Beginnen met wedstrijdsnowboarden in Nederland

Ben jij een fanatieke snowboarder en zou je hier je wekelijkse sport van willen maken? Dat kan! Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden in Nederland en er worden zelfs wedstrijden voor de Nederlandse snowboarders georganiseerd, op eigen bodem en in de Alpen. Meer over beginnen met de wedstrijdsport binnen het snowboarden lees je op deze pagina.

Disciplines

Binnen het wedstrijdsnowboarden heb je verschillende disciplines. Zo gaat het bij alpinesnowboarden erom dat je de snelste tijd neerzet, terwijl je bij het freestyle snowboarden je beste tricks laat zien. Daarnaast is er ook nog snowboardcross, wat eigenlijk een beetje een combinatie is van beiden. Hieronder leggen we kort uit wat elke discipline precies inhoudt.

Alpinesnowboarden

Board jij het liefst zo snel mogelijk naar beneden op een harde piste en doe je altijd een wedstrijdje met je broertje of zusje? Dan is alpinesnowboarden misschien wel wat voor jou. Hierbij snowboardt je zo snel mogelijk door een slalom of reuzenslalom naar beneden. Binnen het alpinesnowboarden heb je de gewone slalom en reuzenslalom, maar ook de parallelslalom en -reuzenslalom. Het verschil tussen de vier disciplines leggen we hieronder uit. Het alpinesnowboarden kent ook ander materiaal dan het freestyle. Zo heb je hier harde snowboardschoenen, die lijken een beetje op skischoenen, en een snowboard met een rechte achterkant.

Slalom en reuzenslalom

Bij het alpinesnowboarden lijken de slalom en reuzenslalom veel op elkaar. Het verschil zit in de afstand tussen de slalompoorten. De naam zegt het al, bij reuzenslalom staan de poorten verder uit elkaar dan bij de gewone slalom. Waar bij de slalom de poorten 8 tot 15 meter uit elkaar staan, is deze afstand bij de reuzenslalom 25 tot 32 meter. De snowboarder start bovenaan en probeert zo snel mogelijk door de slalom naar beneden te komen. Degene met de snelste tijd, wint de wedstrijd.

Parallelslalom en -reuzenslalom

Binnen het alpinesnowboarden heb je ook parallelslalom en -reuzenslalom. Hierbij staan er twee (reuzen)slalomruns naast elkaar gestoken en starten de snowboarders tegelijkertijd. Degene die als eerste over de finish komt, gaat door naar de volgende ronde. Omdat de snowboarders tegelijkertijd starten, zorgen ze voor een spectaculaire wedstrijd!

Freestyle snowboarden

Is geen sprong jou te hoog of te moeilijk? Dan is freestyle snowboarden jouw sport! Ook hier heb je verschillende onderdelen, elk met hun eigen kenmerken. Laat de vetste tricks zien in de halfpipe of waag je aan de slopestyle. Meer over de disciplines binnen het freestyle snowboarden lees je hieronder.

Halfpipe

Bij dit onderdeel mogen snowboarders laten zien wat ze in de halfpipe kunnen. Terwijl ze in de lucht zijn, voeren ze spins, salto’s en board-grabbing-trucs uit voordat ze weer in de pijp landen. Na de landing vervolgen ze hun weg over de “platte bodem”, het gedeelte tussen de wanden van de pijp, naar de tegenoverliggende muur, waarbij ze opnieuw de lucht in lanceren om andere trucs uit te voeren. De trucs van de atleet worden beoordeeld door een jury op de technische moeilijkheidsgraad, hun uitvoering en de hoogte en stijl die tijdens het uitvoeren ervan worden getoond. De atleet met de hoogste score wint.

Slopestyle

Slopestyle is een discipline van het snowboarden waarbij de atleten over een parcours boarden met verschillende obstakels, waaronder rails, sprongen en andere terreinparkkenmerken. De trucs van de snowboarders worden door een jury beoordeeld op de hoogte, originaliteit en kwaliteit. Degene met de hoogste score wint natuurlijk de wedstrijd.

Big Air

In de ze discipline van het snowboarde glijden de atleten van een hoge helling met aan het einde een schans, waardoor ze ver de lucht in kunnen springen en bijzonder spectaculaire trucs kunnen laten zien. In tegenstelling tot bijvoorbeeld slopestyle, waarbij atleten een parcours afleggen en verschillende kansen hebben om trucs te laten zien, draait het bij Big Air om die ene sprong. Ook hier geeft de jury punten en mag degene die de meeste punten haalt, zich winnaar van de wedstrijd noemen.

Snowboardcross

Snowboardcross, ook bekend als Boardercross, SBX en Snowboard X, is een vorm van snowboarden waarbij vier tot zes boarders gelijktijdig tegen elkaar strijden op een uitgezette baan met verschillende obstakels, zoals kombochten en kickers, met als doel als eerste de finishlijn te bereiken. Aangezien de boarders tegelijkertijd op het parcours racen, ontstaat er een spectaculaire race.


Borstelbaan, indoor rolbaan of sneeuwbaan?

Wintersporten in Nederland kan op drie verschillende ondergronden. Verspreid over het land vind je verschillende borstelbanen, indoor rolbanen en sneeuwbanen. Hieronder leggen we het verschil tussen de drie mogelijkheden uit.

Alles over de borstelbaan

De borstelbaan is een van de mogelijkheden waar je snowboarden kunt trainen. Dit is een helling met speciale (plastic) matten, waar je vanaf kunt boarden en zo slalom en/of techniek kunt trainen. Daarnaast zijn er ook een paar borstelbanen waar freestyle snowboarden mogelijk is. De borstelbanen liggen verspreid over Nederland en zijn allemaal anders. Ze wisselen in de soort matten die zijn gebruikt en bij de ene baan worden de matten nat gemaakt om er vanaf te glijden, bij andere is dat niet nodig.

Mogelijkheden op de indoor rolbaan

Een andere manier om vooral je techniet goed te trainen, is op een indoor rolbaan. Dit kun je zien als een soort tapijt dat onder je door rolt en waarbij jij op dezelfde plek kan blijven glijden en bochten kunt maken. Hiermee kunnen de rolbanen een oneindige afdaling creëren en kun je zoveel bochten maken als je zelf wilt. Het is een goed idee om je trainingen op de indoor rolbaan te combineren met het trainen in bijvoorbeeld een sneeuwhal.

Meer informatie over de sneeuwbaan

Ook in Nederland heb je de mogelijkheid om in de sneeuw te snowboarden. In ons land liggen verschillende indoor sneeuwbanen met kunstsneeuw. Deze komen het dichtst bij een wintersport in de bergen in de buurt. In de hal is het rond -5℃, dus hier heb je zeker warme kleding nodig. Veel van deze sneeuwbanen hebben verschillende pistes voor beginnende wintersporters en degene met meer ervaring. Dus ook als je net begint, kun je hier tercht. Daarnaast kun je in een aantal van deze hallen ook slalommen of het freestyle snowboarden trainen.


Teams in de buurt

Om te beginnen met wedstrijdsnowboarden, moet je eerst een team zoeken waar je mee kunt trainen. Er zijn verschillende teams in Nederland, verspreid over het hele land. Op deze kaart kun je een team zoeken bij jou in de buurt. De meeste teams trainen in een van de sneeuwhallen in Nederland, maar er trainen er ook een aantal op een borstelbaan.


Welk materiaal heb je nodig?

Ook het juiste materiaal is belangrijk als je mee wilt doen aan snowboardwedstrijden. Ten eerste heb je natuurlijk het juiste snowboard en goede schoenen nodig. Ga je voor het alpinesnowboarden, dan heb je een stijf snowboard en harde schoenen nodig. Kies je juist voor het freestyle snowboarden, dan heb je een wat soepeler board en zachte schoenen nodig. Je kunt dit nieuw aanschaffen, maar om te beginnen kun je ook op zoek naar tweedehands spullen. Laat je bij de aankoop adviseren door een professional, zij weten welk type schoen en board het meest geschikt is voor jouw sport. Heb je een goed board en de juiste schoenen? Dan kun je nog kijken naar verdere bescherming, zoals scheenkappen voor het alpinesnowboarden, een rugbeschermer en eventueel polsbeschermers voor het freestyle snowboarden.


Verschillende soorten wedstrijden

Voor het snowboarden worden verschillende soorten wedstrijden georganiseerd, zowel in Nederland als internationaal. Het verschil tussen deze wedstrijden en meer informatie over de Nederlandse wedstrijden, vind je hieronder.

Nationale Wedstrijden

De nationale wedstrijden vormen samen het Nederlandse wedstrijdcircuit. Hieronder vallen de Nederlandse kampioenschappen en een aantal seriewedstrijden. Voor het alpinesnowboarden en de snowboardcross worden in Nederland helaas (nog) geen wedstrijden georganiseerd, de freestylers kunnen een paar keer per seizoen hun kunsten laten zien tijdens seriewedstrijden en het NK freestyle.

Nederlandse kampioenschappen freestyle snowboard

Iedere winter vindt het NK freestyle snowboard en ski plaats in de Alpen. Samen met Sneeuwsport Vlaanderen organiseert de NSkiV een week lang trainingen en wedstrijden in een park in de Alpen. Op verschillende onderdelen wordt gestreden om de Nederlandse (en Belgische) titels.

Seriewedstrijden

Verspreid over het seizoen vinden er verschillende seriewedstrijden plaats voor de Nederlandse snowboarders. En niet alleen in Nederland, maar ook in de Alpen. Het zijn seriewedstrijden omdat je bij elke wedstrijd punten kunt verdienen en aan het eind van het seizoen mag degene met de meeste punten zichzelf overall winnaar van dat seizoen noemen. En daar hoort natuurlijk een leuke prijs bij! Meer informatie over de seriewedstrijden vind je via de links hieronder.

  • Freestyle Tour: elk seizoen wordt de Freestyle Tour georganiseerd voor de Nederlandse en Belgische freestylers. Hier worden dagprijzen uitgereikt, maar je verdiend ook punten voor het Freestyle Tour-klassement. Aan het eind van het seizoen wordt de overall Freestyle Tour-kampioen gekroond.
  • SBX Holland Cup: in Nederland worden geen snowboardcross wedstrijden georganiseerd, maar in het buitenland des te meer. Daarom organiseert de NSkiV samen met Snowboard Germany en het Dutch SBX snowboardteam de SBX Holland Cup. Nederlanders kunnen bij een aantal wedstrijden uit de SBX Trophy punten verdienen voor de Holland Cup en aan het eind van het seizoen worden ook hier de overall kampioenen gekroond.

Internationale wedstrijden

Als je genoeg traint en veel wedstrijden doet, kun je uiteindelijk ook meedoen met internationale wedstrijden. Hier nemen snowboarders uit verschillende landen het tegen elkaar op in de strijd om de winst. Hieronder geven we meer informatie over een aan antal van de belangrijkste internationale wedstrijden.

FIS-wedstrijden

De eerste internationale wedstrijden die je gaat doen, zijn de FIS-wedstrijden. Iedereen met een FIS-licentie kan hieraan meedoen, zonder te voldoen aan eventuele puntenlimieten.

Europa Cup/Continental Cup

De volgende stap is de Europa Cup/Continental Cup. Elk continent heeft zijn eigen wedstrijden, in Europa worden deze de Europa Cup wedstrijden genoemd. Om hieraan mee te mogen doen, moet je voldoen aan de puntenlimieten. Deze kun je halen door heel veel FIS-wedstrijden te doen en hier goede resultaten te halen. Het niveau van de Europa Cup ligt dus ook hoger dan bij FIS-wedstrijden.

World Cup

Tot slot kun je nog samen met de beste snowboarders ter wereld meedoen met World Cup wedstrijden. Deze vinden over de hele wereld plaats en hier doen alleen de allerbesten aan mee. Aan het eind van het seizoen worden de kristallen bekers uitgedeeld aan de snowboarders die de meeste punten hebben gehaald in het seizoen.

Wereldkampioenschappen

Natuurlijk heb je ook de wereldkampioenschappen snowboarden. Deze worden elke twee jaar georganiseerd en alleen de beste snowboarders worden hiervoor geselecteerd. Zowel voor het alpinesnowboarden als voor het freestyle snowboarden en de snowboardcross is dit een meerdaags evenement en staan er wedstrijden in verschillende disciplines op het programma.

Olympische Winterspelen

Tot slot zijn er natuurlijk de Olympische Winterspelen. Een groot toernooi met wedstrijden in verschillende wintersporten. Ook snowboarden is hier onderdeel van en gedurende het evenement worden in alle disciplines wedstrijden georganiseerd in de strijd om de Olympische titels.


Wedstrijdkalender

Als je eenmaal begonnen bent met trainen voor snowboardwedstrijden is het, net als bij alle sporten, een kwestie van heel, heel veel trainen. Ga in overleg met je trainer of coach over je eerste wedstrijd en kies samen een wedstrijd die geschikt is. Alle wedstrijden vind je op de wedstrijdkalender.


Official partners
Partners
Championship venues