Binnenkort op de agenda: talentstatustesten alpineskiën en freestyle snowboard en ski


Komende maanden vinden de talentstatustesten voor alpineskiërs en freestyle snowboarders plaats. Atleten worden op verschillende vaardigheden en ontwikkelingen getest en mogen, afhankelijk van de uitslag, eventueel een talentstatus van NOC*NSF aanvragen. De testdag voor alpineskiërs vindt plaats 25 en 26 april, die voor freestyle snowboarders en skiërs op 18 mei.

Wat is een beloftestatus?

De Nederlandse Ski Vereniging heeft samen met NOC*NSF de talentprofielen per discipline vastgesteld. Hierin staat beschreven aan welke voorwaarde een talent moet voldoen voor een Beloftestatus. Voor de verschillende disciplines zijn deze voorwaarden anders en is de selectieprocedure ook wisselend. Zo tellen bij de ene discipline de behaalde resultaten terwijl voor andere disciplines, zoals dus alpineskiën en freestyle skiën en snowboarden, een testdag wordt georganiseerd. Daarnaast wordt ook gekeken naar het trainingsprogramma van de atleten. Of je wel of geen status mag aanvragen, is dus afhankelijk van verschillende factoren. Atleten met een beloftestatus mogen gebruik maken van bepaalde topsportfaciliteiten en -begeleiding.

Talentstatustesten alpineskiën: voor wie?

Voor atleten die een gerede kans maken om een beloftestatus van de NOC*NSF te behalen, organiseert de NSkiV drie testdagen: twee in de Alpen en eentje in Nederland. Op deze testdagen worden skiërs, geboren in de jaren 2008 t/m 2013, getest op verschillende onderdelen om zo inzicht te krijgen in hun vaardigheden en de ontwikkeling die ze hebben doorgemaakt. Daarnaast wordt ook het trainingsprogramma wat de talenten zullen volgen getest of ze voldoen aan de opgestelde minimale kwaliteitseisen voor het talenten-trainingsprogramma.

Waar en wanneer?

De talentstatustesten voor alpineskiërs bestaan uit twee delen: een skivaardigheidstest en een fysieke test. De skivaardigheidstesten vinden plaats op donderdag 25 en vrijdag 26 april op de Kitzsteinhorn. De fysieke test wordt gehouden op zondag 12 mei op Nationaal Sportcentrum Papendal. Het exacte programma volgt na aanmelding en de uiteindelijke uitslag zal rond 17 mei worden gedeeld.

Denk je dat jij in aanmerking komt voor een beloftestatus? Overleg dat dan met je trainer, zij moeten een lijst aanleveren met skiërs die ze uitnodigen voor de testdagen. Let op: deelname aan de testdagen is nog geen garantie voor toekenning van een beloftestatus! De statusaanvraag voor atleten die de test halen en voldoen aan de eisen voor het trainingsprogramma loopt altijd via de NSkiV.

Talentstatustesten freestyle snowboard en ski: voor wie?

Dit jaar zijn er ook talentstatustesten voor de rookie freestyle snowboarders en skiërs, oftewel sporters die geboren zijn in de jaren 2008 t/m 2013. Hiervoor geldt hetzelfde als bij de skitesten: de talentstatustesten voor freestyle snowboarders en skiërs is bedoeld voor atleten met perspectief of prestatie en die een gerede kans hebben op het behalen van de beloftestatus van de NOC*NSF. Tijdens de testdag wordt inzicht verkregen in hun vaardigheden en ontwikkeling en daarnaast wordt ook het trainingsprogramma getoetst op bepaalde voorwaarden. Afhankelijk van de uitslag, kun je wel of geen beloftestatus aanvragen.

Waar en wanneer?

De talentstatustest voor rookie freestyle snowboarders en skiërs vindt plaats op 18 mei in SnowWorld Zoetermeer. Het exacte programma wordt gecommuniceerd na aanmelding en de uitslag van de testen zal voor 25 mei gedeeld worden met de trainers en atleten.

Denk je dat jij in aanmerking komt voor een beloftestatus? Overleg dat dan met je trainer, zij moeten een lijst aanleveren met skiërs die ze uitnodigen voor de testdagen. Let op: deelname aan de testdagen is nog geen garantie voor toekenning van een beloftestatus! De statusaanvraag voor atleten die de test halen en voldoen aan de eisen voor het trainingsprogramma loopt altijd via de NSkiV.

Vragen en contact

Heb je vragen over de testdagen en vraag je je af of je mee mag doen? Overleg dit dan altijd eerst met je trainer. Mocht je er met je trainer niet uitkomen, dan kun je contact opnemen met de afdeling topsport en talentenherkenning via p.vanschijndel@wintersport.nl.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues