Zilveren medaille voor Daan Stam op snowboardcross bij de EYOF

Daan Stam wint zilver op de snowboardcross bij de EYOF

Verschillende Nederlandse atleten komen in actie bij grote toernooien deze week. En met succes! De tweede zilveren medaille op de EYOF is inmiddels een feit dankzij een tweede plek voor snowboarder Daan Stam op de EYOF (European Youth Olympic Festival) in het Italiaanse Friuli Venezia Giulia. In de finale van de snowboardcross eindigde de Nederlandse als tweede, achter Achille Leleu. Wel wist hij Felix Kurt Schwenkel en Stepan Hlavacek achter zich te houden.

Sterke Stam bereikt overtuigend de finale

Zowel in de kwartfinale als in de halve finale stond er geen maat op Daan Stam. In beide heats kwam de Nederlander als eerste over de finish en zo bereikte hij overtuigend de finale. Uiteindelijk kwam hij in die finale dus net tekort om ook daar als eerste over de streep te komen. Toch kan de Nederlander tevreden terugkijken op z’n deelname aan de EYOF, want hij is niet alleen een ervaring maar ook een zilveren medaille rijker!

Meer over de EYOF

Om topsporter te worden, leggen de talenten een lange weg af. Onderdeel daarvan zijn het de EYOF en de YOG (Youth Olympic Games). Tijdens deze jeugdevenementen krijgen de jonge talenten van TeamNL de kans om ervaringen op te doen en te leren hoe het is om op zo’n groot internationaal toernooi te staan. Bij deze evenementen gelden dezelfde regels als op de Olympische Spelen, wat de ervaring nog groter maakt. De YOG vindt net als de Olympische Spelen om de vier jaar plaats en de EYOF iedere twee jaar. Beide evenementen, waar sporttalenten tussen de 14 en 18 jaar oud aan mee mogen doen, hebben zowel een zomer- als een wintereditie.

Meer informatie over onze topsportprogramma’s en atleten

De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) begeleidt bijzondere talenten en topsporters in hun ontwikkeling. Voor kansrijke wintersporters die de ambitie, het talent en het doorzettingsvermogen hebben om hogerop te komen, zijn er nationale selecties en individuele programma’s. Elk topsportprogramma van de NSkiV heeft tot doel het behalen van podiumplaatsen tijdens World Cups, wereldkampioenschappen en uiteindelijk de Olympische en Paralympische Spelen. In Nederland hebben we twee focusprogramma’s in samenwerking met het NOC*NSF, te weten snowboard freestyle en paraski. In de andere disciplines zijn ook individueel kansrijke atleten actief op het hoogste internationale niveau: de World Cups en internationale toernooien.

TeamNL, hét sportteam dat Nederland 365 dagen per jaar vertegenwoordigt op internationaal topniveau, bestaat al sinds 2016. Maar vanaf deze winter kent het een eigen subdivisie genaamd TeamNLsnow, die alle sneeuwsporters omvat. Maar liefst twintig atleten in totaal, van paraski tot snowboardfreestyle en alles daartussen. Wil je weten wat ze allemaal uitspoken? Volg ze dan op Instagram via @TeamNLsnow.

Neem eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

Dutch SBX Team: in de voetsporen van Daan Stam

Ben jij een fanatieke snowboarder? En wil jij je verder ontwikkelen? Train dan mee met Dutch SBX Team. Elke maandag- en vrijdagavond tussen 19:30 en 21:00 traint het team in SnowWorld Zoetermeer.

Het team bestaat uit meerdere enthousiaste boarders van diverse leeftijden en het uitgangspunt is het maken van progressie. De trainingen richten zich op meerdere aspecten, waardoor ook je freestyle-skills flink kunnen verbeteren. Het team organiseert internationale trips en wedstrijden. Het team biedt drie verschillende abbonnementen, en dus kan je een abbonnement naar keuze kiezen. Plezier staat altijd voorop en iedereen ontwikkelt zich op z’n eigen niveau en tempo.

Het bewijs dat je jezelf kan ontwikkelen tot een potentiele (internationale) topper zijn bijvoorbeeld Melissa Peperkamp en Daan Stam. Melissa Peperkamp trainde bij Dutch SBX Team en kwam afgelopen februari in actie op de Olympische Spelen van Beijing. Daar werd ze onder andere zesde op de big air. Daan Stam kwam afgelopen seizoen in actie op het JWK op de snowboardcross, won nu dus zilver op de EYOF en zal binnenkort zijn debuut maken op het World Cup-circuit.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues