heb ik intensief samengewerkt met enthousiaste medecursisten en instructeurs om onze kwaliteiten als snowboarders en leraren te verbeteren. Tijdens deze opleiding ligt de nadruk van de eigenvaardigheid op hoe je het terrein beheerst en hoe je daarop reageert om efficiënter te kunnen rijden.

Bij de Anwärter-opleiding lag de focus voornamelijk op lesgeven met een probleemoplossende aanpak, waarbij je veel oefeningen kreeg om de houding van een cursist te verbeteren. Dit verschilt duidelijk van de Nederlandse opleidingen. Tijdens de niveau 4-opleiding wordt meer nadruk gelegd op de vaardigheden die je hebt als lesgever, in plaats van alleen op de oefeningen die je aanbiedt. Bovendien bedenk je veel meer zelf de oefeningen in plaats van dat dit standaard aangeboden oefeningen zijn: Je begint met een leeg schrift en vult dit zelf helemaal als lesgever.

Wat was een van de leukste momenten tijdens de opleiding?

Ik kan geen moment aanwijzingen die het leukste was. Wat ik vooral heel mooi vond aan deze week was dat we met een groep ervaren instructeurs aan de slag gingen. Hierbij heb ik genoten van de diversiteit van de activiteiten die we hebben gedaan, van park tot off-piste, en van buckels tot slalom. Ook vond ik het erg leuk om samen met mijn medecursisten bezig te zijn met zulke gevorderde snowboardtechnieken.

Raad je de opleiding aan?

Ik zou de opleiding zeker aanbevelen aan snowboardinstructeurs die hun vaardigheden nog verder willen ontwikkelen, ervan houden om technisch te snowboarden en natuurlijk open staan voor een uitdaging!

⁠Ben je al actief in het werkveld?

Na vier jaar les gegeven te hebben op een sneeuwbaan in Nederland kijk ik ernaar uit om mij met het niveau 4-certificaat bezig te kunnen houden met het lesgeven op nog hoger niveau en wellicht het geven van lerarentrainingen en/of opleidingen.

Een mooi moment van jou als leraar?

Ik help ze om hun eerste bocht te rijden of een andere technische vaardigheid. Dat ik mensen kan helpen om vooruitgang te laten boeken vind ik heel leuk binnen het lesgeven!

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues