Dit zijn de winnaars van de NK freestyle moguls en dual moguls 2024

Beeld: Desi Berghuis

In een zonovergoten St. Anton werden afgelopen weekend de Nederlandse kampioenschappen freestyle moguls en dual moguls georganiseerd. De wedstrijd werd gelijktijdig gehouden met de FIS Alp tour, een wedstrijdformat waarin alle leeftijden mogulskiërs mogen starten, dit keer met een totaalveld van 86 deelnemers. Naast Nederland, hielden ook Slovenië, Zwitserland, Tsjechië en Duitsland binnen deze wedstrijd hun nationale kampioenschappen.

Vrijdag training, zaterdag NK moguls

Vrijdag was er voor alle categorieën de eerste training op de wedstrijd piste, gelegen op de zwarte piste bovenaan de Rendl bahn.
De sneeuwcondities waren gelukkig goed ondanks de hoge temperaturen. Zaterdag werden de single moguls wedstrijden geskied. De deelnemers werden al om 09:00 uur op de piste verwacht waar, na een korte training, de wedstrijden werden afgewerkt in leeftijdscategorieën van jong naar oud. De jonge skiers hadden de uitdaging dat de moguls nog hard en ijzig waren in de ochtend en de landingen vol met grote brokken ijs. Maar dapper skieden ze hun beste runs en streden om het podium. Voor de FIS-skiërs was het juist de uitdaging dat de moguls tegen de middag enorm zacht en diep werden.

Zondag NK dual moguls

Op zondag werd er gestreden om de dual moguls titels. In de duals skiën de atleten in een afvalrace met z’n tweeën tegen elkaar. De snelheden liggen dan nog hoger dan in de single wedstrijden, waardoor ook de sprongen nog spectaculairder worden! Bij de jongste deelnemers zagen we mooie sprongen als spread, daffy 360 en twister-spread (even voor de kenners ;-) ). De oudere FIS-deelnemers spongen jumps als back-mute, backcross, backfull en d-spin en dat gecombineerd met hoge snelheden in de slushy moguls! De Nederlandse deelnemers wisten zich goed staande te houden in het Internationale deelnemersveld en behaalden ook daar mooie resultaten. Zo behaalde Floortje Berghuis naast de Nederlandse titels ook de eerste plaats in de categorie U15-dames dual moguls overall! En ook Europa Cup-skiërs Pien Bierens en Beau Hax sloten hun seizoen mooi af met naast de Nederlandse titels een respectievelijk 5e en 11e plaats in de overall ranking. De skiers werden beide dagen luidkeels aangemoedigd door het lokale publiek, teamgenoten en door de meegereisde familieleden. Het was een geweldig evenement en een mooie afsluiting van het seizoen!

Felicitaties aan de Nederlands kampioenen!

Er werd gestreden om de titels in verschillende categoriën: U15-dames, U13-U15-heren, FIS-dames en FIS-heren. Op zaterdag wist Floortje Berghuis de Nederlandse titel single moguls binnen te halen en was de tweede plek in de U15-dames categorie voor Mila van Zanten. Bij de heren werd Mika Martin Nederlands kampioen U13-U15, gevolgd door Jules Willems op een tweede plaats en Arne Platschorre op een derde plek. In de FIS-categorie ging Pien Bierens er bij de dames met de titel vandoor. Rosa Deeben en Tatum Broekx werden in deze categorie respectievelijk tweede en derde. Bij de FIS-heren was het Beau Hax die op het hoogste podium mocht klimmen. Tweede werd Jens Hoevenaars en de derde plek was voor Clint Bloks.

Zondag werden de titels aan de Nederlands kampioenen op de dual moguls uitgereikt. In de categorie U15-dames wist Floortje Berghuis haar tweede nationale titel van het weekend te pakken, wederom gevolgd door Mila van Zanten. Bij de U13-U15-heren was het op zondag Mick Mekes die de titel wist te grijpen. Mika Martin eindigde op een tweede plek en Ole Moonemans werd derde. Ook Pien Bierens pakte haar tweede titel van het weekend, gevolgd door Rosa Deeben op een tweede plek. Bij de FIS-heren was het podium op zondag een kopie van de zaterdag: Beau pakte de Nederlandse titel, Jens Hoevenaars werd tweeden en Clint Bloks eindigde als derde.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!