Een tussentijdse update: de drie opleidingen in Kaprun zijn bijna op de helft


Drie groepen deelnemers zijn begonnen met hun opleiding in Kaprun! Een groep op niveau 4 snowboard, een niveau 3 ski en een op niveau 4.1 ski. De gevarieerde groepen bestaan uit deelnemers met verschillende leeftijden en achtergronden. Ze zijn nu al twee of zelfs drie dagen onderweg en het is een goede start geweest! De eerste dag was, gezien de omstandigheden, uitdagend. Het was wennen voor de deelnemers om weer op de sneeuw te staan, vooral met veel sneeuw en beperkt zicht. Gelukkig brak de volgende dag de zon door en werd het een stralende dag. Op naar meer!

De niveau 4-snowboarders trapten de week af

Op zaterdag waren de snowboarders al op de piste te vinden. In de ochtend was het prachtig weer, met een goede sfeer. Ze begonnen met het verkennen van het gebied en maakten kennis met de niveau 4-opleiding, want wat houdt dat precies in? Ze kregen meteen ervaring met examentechnieken, reden in het terrein en deden een videoanalyse. Tijdens de pauze begon het hard te sneeuwen, waardoor de omstandigheden 's middags uitdagender werden, maar wel geschikt waren om aandacht te besteden aan lawineveiligheid en lekker te boarden. De twee dagen erna zetten ze het harde werk voort. Op dag drie stond de slalomspecialist, onze collega van topsport Pepijn van Schijndel, voor de groep om hen alle ins & outs van de slalom te leren. Hier maakten deelnemers kennis met de slalom, inclusief vragen zoals wanneer je de slalom toepast bij klanten, wat het doel ervan is en hoe je begeleiding biedt bij de slalom. Tot nu toe verloopt alles dus heel positief!

“Het gaat echt ontzettend lekker! De inhoud is lastig, maar wordt heel duidelijk behandeld. Er wordt veel gedaan met de vragen. Ik heb in de afgelopen dagen echt heel veel geleerd, zowel in de praktijk als theoretisch.”

De skiërs zijn de eerste twee dagen gestart

Ook de niveau 3-opleidingen zijn in volle gang! Op de eerste dag hebben de niveau 3-skiërs zich volledig ondergedompeld in het versterken van hun eigen vaardigheden. De focus lag op de vier fases van ploeg naar een vorm van parallel. Dag twee stond in het teken van parallel lang met het accent op de uitstuurfase. Een bewegingsanalyse, inclusief een videoanalyse, werd uitgevoerd. Daarnaast was er ook tijd om les te geven. Hier is het altijd goed om te ervaren dat wat je voorbereidt, ook in de praktijk blijkt te werken. Dat blijft namelijk altijd een uitdaging! Verschillende lesgeefstijlen werden behandeld, waardoor de deelnemers ook veel van elkaar konden leren. “Dat bleek ook uit de steeds meer gedetailleerde vragen die werden gesteld”, zegt één van de deelnemers.

“Je merkt echt dat het veel beter gaat, vooral omdat je meer ziet, maar ook door de gewenning. Steeds meer valt op z’n plek dus ik heb nu al een hoop geleerd”.

Beginnen bij de basis

Naast de niveau 3-opleiding is ook de niveau 4.1-opleiding goed op weg. De eerste dag hebben zij onder andere het verschil tussen de niveau 3- en niveau 4-opleidingen besproken. De deelnemers begonnen met de basis, waarbij ploeg- en paralleltechnieken aan bod kwamen. Ook hier hebben ze de vier fases van ploeg naar vormen van parallel behandeld. Op de tweede dag hebben ze de overgang gemaakt naar dynamisch lange bochten en is er ook even geoefend met dynamisch korte bochten. Daarnaast hebben ze elkaar les gegeven. Opvallend was bij het lesgeven dat “iedereen een andere aanpak heeft”, zegt een deelnemer. Dit bracht nieuwe inzichten, aangezien er vaak niet slechts één benadering is die werkt. Tot slot hebben de deelnemers kennis gemaakt met de rol van stagebegeleider. Dat is gelukkig niet zo ingewikkeld volgens een deelnemer: “dit is helemaal niet zo lastig, altijd positief beginnen en dan pas naar de feedback”. Was alles maar zo simpel ;-).

"Het is uitdagend leuk!”

De hele dag vol aan de bak

Ook na een dag op de pistes zitten de deelnemers niet stil. Wanneer de deelnemers van de piste komen, hebben ze even rust, maar al snel komen ze weer samen in een aparte ruimte. Daar bespreken ze onder andere de dag, nemen ze de theorie door en bereiden ze de lessen voor die ze de volgende dag zullen geven. Op de tweede dag hebben de skiërs van niveau 3 les gekregen in materiaalkunde, want hoe slijp en wax je je eigen ski’s? Dat bespaart veel kosten en geeft je inzicht in hoe een ski in elkaar zit. Niveau 4.1 zit volledig in de mechanica, daar komen verschillende termen in terug: dwarskrachten, centrifugaal krachten en de tangent. Dat hebben ze de volgende dag gelijk in de praktijk gebracht.

En nu door!

Voor alle deelnemers wordt het gedurende de week steeds duidelijker. Eén van hen zegt: “De puzzelstukjes vallen steeds beter op hun plek.” De deelnemers en de opleiders zijn bijna op de helft van de week en zullen dit de komende week voortzetten. Veel succes allemaal en op naar de rest van de week!

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues