Tosca de Wit en Rick Hoenderop pakken dubbele nationale titel bij NK langlauf 2024

Onder prachtige omstandigheden vonden afgelopen week de Nederlandse kampioenschappen langlauf 2024 plaats in Ramsau am Dachstein. Er werd een parcours uitgezet van zo’n 2 km langs het World Cup-parcours waarop de deelnemers flink uitgedaagd werden. Op zowel de 7,5 km vrije stijl, als de 10 km klassiek wisten Tosca de Wit en Rick Hoenderop als eerste over de streep te komen. Zij mogen zichzelf vanaf nu Nederlands Kampioen langlauf 2024 noemen.

Droomomstandigheden bij het NK langlauf 2024

De omstandigheden hadden bijna niet beter kunnen zijn voor de Nederlandse kampioenschappen langlauf 2024. In de week voor de wedstrijden heeft het nog even flink gesneeuwd en daarna werd het koud, heel koud. Dat vroeg om twee (of nog meer) extra laagjes kleding, maar die kou zorgde er wel voor dat de loipes er fantastisch bij lagen en ook de hele dag goed bleven. Tijdens de wedstrijddagen was het met name tijdens de start fris, maar nadat de eerste ronde erop zat, kwam het zonnetje achter de berg vandaan en was het puur genieten. De wedstrijden verliepen zonder problemen en in sommige categorieën werd het nog flink spannend wie de titel zou pakken. Uiteindelijk waren het dus Tosca en Rick die met de Nederlandse titels naar huis zijn gegaan.

NK langlauf-programma: 7,5 km vrije stijl, 10 km klassiek en nog twee marathons

Samen met VASA Sport organiseert de NSkiV de Nederlandse kampioenschappen langlauf tijdens het Noords Festival. Hoewel het een NK heet, is deelname ook open voor buitenlandse deelnemers. Zij maken dan geen kans op de nationale titels, maar kunnen wel strijden voor een overwinning in hun leeftijdscategorie. Dit zorgt voor een mooi deelnemersveld, met hier en daar de nodige concurrentie. Woensdag stond de eerste wedstrijd op de planning: de 7,5 km vrije stijl. Het parcours was eerder deze week al verkend en woensdag was het tijd om zo snel mogelijk die vier rondes te maken. Donderdag stond de 10 km klassiek op de agenda. Hiervoor werd hetzelfde parcours als woensdag gebruikt, maar dan met een ronde extra. Dan kunnen de deelnemers zich ook nog aanmelden voor de NK langlauf marathon klassiek en/of vrije stijl. Deze titels worden uitgereikt onder de Nederlandse deelnemers van de Dachsteinlauf, een grote langlaufmarathon in de regio die georganiseerd wordt door de lokale VVV. Kortom: een vol wedstrijdprogramma!

Maar liefst twee titels voor Rick en Tosca

De eerste twee wedstrijden zijn inmiddels achter de rug en de eerste nationale titels zijn uitgedeeld. Waar Tosca vorig jaar alleen de titel op de 10 km klassiek wist te pakken, haalde ze dit jaar beiden titels binnen. Het zilver was dit jaar voor Anna Chernilovskaya, zowel op de 7,5 km vrije stijl, als de 10 km klassiek. De derde plek ging woensdag naar Sandra ’t Hart en bij de 10 km klassiek op donderdag naar Bernadette Lohmann.

Bij de heren werd het nog een spannende wedstrijd op woensdag. Rick Hoenderop en Max Teeling lagen de hele wedstrijd nek aan nek en in de laatste eindsprint moest de winnaar van de wedstrijd bepaald worden. Hoewel het niet om de titel ging omdat Max geen Nederlandse nationaliteit heeft, gingen beide heren wel tot het uiterste om te winnen. Met slechts een verschil van een tiende van een seconde was Rick uiteindelijk de snelste van de wedstrijd. Het zilver ging, gezien het feit dat Max geen Nederlands paspoort heeft, naar Jon Einar Visser en het brons naar debutant op de NK Ronald Ligtenberg. Ook op donderdag wist Rick te winnen, maar daar was het gat met de nummer twee iets groter. Hier werd het spannend voor de plekken twee en drie. Uiteindelijk haalde Jon Einar Visser zijn tweede zilveren medaille van de week en eindigde Machiel Ittman op de derde plek.

100% genieten bij het Noords Festival in Ramsau am Dachstein

De Nederlandse kampioenschappen langlauf zijn onderdeel van het Noords Festival, georganiseerd door VASA Sport. Al jarenlang trekt deze langlaufweek begin januari vele wintersportliefhebbers om een week te genieten in de sneeuw. Hoewel de opkomst dit jaar wat minder is dan afgelopen jaar, is het 100% genieten voor alle deelnemers. Langlaufers van alle niveaus worden in Ramsau am Dachstein op het moment getrakteerd op de beste omstandigheden die je kunt wensen: het is zonnig, er ligt voldoende sneeuw en de loipes liggen er de hele dag fantastisch bij. Met een druk programma vol lessen, clinics, wedstrijden en leuke activiteiten hoeft niemand zich hier te vervelen. De beelden hieronder geven een kleine indruk van afgelopen dagen. Zoals je kunt zien, is hier niets aan gelogen.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!