Noords Festival met verse sneeuw weer terug als vanouds met een bomvol programma


Afgelopen week was het druk op de loipes in Ramsau am Dachstein: ruim 100 Nederlanders waren er aanwezig voor het Noords Festival van Vasa Sport en de NSkiV. Een paar jaar ging het niet door, maar deze editie was het weer als vanouds: met leerzame trainingen, leuke clinics en bijzondere activiteiten. Daarnaast vond hier natuurlijk ook het NK langlauf plaats. Tel daar nog wat verse sneeuw bij op en je snapt dat het een heerlijke week was voor de deelnemers!

Een lenteachtig begin van de week

De meeste deelnemers kwamen zaterdag aan en zagen bij aankomst vooral groene weilanden met de witte loipes erdoorheen. Geen verrassing, want iedereen wist al dat de omstandigheden niet optimaal waren. Toch was het Ramsau gelukt om een leuk rondje loipes neer te leggen en vol enthousiasme werd er zondag in de langlaufski’s gestapt. Die dag stonden ook meteen de eerste trainingen op de planning, zowel voor skating als voor klassiek. Gelukkig leek het alleen aan het begin van de week lente, op maandag keerde de winter terug en kleurde Ramsau weer wit. Dat zorgde in elk geval weer voor een winters sfeertje tijdens het langlaufen. Leuk om te weten is dat het Weltmeister Stadion in Ramsau het startpunt voor de lessen en de loipes was. In 1999 vonden hier de wereldkampioenschappen langlaufen plaats en sindsdien is het stadion jaarlijks nog in gebruik.

Programma vol trainingen, clinics, wedstrijden en leuke activiteiten

Vasa Sport biedt tijdens het Noords Festival iedere keer weer een vol programma aan op verschillende niveaus. Zo blijft de week toegankelijk voor iedereen, of je nou voor het eerst op langlaufski’s staat of al jaren ervaring hebt. De week begon met twee dagen vol trainingen, gevolgd door een dag met training en parcoursverkenning op dinsdag. Zo konden de deelnemers van de Nederlandse Kampioenschappen langlaufen de route van de wedstrijd alvast bekijken. Vervolgens was het op woensdag- en donderdagochtend tijd voor de wedstrijden. Na de lunch stonden nog een biatlonclinic, sneeuwschoenwandeling en afdaaltraining op de planning. De week werd afgesloten met een langlauftocht om de Rittisberg op vrijdag en een marathon op zaterdag. Je snapt het al, niemand heeft zich een dag verveeld in Ramsau!

Eerste Nederlandse titels verdeeld onder winterse omstandigheden

Onderdeel van het Noords Festival is het NK langlauf. Het was even puzzelen en improviseren, maar samen met Vasa Sport lukte het om een leuke route uit te zetten. Woensdag 11 januari werd de NK langlauf 7,5 km vrije stijl georganiseerd en donderdag 12 januari de NK langlauf 10 km klassiek. De eerste Nederlandse damestitel ging op woensdag naar Anna van der Rhee, gevolgd door Tosca de Wit op de tweede plaats en Anna Chernilovskaya met de derde tijd. Bij de heren klom Rick Hoenderop op het hoogste podium, ging het zilver naar Ian Pennekamp en mocht Niek Heldoorn het brons ontvangen. Op donderdag zorgden de dames met een nek-aan-nek race voor een waar spektakel. Uiteindelijk wist Tosca de Wit in de laatste bocht voor de finish toch de leiding te pakken en werd zij Nederlands Kampioen langlauf 10 km klassiek. Het zilver was voor Anna van der Rhee en het brons ging naar Anne Straub. Rick Hoenderop ontving donderdag zijn tweede Nederlandse titel, gevolgd door dezelfde heren maar dan in een andere volgorde. Het zilver was voor Niek Heldoorn en het brons voor Ian Pennekamp. Namens Vasa Sport en de Nederlandse Ski Vereniging feliciteren we alle winnaars met hun welverdiende prijs.

Helaas geen NK langlauf marathon

Op de planning stond uiteraard ook de NK langlauf op de marathonafstand. Helaas kon deze door omstandigheden niet plaatsvinden. Toch heeft de organisatie besloten wel een wedstrijd te houden en konden deelnemers zich opgeven voor een afstand van 15 km of 30 km, voor zowel skating als klassiek. De top 6 van de 30 km werd na afloop beloond op een lekkere reep Milka want ondanks dat het geen ‘officieel’ NK was, blijft de 30 km een knappe prestatie. Daarom willen we hier ook graag de winnaars feliciteren. Bij de dames was Anna van der Rhee de snelste op het onderdeel skating, zette Anna Chernilovskaya de tweede tijd neer en kwam Anne Straub als derde over de finish. Op het onderdeel klassiek kwam Tosca de Wit als eerste over de streep, gevolgd door Bernadette Lohmann en Caroline van der Salm. Bij de heren marathon skating was Max Teeling het snelste, ging de tweede plek naar Ian Pennekamp en was de derde plek voor Machiel Ittmann. Tot slot was het laatste podium voor de heren marathon klassiek. Jos Verest was het snelste, op de voet gevolgd door Stephan van Eijk. De derde plek ging naar Nils Sorensen. Gefeliciteerd met jullie prestatie!

Over langlaufparadijs Ramsau am Dachstein

Ramsau am Dachstein ligt op een plateau op zo’n 1200 meter hoogte en is een waar langalufparadijs. Door de hoge ligging is het een sneeuwzekere regio en wordt er in de winter een uitgebreid netwerk aan loipes neergelegd. Gemiddeld ligt er 's winters zo’n 150 km aan klassieke loipes en daarnaast ook nog eens 70 km voor de skaters. De loipes wisselen van moeilijkheidsgraad, lengte en hoogte, dus kunnen zowel beginners als profs hier terecht. Meer informatie over de regio en het dorp vind je op wintersport.nl.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues