Snowboardcoach Andrea Bednas in de schijnwerpers


Beeld: © IOC/Ubald Rutar

De Nederlandse snowboardcoach Andrea Bednas is net teruggekeerd uit Gangwon, waar ze snowboardatleten Katja Dutu en Sam Lieshout heeft gecoacht op de Jeugd Olympische Spelen (YOG). Ze bevond zich daar als enige vrouwelijke coach tussen veel mannelijke coaches, zoals ze zelf aangeeft: “In de wereld van freestyle snowboarden zijn er niet veel vrouwelijke coaches, en als je hier nu kijkt, ben ik eigenlijk de enige.” Gelukkig was Andrea goed voorbereid op deze situatie door haar deelname aan het Women in Sport High-performance pathway programme (WISH) van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Met haar deelname aan dit programma wordt Andrea nu geheel terecht eens in de schijnwerpers gezet!

Voorafgaand aan de YOG heeft Andrea deelgenomen aan het WISH-programma, dat vrouwelijke coaches de kans biedt om het elite niveau te bereiken. Ook andere coaches die aanwezig waren op de YOG 2024, zoals skeleton coaches Mun Ra-young (KOR) en Joska Le Conté (NED) en Olympisch curlingkampioen Jennifer Dodds (GBR) hebben aan dit programma deelgenomen. Hun ervaringen met het WISH-programma worden hier gedeeld.

Andrea Bednas vertelt in het artikel dat het WISH-programma haar heeft geholpen om te leren omgaan met situaties zoals ze die heeft meegemaakt in Gangwon, waar ze zich aanzienlijk in de minderheid voelde onder de coaches op de pistes. Ze vertelt: “Het is best intimiderend om te zien dat het alleen mannen zijn. Je moet in staat zijn voor jezelf op te komen, en dat leren ze je echt in het programma, dat je sterker bent dan je denkt dat je bent.”

En dat lukt Andrea uitstekend! Met haar streven om zichzelf voortdurend te verbeteren, haar volledige toewijding in het vak en de prettige sfeer die ze creëert in het team, behalen haar atleten prachtige resultaten. Bovendien werkt Andrea samen met de NSkiV om met haar ervaring nieuwe trainers en coaches op te leiden. Kortom, een absolute topper in haar vakgebied!

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues