Terugblik World Cups: twee top tien-klasseringen voor Michelle Dekker

We blikken elke week vooruit op alle World Cups en wereldkampioenschappen van het skiën, snowboarden, biatlon, langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie waar Nederlanders aan de start staan. Deze week kwamen Michelle Dekker, Niek van der Velden, Casper Wolf, Sam Vermaat en Melissa Peperkamp in actie. Ook de eerste races van het WK paraskiën zouden plaatsvinden op afgelopen zaterdag en zondag, maar de races werden gecanceld wegens de harde wind.


World Cup snowboarden: parallelslalom in Bansko met Michelle Dekker

Michelle Dekker in Bansko. Beeld: Miha Matavz/FIS.

Michelle Dekker stond ook vorige week al aan de start van twee World Cups, wat resulteerde in een DSQ en een twaalfde plek. Die twaalfde plek was natuurlijk niet onverdienstelijk, maar door haar World Cup-zege in Carezza vorige maand heeft ze de lat voor zichzelf wel wat hoger gelegd. In Bansko behaalde Dekker op de dubbele World Cup twee mooie top tien-klasseringen.

Sinds het seizoen 2007/2008 heeft Bansko al acht evenementen georganiseerd in verschillende skidisciplines van de FIS World Cup, evenals twee World Cups snowboard. In 2021 was Bansko het toneel van het FIS JWK alpineskiën. Het beste winterresort van Bulgarije heeft zichzelf bewezen als een bekwame gastheer, in staat om van elk evenement een echt wintersportfeest te maken.

“Ik vind echt super leuk om weer een World Cup in Bansko te hebben en kijk er heel erg naar uit!”, aldus Dekker in aanloop naar de World Cup.

Dekker toont al meer dan een jaar aan dat het met de snelheid wel snor zit. Ook in Bulgarije behoorde de Nederlandse wederom tot de snelsten. Op zaterdag resulteerde dat in een vierde plek in de kwalificaties en op zondag in een vijfde plek in de kwalificaties. In de finals was er op beide dagen echter niks of niemand opgewassen tegen de Zwitserse Julie Zogg. Dekker kan echter tevreden terugkijken op de dubbele World Cup in Bansko met een zesde plek (zaterdag) en een negende plek (zondag).


World Cup snowboard freestyle: slopestyle in Laax met Melissa Peperkamp, Niek van der Velden, Sam Vermaat en Casper Wolf

Inmiddels hebben we alle World Cups big air achter de rug en zijn we begonnen aan een reeks World Cups slopestyle. De Laax Open was de eerste in deze reeks van World Cups. Hoewel de Nederlanders meer ervaring op de slopestyle hebben, mede vanwege de trainingsmogelijkheden, presteren ze de afgelopen periode juist erg goed op de big air. Dat het met de vorm van Melissa Peperkamp en Niek van der Velden goed zit bewezen ze de afgelopen weken wel. Zo werd Peperkamp vierde in Edmonton, negende in Copper Mountain en zevende in Kreischberg. Van der Velden werd vierde in Copper Mountain.

Europa’s meest prestigieuze snowboardwedstrijd opent nu ook de pistes voor het freestyle skiën. Het internationaal bekende evenement vulde het programma dus aan met een andere veelbelovende freestyle-discipline. Op de Crap Sogn Gion op 2252 meter boven zeeniveau deden circa rond 300 deelnemers van over de hele wereld mee de World Cup.

Bij de mannen stonden Sam Vermaat, Niek van der Velden en Casper Wolf aan de start. Sam Vermaat presteerde met een zeventiende plek goed, want dat is z’n beste World Cup-resultaat tot nu toe. Bij zowel Van der Velden (35e) als Wolf (49e) kwam het er niet helemaal uit in de kwalificaties. Marcus Kleveland pakte de World Cup-zege.

Bij de vrouwen presteerde Melissa Peperkamp zeer behoorlijk, maar met een elfde plek in de kwalificaties kwam ze net tekort voor een finaleplek. Uiteindelijk ging de winst Zoi Sadowksi-Synnott.


Meer informatie over onze topsportprogramma’s en atleten

De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) begeleidt bijzondere talenten en topsporters in hun ontwikkeling. Voor kansrijke wintersporters die de ambitie, het talent en het doorzettingsvermogen hebben om hogerop te komen, zijn er nationale selecties en individuele programma’s. Elk topsportprogramma van de NSkiV heeft tot doel het behalen van podiumplaatsen tijdens World Cups, wereldkampioenschappen en uiteindelijk de Olympische en Paralympische Spelen. In Nederland hebben we twee focusprogramma’s in samenwerking met het NOC*NSF, te weten snowboard freestyle en paraski. In de andere disciplines zijn ook individueel kansrijke atleten actief op het hoogste internationale niveau: de World Cups en internationale toernooien.

TeamNL, hét sportteam dat Nederland 365 dagen per jaar vertegenwoordigt op internationaal topniveau, bestaat al sinds 2016. Maar vanaf deze winter kent het een eigen subdivisie genaamd TeamNLsnow, die alle sneeuwsporters omvat. Maar liefst twintig atleten in totaal, van paraski tot snowboardfreestyle en alles daartussen. Wil je weten wat ze allemaal uitspoken? Volg ze dan op Instagram via @TeamNLsnow.

Neem eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues