Wat moet je doen als je valt met ski's

De kans is aanwezig dat je tijdens je wintersportvakantie een keertje valt. Het gebeurt zelfs de beste! Er zijn verschillende manieren om ‘goed’ te vallen. Dat verkleint de kans op blessures en je kunt weer snel verder op weg. Lees hier handige tips bij het vallen, speciaal voor kinderen!

Vang je op met je onderarmen

Probeer je tijdens je val niet op te vangen met je handen, maar meer met je onderarmen. Sla met je arm in je val op de sneeuw om je val te breken. Laat je stokken los en probeer jezelf zo compact mogelijk te maken. Het kan zijn dat je door blijft glijden. Probeer je ski’s dan aan de dalkant te krijgen want hierdoor is er een mogelijkheid om te remmen. Remmen kan door je binnenste been op te trekken naar je lichaam toe. Je buitenste been moet uit te strekken en probeer grip te vinden in de sneeuw.

Ski’s uitgegaan?

Het kan gebeuren dat je in je val een of beide ski’s verliest. Als je naar beneden glijdt, zorg dan dat je voeten naar beneden wijzen. Probeer jezelf in een ligstand (zoals bij het planken) omhoog te duwen met je tenen in de sneeuw. De punt van je skischoen zorgt ervoor dat je afremt.

Weer opstaan

Nu lig je stil en hopelijk heb je jezelf niet geblesseerd. Draai je ski’s naar de dalkant, waardoor je ski’s dwars op de helling komen te staan. De stokken leg je boven je neer, los van je handen. Gebruik daarna je vuisten om jezelf omhoog te duwen

Ski’s aantrekken

Is er een ski uitgegaan, dan zorg je ervoor dat je deze aan de bergkant vastklikt. Dat is namelijk het makkelijkste. Als er twee ski’s zijn uitgegaan, dan wordt het een stukje lastiger.
Start dan altijd met je dalski. Ga onder je ski’s staan. Kruis je onderste been over je andere been. En daarna klik je zo je binding van je dalski aan. Daarna is het ook heel makkelijk om je bergski aan te klikken.

Probeer een keer op een vlakke piste expres te vallen en deze tips te oefenen. Mocht je dan op een rode of zwarte piste vallen, dan weet je wat je moet doen. Voorkomen is immers beter dan genezen! Kijk de video hieronder voor nog een paar tips.

Official partners
Partners
Championship venues