Het N(J)K Baan bij de Schans: een zonnige, gezellige en vooral spannende dag


Afgelopen zondag vonden de Nederlandse (jeugd)kampioenschappen baan plaats bij De Schans in Uden. Onder het genot van een zonnetje gingen eerst de jongste skiërs door het Snowstar-parcours, waarna het NJK U12, NJK U14-U16 en het NK volgde. In totaal vier wedstrijden op een dag dus. Het werd een lange, maar zeer geslaagde dag in Uden!

Maar liefst 70 deelnemers aan start bij de Snowstar baan

Sinds dit jaar mogen alle U8-, U10- en U12-skiërs meedoen met de Snowstar, of ze nu meedoen met het NJK of niet. Dat was te merken, want er deden maar liefst 70 skiërs mee aan deze funrace. Voor het parcours werd van alles gebruikt: van reuzenslalompoorten tot wellen en stubbies en er zat zelfs een klein schansje in. De deelnemers mochten eerst een oefenrun doen zonder tijd om de slalom te verkennen en daarna volgden drie runs op tijd. Voor sommige deelnemers was het eerst even spannend, maar in de laatste run ging iedereen vol gas naar beneden met een hoop lachende gezichten als gevolg. Het was een mooi begin van de dag waarbij Ninte Hoevenaars (U8-D), Ties Rector (U8-H), Isabel Hoekstra (U10-D), Jack Dubbelman (U10-H), Jacky Verweij (U12-D) en Krijn Kramer (U12-H) er met de winst vandoor gingen.

NJK baan U12 levert twee nieuwe Nederlandse jeugdkampioenen op: Jeanne Geelkerken en Krijn Kramer

De volgende wedstrijd op het programma was het NJK baan voor de U12-skiërs. De Snowstar slalom werd omgeruild voor de stubbieslalom en de start werd verplaatst naar de nieuwe startheuvel op De Schans. Inmiddels was de zon doorgebroken en stonden de deelnemers in het zonnetje op te warmen en hun teamgenootjes aan te moedigen. De jonge skiërs maakten er een spannende strijd van, want uiteindelijk zat er slechts 0.02 seconde verschil tussen de nummer één en twee bij de meiden… Na twee runs mochten Jeanne Geelkerken (U12-D) en Krijn Kramer (U12-H) zichzelf de nieuwe Nederlandse jeugdkampioenen U12 noemen.

Lara Martens en Daen Bruin Nederlandse jeugdkampioenen baan 2023

’s Middags was het tijd voor de U14- en U16-skiërs om in actie te komen. De slalom, met in het begin al een gemene combinatie, werd goed verkend en daarna kon de strijd beginnen. Titelverdediger bij de dames, Lara Martens, was wederom van de partij. Bij de mannen werd het spannend wie zich na de wedstrijd de nieuwe Nederlands kampioen mocht noemen.
Martens heeft haar titel van Nederlands jeugdkampioen baan weten te behouden. Dit jaar was ze wederom de snelste in de categorie U14-U16, al zaten Jara Hulsenboom (2e), Dieke van Zuijlen (3e) en Fayeline Schyfsma (4e) haar op de hielen. Het hele seizoen is het al een spannende strijd tussen de vier dames. Bij de heren mocht Daen Bruin op het hoogste podium klimmen, hij wist een snellere tijd neer te zetten dan Luka Eschgfaller (2e) en Dirk van Hassel (3e). Van beide categorieën mochten de drie snelste skiërs door naar het NK baan. Daarnaast waren ook Luna Verwijst (U14-D) en Jop Pelgrim (U14-H) de snelste in hun categorie en mochten op het hoogste podium klimmen.

Britt van Winsen en Luka Eschgfaller kronen zich tot Nederlands kampioenen baan 2023

Tot slot stond het NK baan nog op het programma voor de junioren, senioren en masters. Het publiek maakte zich op voor nog een laatste spektakel en dat werd het zeker! De slalom was snel gestoken, dus de deelnemers moesten flink hun best doen. Onder luid gejuich van het publiek kwamen de skiërs beneden en tot de laatste deelnemer bleef het spannend. Britt van Winsen wist voor de vierde keer de titel binnen te halen, gevolgd door Fleur de Wolf (2e) en Dieke van Zuijlen (3e). Van Zuijlen mocht dus voor de tweede keer die dag op het podium klimmen. Bij de heren wist Tim Adrichem zijn titel niet te behouden, hij moest genoegen nemen met een tweede plek. De winst ging naar Luka Eschgfaller (U18), die doorstroomde vanuit de NJK, en de gedeelde derde plek was voor Max van den Akker en Thijmen Bruins. Bij de U18-D wist Dieke van Zuijlen de snelste tijd op de klok te zetten.

Namens De Schans en de Nederlandse Ski Vereniging feliciteren we alle winnaars van de N(J)K baan en Snowstar. De volledige uitslag vind je op data.wintersport.nl.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues