Vooruitblik World Cups: met o.a. herkansing voor snowboard freestylers

We blikken elke week vooruit op alle World Cups en wereldkampioenschappen van het skiën, snowboarden, biatlon, langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie waar Nederlanders aan de start staan. Deze week komen Jeroen Kampschreur, Niels de Langen, Barbara van Bergen, Chris Vos, Lisa Bunschoten, Niek van der Velden, Sam Vermaat en Melissa Peperkamp in actie.


World Cup paraskiën in Saalbach-Hinterglemm met Jeroen Kampschreur, Niels de Langen en Barbara van Bergen

Barbara van Bergen tijdens het WK in Espot. Beeld: Toni Grases / Photoset Es.

Op het wereldkampioenschap paraskiën in Espot slaagden Jeroen Kampschreur, Niels de Langen en Barbara van Bergen erin om in totaal zes medailles te winnen. Het absolute hoogtepunt daarbij was de wereldtitel van Barbara van Bergen. Jeroen Kampschreur won vier medailles en Niels de Langen won één medaille. Deze week kunnen de Nederlanders alweer jagen op nieuw succes, want ze komen deze week in actie op de World Cup in het Oostenrijkse Saalbach-Hinterglemm.

Kampschreur laat vanuit Saalbach weten alvast veel zin te hebben in deze volgende wedstrijden: “Het is snel achter elkaar, maar ik ben dit gewend. Uiteindelijk moet je als skiër gewoon ready zijn om een heel seizoen te pieken. Vier dagen thuis tussendoor heeft me goed gedaan en ik voel me superfit!”

Aanvang afdaling: woensdag 8 februari vanaf 10.30.
Aanvang afdaling: donderdag 9 februari vanaf 10.30.
Aanvang super-G: vrijdag 10 februari vanaf 10.30.
Aanvang super-G: zaterdag 11 februari vanaf 10.30.

Saalbach: geen hoge toppen, maar een mooi allround skigebied

Een van de bekendste skigebieden van Oostenrijk is Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. En Nederlandse week? In Saalbach-Hinterglemm is het iedere week Nederlandse week. Er zijn weinig skigebieden die zo populair zijn bij Nederlandse wintersporters als dit uigestrekte skidomein. Dat heeft natuurlijk een reden: Het skigebied is gevarieerd, de dorpen gezellig en de après-ski van een niveau waarvan je de volgende dag wenste dat je die laatste paar biertjes maar had laten staan. Bovendien heeft de verbinding met Fieberbrunn het skigebied nóg aantrekkelijker gemaakt. Meer informatie vind je op onze pagina op wintersport.nl over Saalbach-Hinterglemm.


World Cup parasnowboarden in Cortina d’Ampezzo met Chris Vos en Lisa Bunschoten

Chris Vos tijdens de World Cup in Pyhä. Beeld: Simo Vilhunen.

Chris Vos en Lisa Bunschoten hebben hun camper ingepakt en zijn inmiddels naar de Alpen gereden. De komende weken zullen ze in de bergen vertoefen, onder andere voor de World Cup in Cortina d’Ampezzo en het WK in La Molina. De World Cup in Italië wordt de derde World Cup van het seizoen voor het Nederlandse koppel. Ze zullen racen op de course waarop Glenn de Blois afgelopen week nog vierde werd.

Vos won eerder beide banked slaloms in Landgraaf, terwijl Bunschoten een eerste en een derde plek wist te bemachtingen. Het zal een bevestiging geweest zijn voor het koppel dat ze op de goede weg zijn in het eerste seizoen dat ze niet meer trainen in focusprogramma van de bond. Ze worden nog wel financieel ondersteund, maar vanaf dit seizoen richten ze hun programma zelf in. En de zeges in Landgraaf bleken inderdaad geen toeval te zijn, want ook in Pyhä, ditmaal op de snowboardcross, presteerde het Nederlandse koppel goed en dus mogen ze een aantal medailles meenemen terug naar huis. Lisa Bunschoten slaagde erin om beide World Cups te winnen, terwijl Chris Vos een tweede en een vierde plek wist te bemachtigen.

“Ik heb heel veel zin in de World Cup in Cortina! Gaaf dat we dit seizoen meerdere wedstrijden in Italië hebben. Ik heb een heel goed gevoel overgehouden aan de SBX (snowboardcross, red.) in Pyhä en zeker ook aan de trainingsweek die we daar daarna nog gehad hebben, ik hoop dit door te trekken in Cortina en de andere wedstrijden die daarna volgen!”, aldus Bunschoten.

Aanvang snowboardcross: woensdag 8 februari vanaf 11.00.
Aanvang snowboardcross: donderdag 9 februari vanaf 11.00.

Cortina d’Ampezzo: mondain skigebied in het hart van de Dolomieten

Het ‘stadse’ dorp van Cortina d’Ampezzo ligt midden in de landschappelijk zeer indrukwekkende Ampezzo vallei. Het chique en mondaine dorp ligt op een hoogte van 1224 meter. Naast Cortina liggen verschillende niet al te grote deelgebieden. Tofana is het grootste, gevolgd door Faloria en Cinque Torri Meer informatie vind je op onze pagina op wintersport.nl over Cortina d’Ampezzo.


World Cup snowboard freestyle: slopestyle in Calgary met Niek van der Velden, Sam Vermaat en Melissa Peperkamp

Melissa Peperkamp tijdens de World Cup in Mammoth Mountain. Beeld: Buchholz / FIS Snowboard

De nationale selectie snowboard freestyle heeft de oversteek gemaakt naar de Verenigde Staten. Afgelopen weekend stonden ze daar aan de start van de World Cup slopestyle in Mammoth Mountain. Het was de derde keer dit seizoen dat de voltallige Nederlandse selectie aan de start zal verschijnen van een World Cup, nadat de selectie ook al volledig was vertegenwoordigd in zowel Kreischberg als Laax.

De hoogtepunten van dit seizoen tot afgelopen weekend waren de finaleplaatsen voor Niek van der Velden (vierde in Copper Mountain) en Melissa Peperkamp (vierde in Edmonton, zevende in Kreischberg). Eerder dit seizoen waren zowel Van der Velden als Peperkamp dus al goed in vorm bij wedstrijden in Noord-Amerika. Van der Velden heeft bovendien goede herinneringen aan Mammoth Mountain zelf, want begin 2022 werd hij daar tweede op de World Cup. Ook afgelopen weekend toonden zowel Peperkamp als Van der Velden zich weer op het Noord-Amerikaanse contintent. Van der Velden kwalificeerde zich als vijfde voor de finale, terwijl Peperkamp zich met een zevende plek ook voor de finale kwalificeerde.

Sam Vermaat was de laatste weken goed op dreef en toont momenteel veel progressie. In Mammoth Mountain kon de Nederlander echter niet de gewenste run landen, ondanks dat het gevoel goed was. Vermaat moest zich daarom ditmaal tevreden stellen met een 44e plek. Casper Wolf kwam ten val in de training, kneusde enkele ribben en besloot uiteindelijk om niet te starten. De situatie verbeterde de afgelopen dagen onvoldoende en dus heeft Wolf samen met de trainers besloten om niet deel te nemen in Calgary en al eerder terug te vliegen naar huis.

De finale van de World Cup slopestyle stond gepland voor vrijdag, maar wegens de harde wind werd deze een dag verplaatst naar de zaterdag. Toen de harde wind ook op zaterdag maar niet ging liggen waren de organisatoren genoodzaakt om de finale te cancelen. De resultaten uit de kwalificaties werden daardoor uiteindelijk genoteerd als eindresultaten. Dat betekent dus een vijfde (Van der Velden) en een zevende (Peperkamp) plek voor de Nederlanders.

In Calgary wacht de volgende World Cup op Noord-Amerikaanse bodem. Kunnen we wederom ereplaatsen verwachten van de Nederlanders?

Aanvang kwalificatie slopestyle Heat 1 (m): vrijdag 10 februari vanaf 18:00.
Aanvang kwalificatie slopestyle Heat 2 (m): vrijdag 10 februari vanaf 21:00.
Aanvang kwalificatie slopestyle (v): zaterdag 11 februari vanaf 18:00.
Aanvang halve finale slopestyle (m): zaterdag 11 februari vanaf 21:00.
Aanvang finale slopestyle (v): zondag 12 februari vanaf 18:00.
Aanvang finale slopestyle (m): zondag 12 februari vanaf 20:00.

Bekijk de World Cup slopestyle in Calgary live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups snowboarden zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.


Meer informatie over onze topsportprogramma’s en atleten

De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) begeleidt bijzondere talenten en topsporters in hun ontwikkeling. Voor kansrijke wintersporters die de ambitie, het talent en het doorzettingsvermogen hebben om hogerop te komen, zijn er nationale selecties en individuele programma’s. Elk topsportprogramma van de NSkiV heeft tot doel het behalen van podiumplaatsen tijdens World Cups, wereldkampioenschappen en uiteindelijk de Olympische en Paralympische Spelen. In Nederland hebben we twee focusprogramma’s in samenwerking met het NOC*NSF, te weten snowboard freestyle en paraski. In de andere disciplines zijn ook individueel kansrijke atleten actief op het hoogste internationale niveau: de World Cups en internationale toernooien.

TeamNL, hét sportteam dat Nederland 365 dagen per jaar vertegenwoordigt op internationaal topniveau, bestaat al sinds 2016. Maar vanaf deze winter kent het een eigen subdivisie genaamd TeamNLsnow, die alle sneeuwsporters omvat. Maar liefst twintig atleten in totaal, van paraski tot snowboardfreestyle en alles daartussen. Wil je weten wat ze allemaal uitspoken? Volg ze dan op Instagram via @TeamNLsnow.

Neem eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues