Noren heersen op World Cup freestyle skiën slopestyle op Stubaier Gletscher

Beeld: Kielpinski/FIS Freeski

Het slopestyle-seizoen voor de freestyle skiërs begon op vrijdag 18 november met de kwalificatie voor de slopestyle-finale van zaterdag 19 november. Het evenement waar de eerste World Cup-punten van het seizoen werden verdeeld vond plaats in het Snowpark Stubai Zoo op de Stubaier Gletscher. Ook vorig seizoen begon het slopestyle-seizoen voor de freestyle skiërs met de World Cup in Stubai. Destijds wisten Kelly Sildaru en Ruud Birk daar de beste score neer te zetten in de finale. Birk Ruud won ook dit jaar weer in Stubai, maar bij de vrouwen ging de zege nu naar zijn landgenote Johanne Killi. Sildaru moest zich nu tevreden stellen met een tweede plaats.

Killi komt weer eens bovendrijven

Het was een lange weg terug naar de top van het podium voor de 25-jarige Killi, wiens laatste World Cup-overwinning bijna drie jaar geleden was op de big air in de Beijing, en wiens laatste slopestyle-overwinning bijna vijf jaar geleden was in Aspen Snowmass.

Toch is Killi gedurende die tijd één van de beste skiërs van het veld gebleven, consequent podiumplaatsen bemachtigd en op zaterdag kwam alles eindelijk samen om haar weer op de trede van de winnaar van het podium te zetten.

Killi trapte haar winnende overwinning af met een ‘left corked 900 reverse tail grab’, gevolgd door een grote ‘big switch right 540 Japan’ door de springlijn, voordat ze met haar rechtervoet naar ‘backside 540’ uitging, ‘switch right lipslide k-fed’ en vervolgens ‘left 270’ voordat ze doorstoomde naar de rails, waarmee ze een score van 81,24 bij elkaar sprokkelde.

“Het betekent veel om hier in Stubai te winnen”, zei Killi na haar zege. “Maar dit jaar heb ik het gehaald, dus ik ben heel blij. Ik had vandaag niet echt een goede training, maar ik concentreerde me gewoon op plezier maken en ‘clean’ landen. Ik heb mijn rails ‘clean’, dus daar ben ik super enthousiast over. Het is gewoon een ongelooflijk gevoel op dit moment.”

Positie Atleet Score
1 Johanne Killi 81.24
2 Kelly Sildaru 78.22
3 Grace Henderson 76.58

Ruud blijft ongenaakbaar

Nadat Birk Ruud vorig seizoen de ‘crystall globe’ had gewonnen met drie overwinningen en vier podia in vijf World Cups, is de Noor dit seizoen wederom de grote man. Eerder won hij ook al de seizoensopener, de big air, in Chur. Er zijn er maar weinigen die het er niet mee eens zijn dat Ruud op dit moment de meest complete freeskiër van het veld is, en zijn optreden op zaterdag onderstreepte dat nog maar eens.

Ruud opende zijn winnende eerste run met een ‘switch right double cork 1620 safety’, gevolgd door een ‘left double bio 1440 mute’ tijdens de twee sprongen, voordat hij met de rechtervoet ‘backside 810’ op de eerste rail ging, en vervolgens een ‘switch left 270 back swap 360’ naar voren, en uiteindelijk een ‘right side 450 on to 270 pretzel’ op de laatste rail.

“Voor mij zijn er twee dingen: aanwezig blijven en een goede voorbereiding hebben”, zei Ruud toen hem werd gevraagd hoe hij erin slaagt om op schijnbaar elke wedstrijd voor de dag te komen. “Dat zijn de enige dingen die er toe doen. Dus als je me vraagt wat er door mijn hoofd gaat als ik ski, zou ik zeggen dat er niets is. Ik ben helemaal aanwezig. Ik denk nergens aan, ik ben gewoon in het moment. Dat is iets wat ik heb geoefend en het is prachtig als het lukt.”

Positie Atleet Score
1 Ruud Birk 88.96
2 Andri Ragettli 87.38
3 Colby Stevenson 85.68

Stubaier Gletscher: sneeuwzeker skiën met prachtig panorama

De Stubaier Gletscher is een van Europa’s grootste gletsjerskigebieden. Het terrein rond de Schaufelspitze (3333 m) biedt een fascinerend uitzicht. Hier zie je alleen maar witte drieduizenders om je heen. De Stubaier Gletscher heeft veel variatie: van gemakkelijke, ultra-brede gletsjerpistes voor absolute beginners tot opwindende buckelpistes en enkele moeilijke skiroutes.


Meer informatie over onze topsportprogramma’s en atleten

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van de Nederlandse Ski Vereniging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Official partners
Partners
Championship venues