Skicentrum Hoofddorp heeft nieuwe leraren opgeleid

Ook Skicentrum Hoofddorp heeft een opleiding afgerond, waardoor we er weer een grote groep leraren bij hebben! De cursisten vormden een gevarieerde groep afkomstig uit heel Nederland met diverse achtergronden. Zo was een van hen de Nederlands kampioen klimmen, twee anderen waren ervaren duikinstructeurs en een andere cursist was een fitnesslerares. In zo’n gemixte groep kunnen de cursisten veel van elkaar kunnen leren en dat is ook gebeurd. Zo zegt de opleider: “De groep heeft een enorme ontwikkeling gemaakt!”

Lesgeven op de rolbaan en borstelbaan

In Nederland ontbreken natuurlijk de bergen en sneeuw, dus beleven we wintersport op andere ondergronden, zoals borstelbanen, rolbanen en indoor sneeuwhallen. Om mensen te begeleiden op deze verschillende ondergronden is het belangrijk dat de leraar hiermee vertrouwd is. De leraar moet zelf vaardig en zelfverzekerd genoeg zijn op die ondergrond om hierop les te kunnen geven. Skicentrum Hoofddorp heeft een unieke leeromgeving voor de cursist, want zij beschikken over een rolbaan en een van de oudste borstelbanen van Nederland. Beiden zijn goed gebruikt tijdens de opleiding: “We hebben hard getraind en het was weer een feest om te mogen doen”, aldus de opleider.

De rolbaan

Skiën op de rolbaan vraagt in het begin wat gewenning en voor de meesten voelt het uitdagender dan skiën in echte sneeuw. De baan is namelijk minder vergevingsgezind, waardoor skiën meer aankomt op gevoel en techniek. Dit is een groot voordeel, want na de lessen op de rolbaan zul je merken dat je technisch aanzienlijk meer vooruit bent gegaan als je de echte sneeuw weer opzoekt. Als lesgever kun je mensen goed begeleiden op de rolbaan. Omdat de skiër of snowboarder op één plek blijft staan, maken ze in korte tijd veel bochten waarbij de condities gelijk blijven. Zo kun je als leraar om de cursist heen lopen of ernaast blijven staan en de skiër of snowboarden makkelijk voorzien van feedback.

De borstelbaan

De borstelbaan, ook wel bekend als de outdoorbaan, heeft zijn naam te danken aan de vroegere borstels waaruit de baan bestond.Tegenwoordig zijn deze bijna overal vervangen door plastic matten. De afdaling op deze baan is vergelijkbaar met die in een indoor skihal, hoewel de ondergrond harder en gladder is. Hierdoor word je sneller afgestraft als je een fout maakt. Het voordeel hiervan is dat je heel bewust leert bewegen en een goede basistechniek ontwikkelt. Als lesgever breng je skiërs en snowboarders bij hoe ze hun bewegingsvaardigheid kunnen verfijnen en verbeteren, terwijl je ze vertrouwd maakt met het gevoel van afdalen. En dit alles in de frisse buitenlucht!

Ben je geïnteresseerd in een niveau 2-opleiding?

We bieden opleidingen aan voor skiën, snowboarden, langlaufen en aangepaste wintersporten. Bekijk de website voor alle details en de planning. Als je vragen hebt, kun je mailen naar opleidingen@wintersport.nl.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues