Vooruitblik World Cups en WK paraskiën: prolongeert Kampschreur z'n wereldtitel?

Espot. Beeld: www.espotesqui.cat/en/paraski2023/

We blikken elke week vooruit op alle World Cups en wereldkampioenschappen van het skiën, snowboarden, biatlon, langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie waar Nederlanders aan de start staan. Deze week komen Jeroen Kampschreur, Niels de Langen, Barbara van Bergen, Michelle Dekker, Niek van der Velden, Casper Wolf, Sam Vermaat en Melissa Peperkamp in actie. In het geval van Kampschreur, De Langen en Van Bergen zal dat zijn op het wereldkampioenschap paraskiën is Espot, Spanje. Zitskiër Kampschreur verdedigt in Spanje onder andere z’n wereldtitel super-G, die hij vorig jaar in Lillehammer behaalde.


Wereldkampienschap paraskiën in Espot met Kampschreur, De Langen en Van Bergen

Ondanks ongebruikelijk warme temperaturen in het grootste deel van Europa deze winter, slaagden de organisatoren in Espot erin genoeg sneeuw veilig te stellen om de hellingen voor alle wedstrijden te prepareren, waardoor de wereldkampioenschappen kunnen plaatsvinden zoals gepland. Eerder werd wel bekend dat het WK parasnowboarden wel moest worden verplaatst vanwege de sneeuwcondities. De huidige kritieke sneeuwsituatie in La Molina, waar het WK parasnowboarden plaatsvindt, maakt dat de wedstrijden moeten worden uitgesteld.

Jeroen Kampschreur werd in Lillehammer vorig jaar wereldkampioen op het onderdeel super-G. Na zijn acht eerdere wereldtitels, voegde Kampschreur vlak voor de Paralympische Spelen een negende wereldtitel aan zijn palmares toe. De Nederlander was toen veel te snel voor z’n Noorse rivaal Jesper Pedersen. De zitskiër gaat voor een constant WK: “Doelstellingen zijn voor mij op dit moment niet bepaalde resultaten. De pistes zijn vrij vlak, dus dat is in mijn nadeel. Mijn doelstelling is vooral om op mezelf te focussen en zo goed als mogelijk met de omstandigheden als zachte sneeuw, eventueel onrustige pistes en glijstukken om te gaan.”

Barbara van Bergen kende een rommelig begin van het seizoen met een blessure en ziekte, maar is nu gelukkig weer helemaal fit: “Mijn voorbereidingsseizoen was verre van optimaal, dus belangrijk is om me puur op het skiën te richten en niet op de resultaten. En dan wie weet…”

Het schema voor de komende wereldkampioenschappen is als volgt:

  • 20 januari - Openingsceremonie
  • 21 januari - super-G
  • 22 januari - Combinatie
  • 24 januari - Afdaling
  • 25 januari - Reuzenslalom - vrouwen
  • 26 januari - Reuzenslalom - mannen
  • 27 januari - Slalom - vrouwen
  • 28 januari - Slalom - mannen
  • 29 januari - Parallelevenement

Samenwerking Johan Cruyff Foundation

Samen met de Johan Cruyff Foundation vergroten we het aanbod van aangepast wintersporten. De samenwerking bevat een aantal initiatieven waarmee jongeren in aanraking kunnen komen met aangepast wintersporten. Op de Para Snow Day kunnen mensen dus kennismaken met de wintersport. Via wedstrijdtrainingen en trainingsweken worden de jongeren vervolgens voorbereid op nationale of internationale wedstrijden.


World Cup snowboard freestyle: slopestyle in Laax met Melissa Peperkamp, Niek van der Velden, Sam Vermaat en Casper Wolf

Net als afgelopen weekend staan er ook in Laax weer vier Nederlanders aan de start van een World Cup. Alle resterende World Cups van dit seizoen zijn World Cups slopestyle. Hoewel de Nederlanders meer ervaring op de slopestyle hebben, mede vanwege de trainingsmogelijkheden, presteren ze de afgelopen periode juist erg goed op de big air. Dat het met de vorm van Melissa Peperkamp en Niek van der Velden goed zit bewezen ze de afgelopen weken wel. Zo werd Peperkamp vierde in Edmonton, negende in Copper Mountain en zevende in Kreischberg. Van der Velden werd vierde in Copper Mountain.

Europa’s meest prestigieuze snowboardwedstrijd opent nu ook de pistes voor het freestyle skiën. Het internationaal bekende evenement vult het programma dus aan met een andere veelbelovende freestyle-discipline. Op de Crap Sogn Gion op 2252 meter boven zeeniveau ontmoeten circa rond 300 deelnemers van over de hele wereld zich voor de World Cup.

Niek van der Velden beaamt dat de komende World Cup in Laax één van de hoogtepunten van het seizoen is: “Het is een hele grote wedstrijd binnen de snowboardwereld, dus leuk om er dan ook aan mee te kunnen doen! Ik heb er dan ook erg veel zin in en hopelijk kan ik een goed resultaat neerzetten.”

Ook Sam Vermaat kijkt er reikhalzend naar uit: “Het is een supermooie wedstrijds altijd. Ik hoop dat het weer meezit en dan denk ik dat het zeker een show gaat zijn.”

Casper Wolf probeert de focus zoveel mogelijk op zichzelf te houden deze week: “Ik kom net terug van een schouderblessure, dus het is allemaal nog even een beetje wennen en inkomen. Maar ik heb er zeker zin in.”

Aanvang kwalificatie slopestyle (m): woensdag 18 januari vanaf 9.45 (H1) en 12.35 (H2).
Aanvang kwalificatie slopestyle (v): vrijdag 20 januari vanaf 13.15.
Aanvang finals slopestyle (m/v): zaterdag 21 januari vanaf 13.15.

Bekijk de World Cup slopestyle in Laax live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups snowboarden zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.

Laax: ideale en populaire wintersportplaats voor snowboarders

Het dorp Laax is een populaire wintersportplaats waar veel snowboarders hun onderkomen zoeken. Om het centrum van Laax zoveel mogelijk autovrij te houden is ervoor gekozen om de vele hotels en appartementencomplexen buiten het dorp te bouwen. Het dorp vormt samen met de dorpen Flims en Falera een van de grootste aaneengesloten skigebieden met 188 kilometer aan pistes, waarbij er zowel voor de beginners als voor de goed geoefende skiër ruim voldoende mogelijkheden zijn. Een uitgebreid en gevarieerd gebied, gelegen op sneeuwzekere hoogte en op goed bereisbare afstand van Nederland. Het skigebied wordt ontsloten door moderne liften en is vanuit alle dorpen bereikbaar. Meer informatie vind je op onze pagina op wintersport.nl over Laax.


World Cup snowboarden: parallelslalom in Bansko met Michelle Dekker

Michelle Dekker stond vorige week al aan de start van twee World Cups, wat resulteerde in een DSQ en een twaalfde plek. Die twaalfde plek was natuurlijk niet onverdienstelijk, maar door haar World Cup-zege in Carezza vorige maand heeft ze de lat voor zichzelf wel wat hoger gelegd en dus zal ze in het Bulgaarse Bansko jagen op een hogere positie.

Sinds het seizoen 2007/2008 heeft Bansko al acht evenementen georganiseerd in verschillende skidisciplines van de FIS World Cup, evenals twee World Cups snowboard. In 2021 was Bansko het toneel van het FIS JWK alpineskiën. Het beste winterresort van Bulgarije heeft zichzelf bewezen als een bekwame gastheer, in staat om van elk evenement een echt wintersportfeest te maken.

“Ik vind echt super leuk om weer een World Cup in Bansko te hebben en kijk er heel erg naar uit!”, aldus Dekker in aanloop naar de World Cup.

Aanvang kwalificatie parallelslalom: zaterdag 21 januari vanaf 8:00.
Aanvang finals parallelslalom: zaterdag 21 januari vanaf 12.00.
Aanvang kwalificatie parallelslalom: zondag 22 januari vanaf 8:00.
Aanvang finals parallelslalom: zondag 22 januarivanaf 12.00.

Bekijk de World Cup parallelslalom in Bansko live bij Eurosport en discovery+
Alle World Cups snowboarden zijn live te volgen bij Eurosport en discovery+. Klik hier voor meer informatie over Eurosport en discovery+.


Meer informatie over onze topsportprogramma’s en atleten

De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) begeleidt bijzondere talenten en topsporters in hun ontwikkeling. Voor kansrijke wintersporters die de ambitie, het talent en het doorzettingsvermogen hebben om hogerop te komen, zijn er nationale selecties en individuele programma’s. Elk topsportprogramma van de NSkiV heeft tot doel het behalen van podiumplaatsen tijdens World Cups, wereldkampioenschappen en uiteindelijk de Olympische en Paralympische Spelen. In Nederland hebben we twee focusprogramma’s in samenwerking met het NOC*NSF, te weten snowboard freestyle en paraski. In de andere disciplines zijn ook individueel kansrijke atleten actief op het hoogste internationale niveau: de World Cups en internationale toernooien.

TeamNL, hét sportteam dat Nederland 365 dagen per jaar vertegenwoordigt op internationaal topniveau, bestaat al sinds 2016. Maar vanaf deze winter kent het een eigen subdivisie genaamd TeamNLsnow, die alle sneeuwsporters omvat. Maar liefst twintig atleten in totaal, van paraski tot snowboardfreestyle en alles daartussen. Wil je weten wat ze allemaal uitspoken? Volg ze dan op Instagram via @TeamNLsnow.

Neem eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues